21. junija 2013

Miha Halzer na evropskem prvenstvu v Bernu do srebra, zlato za las Avstrijcu Federspielu. Sobota in nedelja za olimpijski kros, Tanja v nedeljo.


Miha Halzer
je na evropskem prvenstvu v gorskokolesarskem krosu v švicarski prestolnici Bernu osvojil naslov podprvaka v eliminatorju. Po drugem času v kvalifikacijah se je gladko uvrstil v veliki finale, kjer je zaostal le za svojim velikim tekmecem iz svetovnega pokala, Avstrijcem Danielom Federspielom. O zlatu so odločili centimetri.

“Dirkali smo taktično, večino 1,2 km dolgega kroga sem bil na tretjem mestu, za Federspielom,” zadnjo dirko večera opisuje Miha. “Ciljna ravnina je bila dolga kar okoli 300 metrov. Jaz sem napadel takoj na začetku, ko sta Federspiel in Freiburghaus za trenutek pogledala nazaj. Ker ponavadi takoj ne pogledaš še enkrat, sem skočil. Federspiel se je dobro odzval, v takih šprintih je odličen. Ves šprint nisem vedel, kje je, na koncu me je prehitel za 10 centimetrov.”

Halzer je bil v kvalifikacijah drugi najhitrejši, za domačinom Thomasom Litscherjem, ki pa je nato izpadel že v osmini finala.

V finalu sta nastopila še Urban Ferenčak in Rok Korošec, a sta izpadla v prvem krogu, osmini finala. Ferenčak prav v skupini s Halzerjem, Korošec pa s Federspielom.

Prvakinja med ženskami je postala Švedinja Jenny Rissveds.

Prvenstvo se je v četrtek začelo s štafeto, v kateri je Slovenija v postavi Halzer/Gregor Krajnc/Tanja Žakelj/Urban Ferenčak med 15 ekipami zasedla 9. mesto. Zmagala je Italija (Marco Aurelio Fontana/Gioele Bertolini/Eva Lechner/Gerhard Kerschbaumer) pred Švico in Češko.

V soboto so na sporedu dirke v olimpijskem krosu za mladinke, mladince in mlajše članice, v nedeljo pa še za mlajše člane ter članice (s Tanjo Žakelj, a brez Blaže Klemenčič) in člane elite.

Vrstni redi XCE

moški
1. Daniel Federspiel (Avt)
2. Miha Halzer (Slo)
3. Sepp Freiburghaus (Švi)
4. Stefan Peter (Švi)
5. Kenta Gallagher (VB)
6. Simon Gegenheimer (Nem)
7. Marcel Wildhaber (Švi)
8. Patrick Luethi (Švi)

23. Urban Ferenčak
26. Rok Korošec

ženske
1. Jenny Rissveds (Šve)
2. Kathrin Stirnemann (Švi)
3. Ramona Forchini (Švi)
4. Cecile Ravanel (Fra)

www.mtb2013.ch

Na uvodni fotografiji komaj vidna razlika med Fedespielom in Halzerjem tik pred ciljno črto. Foto Martin Patter/mtb2013.ch

Sledite nam