leon korošec
8. avgusta 2023

Podpredsednik skupine Elan in direktor zimske divizije podjetja je zagnal tudi novo kolesarsko obdobje pri tej legendarni slovenski športni znamki.

Leona je v verigo povabil prvi Elanov kolesarski šef Tomi Šefman.

Preberi tudi: Nova kolesa Elan so predvsem električna

Leon Korošec

  • Kraj: Tržič, Bohinj
  • Starost: 47
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Always Good Times
  • @leonkorosec
Pokrovitelj Na verigi

Tomi: Elan se ponovno podaja v kolesarske vode, kakšni so glavni razlogi za to odločitev?

Leon: Glavni razlog izhaja iz vizije blagovne znamke Elan, kje in kako se vidimo v prihodnje. Po eni strani verjamemo v čudovita doživetja, ki jih lahko doživiš v gorskem svetu, ter da aktivno preživljanje prostega časa skupaj s prijatelji in družino v pristnem gorskem okolju pozitivno vpliva na dobro počutje. S svojo blagovno znamko smo se zavezali k doseganju tega cilja in izpolnjevanju obljube, da uporabnikom Elanovih izdelkov vsak dan v letu pričaramo najlepši dan v gorah. In tako kot nam v zimskem času doživetje gora omogočajo različne oblike smučanje, je v toplejšem delu leta to povezano s kolesarjenjem.

Blagovno znamko že kar nekaj let razvijamo pod obljubo in sloganom “Always Good Times” in verjamemo, da lahko podobno obljubo našim kupcem omogočimo tudi v poletnem času s kolesarskim programom. Zato se ta program osredotoča predvsem na okolja, v katerih je Elan že prisoten in dobro prepoznaven. To so predvsem alpska in predalpska območja, ki s svojimi naravnimi danostmi kolesarjem ponujajo številne možnosti za uživanje v naravi. Nenazadnje s tem tudi širimo doseg in vidnost same blagovne znamke izven zimskih mesecev. In končno, električna kolesa imajo potencial, da v alpskih okoljih nadomestijo motorizirane oblike premikanja in s tem odločno pripomorejo k prepotrebnemu zmanjšanju ogljičnega odtisa.

leon korošec
Konec maja na predstavitvi v Mostrani, foto Elan

Kakšen je koncept Elanove kolesarske ponudbe?

Elanova kolekcija koles je razdeljena na dva programa. Na eni strani je lastna linija e-koles, ki omogočajo enostavno, zabavno kolesarjenje za kolesarje z različnimi stopnjami znanja, za sproščeno vožnjo z družino ali premagovanje zahtevnejših terenov s prijatelji. E-kolesa prihajajo v redno ponudbo spomladi 2024, prve količine bodo premierno na voljo že letos jeseni. Poleg e-koles se ponudba dopolnjuje tudi s klasičnimi gorskimi, treking in gravel kolesi, ki so bila razvita skupaj z licenčnim partnerjem, s čimer sodelovalno in na partnerski način vstopamo v novi segment. Kolesa bodo ekskluzivno na voljo v Hervisu, v Elanovi trgovini v Begunjah in v Elanovi spletni trgovini.

elan bikes
Z Elanovimi ambasadorji, foto Toni Konrad

mtb.si: Pristop k prodaji koles pod lastno znamko je seveda povsem drugačen, kot je bil pred dvema desetletjema, ko je bil v Elanovi lasti tudi Rog z lastno proizvodnjo, ki pa jo je bilo ob takšnih ciljih treba postaviti na novo. Bi rekli, da je bilo takrat z vsem tem pogonom lažje ali težje?

Leon: Lastna proizvodnja je nedvomno lahko konkurenčna prednost podjetja, kar v Elanu dokazujemo z nosilnim programom smuči. Obvladovanje celotnega procesa, od začetka do konca, ter možnost hitrega odzivanja je pomembna prednost, seveda pa pri lastni proizvodnji potrebuješ določen obseg, volumen, ki pa največkrat ni majhen. Kot globalni igralec na trgu smuči nam ta obseg posla uspeva zagotavljati, zato si tudi lahko privoščimo vlaganja v zaposlene, tehnologijo in nove produkte. Za razvoj novih programov pa je morda bolje, da se na začetku najde primerne proizvodne partnerje, čas in denar pa se usmeri v produktni razvoj in pristop na trg. S tem tudi ni takšnega pritiska na same količine, ki jih je za lastno proizvodnjo vedno potrebno zagotoviti. Na takšen način se znamka laže usmeri na to, da v začetku dela prave korake, tiste, ki podpirajo dolgoročni razvoj, pa četudi so zato nekoliko krajši. O tem, ali je bilo takrat lažje ali težje, ne morem soditi, si pa prestavljam, da je bila lastna tovarna velika finančna investicija, kjer so tudi pričakovanja po tržnih uspehih precej velika.

Sneg gotovo ostaja glavni Elanov element in verjetno tudi vaš osebni, a kateri slovenski navdušenec nad športi na prostem pa vsaj malo ne kolesari?! Koliko ste vi sami kolesar in zdaj tudi uporabnik “svojih” hišnih koles?

Tole vprašanje ste pa zelo lepo zastavili. Res je, vsak smučarski navdušenec tudi malo kolesari in tudi nas je presenetilo, koliko naših ambasadorjev in športnikov se je že navdušilo nad kolesi. V tem alpskem okolju gre smučanje in kolesarjenje res z roko v roki. Tako pri veliko uporabnikih, kot tudi pri trgovcih in turističnih ponudnikih. Smučarski centri, kjer pozimi poteka izposoja smuči, se vedno bolj navdušujejo na kolesarjenjem. Zelo podobno je tudi pri meni osebno, praktično si ne morem predstavljati pomladi in poletja brez kolesa, in vem, da je podobno tudi pri veliko sodelavcih in sodelavkah v Elanu.

Vezano na prejšnje vprašanje: kateri model iz nove kolekcije vam je najbolj pisan na kožo?

Od modelov, ki so trenutno na voljo, mi najbolj ustreza gravel kolo Elan Fiery Carbon.

mtb.si (standardna): Vaš popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Leon: Najraje imam dvo- ali večdnevna kolesarska popotovanja. V zelo lepem spominu imam Pohorsko transverzalo. Od Maribora preko Rogle na Kope, tam nočitev, nato pa povratek po dolini reke Drave. Za enodnevno turo pa karkoli v res čudovitih hribih nad Tržičem ali Bohinjem. Seveda, po možnosti ne sam. Tudi Dalmacija v zgodnje pomladnih in pozno jesenskih dneh ponuja veliko čudovitih poti.

Vaš popoln dan brez kolesa?

Aktivno, nekje v naravi ter v dobri družbi. Potem ni važno kdaj in kje.

Kaj bi počeli, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Glede na to da smo Slovenci narod z eno najdaljših smučarskih tradicij, je tule odgovor precej enostaven.

leon korošec
Zimska inačica ture, foto Jernej Leskovar

Vaše prvo kolo?

Rogov “dirkalec”, pet prestav. Glede na način uporabe bi mu skoraj lahko rekli “gravel”.

S kom bi najraje furali? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Najraje sem na kolesarskem izletu z ženo in sinovoma.

Najboljši nasvet, ki ste ga kdaj dobili / ali nasvet, ki ga lahko daste drugim?

Ni važno kolikokrat padeš, pomembno je da se znaš pobrati, se iz tega nekaj naučiš in greš naprej.

Vaš padec, ki ste si ga najbolj zapomnili? Tudi, če si ga v resnici niste …

Zavestno grem v gorske dogodivščine z večjo mero previdnosti in na srečo je bilo padcev in poškodb zelo malo. Najbolj sem si zapomnil strgano mišico na nogi po padcu na turni smuki. To pa zato, ker je bil marec, sezona pa tisto leto resnično polna snega. In tako sem zgolj opazoval druge, kako uživajo v prečudovitih razmerah … Je bila pa želja po snegu tako velika, sezona pa na srečo tako dolga, da sem se v začetku maja lahko vrnil na sneg. In ta dan, bil je 8. maj na Voglu, sem si res zapomnil.

Vaša glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Tale komad me vedno spomni na spinning treninge v zimskem času, ker mislim, da ni bilo srečanja, ki bi minil brez njega. Dobra motivacija in pravi ritem za kolesarjenje.

Naslovna fotografija Jernej Leskovar

Preberi še

Na verigi: Tomi Šefman
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
Nova kolesa Elan so predvsem električna

Sledite nam