Primož Kaiser
Freestyle luči
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
5. januarja 2021

Nekdanji tekmovalec v krosu, ki je zrasel v legendarnem Uni teamu in nadaljeval v takrat sanjski ekipi Novice Extreme.

Primoža je na verigo pripel Miško Kranjec iz “ene generacije prej”.

Primož Kaiser

Vzdevek: Kajzi, Primzi
Kraj: Ljubljana
Starost: 41
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Uni Team, kasneje Novice Extreme

Miško: Dirkal si skupaj z eno najboljših mladih generacij vseh časov pri nas. Ali vidiš to kot prednost, ki je pripomogla k tvojim uspehom?

Primož: Mislim, da je bila to prednost, saj smo en drugega s tem motivirali in tako vsi skupaj dosegali boljše rezultate. Je pa res, da je bila takrat kar zelo kvalitetna konkurenca pri nas in predvsem v svetu. Vsi svetovni pokali in tudi svetovna ter evropska prvenstva so bila takrat odlično organizirana in tudi poklicne ekipe so imele takrat dosti več denarja, kot jih imajo danes ekipe v svetovnem pokalu.

XC Črni Vrh
Ko Primož (na levi s št. 4) govori o konkurenci izpred let, misli takšen stampedo s štarta na DP na Črnem Vrhu leta 2005. Foto AD.

Ali lahko iz svoje tekmovalne izkušnje črpaš kaj, kar ti danes pomaga pri tvojem delu?

Definitivno je to organiziranost in marljivost. Iz športa sem se gotovo naučil to, da se je potrebno za vsako dobro stvar še kako potruditi in vložiti veliko časa.

Tvoja disciplina je bila kros, kaj pa spust, te je kdaj mikalo, da bi se preizkusil tudi v tej disciplini?

Kros je bila moja disciplina že od samega začetka. Spust v obliki tekmovanja me ni nikoli mikal, sem se pa zmeraj rad zapeljal s kakšnim vrhunskim kolesom za spust, saj je bila to poponoma druga dimenzija. XC kolo in DH kolo sta s časom postala tako različna, da bi skoraj lahko rekli, da gre za drug šport. Če se mogoče spomnimo Tomaca in ostalih pionirjev gorskega kolesarstva, se lahko vsi spomnimo, da so ti fantje imeli eno kolo za obe disciplini. Kasneje so prišle zavore, kot so bile Magura, in že to je bilo nekako “dovolj” za spust, da ne govorim o raznih “disc wheel” obročnikih. Ampak vseeno je kar malo smešno pogledati kakšno staro sliko oz. filmček, kako so vozili DH s sedežno oporo, ki je bila visoko kot pri XC disciplini.

Edina disciplina, ki bi me po vsej verjetnosti še zanimala, je bil XC eliminator. Predvsem v času, ko je naš Halcer raztural tudi na svetovnem pokalu. Zame je bila to ena najzanimivejših disciplin za gledalce, pa tudi proge za takratni XC eliminator v svetovnem pokalu so bile res atraktivne.

Primož Kaiser, Novice Extreme
Primož Kaiser na DP Črni Vrh 2005, foto AD.

mtb.si: Si vozil kakšno sodobno kolo za kros? Kaj bi ti od današnjih rešitev prišlo prav v tvoji karieri?

Primož: Lahko rečem, da smo takrat v tistih časih vozili “sodobna” kolesa v tistem času. Predvsem, ko je prišel na tržišče karbon, se je vse začelo močno spreminjati, predvsem na teži in udobnosti se je zelo poznalo. Spomnim se, ko je prišel ven tubeless, sem od takrat dalje vedno ostal na tubelessu. Moje zadnje kolo, ki sem ga vozil kot tekmovalec, je bil Scott Scale LTD, ki je bil res ultra lahko XC tekmovalno kolo za tiste čase. Na njem so bile V-brake zavore, predvsem zaradi zmanjšanja teže, ki pa so v kombinaciji s keramičnimi oblogami na obročniku zelo dobro delovale tudi v mokrem. To kolo imam še danes in se z njim vozim že kakšnih 14 let, še vedno mi služi zelo dobro, tudi vse deluje še vedno kot je treba, a se zadnje čase zelo malo vozim s katerim koli kolesom.

Zelo prav bi mi danes prišla predvsem potopna sedežna opora, pa mislim, da tudi razmerja oz. zobniki, ki se danes uporabljajo. Včasih smo imeli spredaj 3 zobnike, danes je samo eden, kar veliko prispeva pri prestavljanju in predvsem ni okvar takratnega sprednjega menjalnika.

Danes je glavna težava v krosu ta, da tekmovalci ne vztrajajo dolgo v članski konkurenci, odnese jih na cesto ali v dirkaški pokoj. V tvojih časih je bilo malo bolje, v čem vidiš razliko?

Takrat v mojih časih lahko rečem, da smo imeli res dobre pogoje za treninge in pa organiziranost v klubih. Že kot mlajši mladinec, ko sem začel tekmovati, nas je bilo v Uni Teamu na treningu vsak dan vsaj 10-15, prav tako na tekmah nas je bilo polno in s tem povezano je bilo rivalstvo oz. nekaj, kar nas je gnalo po boljših rezultatih iz leta v leto. Tudi v času članskih kategorij smo imeli v klubu Novice Extreme zelo dobro organizirano praktično vse. Lahko rečem, da sem bil ves čas v klubih, kjer nas je bilo kar nekaj, in tako smo en drugega še bolj motivirali. Takratni naš trener Primož Čerin je bil res poln znanja in izkušenj ter nas je lahko naučil zelo veliko uporabnih stvari.

Danes je MTB scena v Sloveniji kar malo v zatonu. Nekateri klubi zelo dobro delajo s podmladkom, kaj je pa glavni razlog, da ne vztajajo tudi v članskih konkurencah in gredo v cestno kolesarstvo, pa lahko rečem, da so v cestnem kolesarstvu bistveno boljši finančni in organizacijski pogoji in s tem posledično boljši MTB člani hitro dobijo mamljivo ponudbo iz cestnega kolesarstva in tako zaključijo z MTB-jem. Verjamem, da ti kolesarji sigurno pogrešajo MTB.

Novice Extreme
Novice Extreme okoli 2005, Primož Kaiser na levi, na njegovi levi Gregor Miklič, Miha Šolar, Martin Grad, Jure Robič, Andrej Černe, Andreja Mali in Boštjan Felc.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Primož: Golovec in ostali traili okrog Debnega vrha, predvsem kakšen dober single track. Eden takih je sigurno “na Arbo” iz Debnega vrha proti Zalogu. Definitivno na kakšnem all mountain kolesu, na katerem je spust užitek. V družbi s kakšnim od mojih so-dirkačev iz tistega časa. Z Rokom Drašlerjem sva kar nekajkrat “ušpičila” kakšno tako turo, zadnje čase pa zaradi družinskih in sužbenih obveznosti ni toliko časa na voljo, a verjamem, da kmalu zopet pride čas za to.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Nekje na morju, kjer je veter in se da kajtat.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Verjetno bi tekmoval v kakšnem drugem športu, ki ga imam rad (odbojka na mivki, tenis, badminton, košarka …).

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Lahko rečem, da je to kolo, ki imam še vedno. Scott Scale LTD z opremo XTR, spredaj vilice Rock Shox SID, obročniki Mavic Cross-max tubeless.

Tvoje prvo kolo?

Prvo malo boljše kolo, ki sem dobil, je bil Gary Fisher, kupljen v trgovini Energija v Ljubljani. Drugače pa sem imel kot mulc prvo kolo BMX modre barve, za katerega sem kasneje dobil “feltne” v beli barvi. To je bilo za tiste čase res top.

Tvoj vzornik?

Težko rečem, kdo je bil vzornik. Več tekmovalcev je bilo, ki smo jih občudovali. Med njimi sta bila Miguel Martinez in pa Cadel Evans, ki je hitro odšel na cesto.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Žal zelo malo sledim MTB tekmovalni sceni. Vse, kar preberem, je večinoma na mtb.si

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Samo tisti, ki tvegajo in gredo predaleč, lahko odkrijejo, kako daleč je mogoče priti.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Imel sem kar nekaj padcev, ampak noben se na srečo ni končal s kakšno resnejšo poškodbo. Lahko rečem, da sem si najbolj zapomnil padec na dirki nad Rijeko, mislim da je bila to XC Klana, kjer sem kljub padcu krvav nadaljeval, nato doživel še počeno gumo, ki sem zamenjal in na koncu še zmagal dirko.

Naslovna fotografija je iz Primoževega osebnega arhiva. Na morju še kdaj obleče dres. 🙂

Preberi še

Na verigi: Miško Kranjec
Na verigi – pravila in doslej izprašani

Parenzana gravel Race
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
Sledite nam