matija rimahazi, elan kolesa
25. maja 2023

Elan je svoji ponudbi koles z včerajšnjo predstavitvijo dodal dve električni kolesi z nekaj izvedenkami – polnovzmeteno z lahkim motorjem in preprostejšega trdaka. Pa še kaj med klasičnimi kolesi.

Lanskemu prihodu koles z napisom Elan v njihovo lastno trgovino in v trgovine Hervis lahko rečemo tretji poskus v prvi vrsti smučarske znamke na trgu koles. Od prvega poskusa mineva natanko 20 let, drugi je sledil med leti 2007 in 2010, predvsem za zalaganje lastne trgovine v Begunjah. Naj gre v tretje rado.

Lani predstavljenim modelom so v sredo na predstavitvi v Mojstrani dodali nekaj koles. Največ zanimanja sta poželi dve “elektrificirani” kolesi.

Elan Trailmaker

elan trailmaker
Elan Trailmaker 1

Trailmaker sodi v razred lahkih polnovzmetenih električnih koles. Oziroma vsaj “lažjih”, saj bo z le aluminijastim okvirjem še vedno ostal opazno nad 20 kilogrami (navajajo težo 21,9 kg). S 150 mm hoda zadaj in 160 mm na vilicah sodi v razred vsegorskih e-koles, med tista lahka pa ga uvršča manjša električna pogonska enota Fazua Ride 60, težka le 1,96 kg, ki zmore 60 Nm navora oziroma največ 450 W moči. Poleg sodi baterija Fazua Energy 430 s 430 Wh zaloge. Sistem skupaj tehta 4,2 kg. Baterija je odstranljiva.

elan trailmaker 1w
Elan Trailmaker 1w

Elan Mantis

Mantis je preprostejše električno gorsko kolo s sprednjim vzmetenjem. Za turizem, pač, izlete po asfaltu, makadamu in kakšni stezici. Elanovci so se tu potrudili z uporabnostjo in vsestranskostjo kolesa, pri pomoči za poganjanje pa niso preveč komplicirali, nataknili so preverjen motor Shimano in 626 Wh baterijo. Bolje opremljeni Mantis 1 ima motor EP801, model Mantis 2 pa EP600.

Elanova električna gorska kolesa bodo na voljo šele poleti 2024. Cene še niso znane.

Iz akustičnega programa koles Elan

Ta kolesa licenčno izdeluje Elanov partner. Relativno široki paleti modelov, primerni ciljni skupini trgovin Hervis, so letos dodali polnovzmeteno trail kolo Frisky, trdaka Rambler in makadamkarja Fiery. Skupaj tako nudijo 14 modelov gorskih in treking koles za moške, ženske in otroke. Dodajajo tudi čelade in oblačila pod svojo znamko.

Za mtb.si bi moral biti sicer najbolj zanimiv polnovzmeteni model Frisky, ki nosi ime starega Elanovega modela izpred dveh desetletij. A novi Frisky je v letu 2023 žal videti kot nekaj iz polpretekle zgodovine, čeprav je solidno opremljen. Klasičen trdak Rambler (tudi ta nosi ime iz zgodovine Elan Bikes z Letališke ceste v Ljubljani) bo laže našel kakega pristaša, čeprav ne gre v smer kake trail geometrije.

Makadamkarja Fiery, zlasti tistega v karbonski verziji, pa je Elanov produktni vodja za kolesarski program Matija Rimahazi nemara sestavil zase. Zelo solidna, všečna in dobro opremljena (Sram Apex, Fulcrum, FSA, Vittoria …) gravel mašinca. Če upraviči ceno 2799,95 evra, pa se bo odločil vsak zase.

Ne-električna kolesa Elan s cenami vred na elanshop.si

Čelade Elan

Matija Rimahazi, Elanov kolesarski šef

Od smučarskega tekača in trenerja ter odličnega amaterskega kolesarja do moža za Elanovimi kolesi. Takole sva poklepetala.

Prodajni načrti

Klasična kolesa nameravajo še naprej prodajati v Begunjah, v lastni spletni trgovini ter v trgovinah Hervis. S ponudbo električnih koles pa se nameravajo širiti tudi v sosednje države ter po Alpah, kjer znamko poznajo smučarji.

Fotografije Elan

Sledite nam