blaž kovšca
Freestyle zaposli
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Devil's trails
18. julija 2023

Elektronik, cepljen na metalurga, ki se je pred dvema desetletjema že kot študent pridružil razvojni ekipi Elan Bikes, nato pa zaradi Velike zložljive ribe Studiu moderna, kjer še danes nadzira kakovost vsega ostalega.

Blaža je na verigo pripel Luka Verstovšek, kolega pri Studiu moderna.

Blaž Kovšca

  • Vzdevek: Bađo, BK, Koušna, Primor’c …
  • Kraj: Obala, Zasavje, Posočje, čim manj, a vseeno največ Lublane
  • Starost: 43,5
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : UZIVEJ.com
Pokrovitelj Na verigi

Luka: Pred leti smo navdušeno spremljali, kako se velikan smučanja, jadranja in športne opreme podaja v lov za popolno geometrijo gorskega kolesa. Ko si se pridružil, si se najprej lotil risanja ali varjenja?

Blaž: Kot nadobuden študent sem se še prvi (in drugi) dan “zakadil” med zaposlene (tudi varilce) v proizvodnji in na podlagi njihovih odgovorov sem do konca tedna zrisal in spisal svojo prvo “knjigo” s 74 (stranmi): “Priporočila za izboljšavo proizvodnje Elan bikes”. 😊

Z eno- in štiriležajcev si presedlal na (pre)mala kolesa in koliko ležajev? Povej nam kaj o velikanih tajvanske industrije koles, o Minnaarjevi Hondi, predolgih poteh na Kitajsko in o tem, kako na veliki ribi po skoraj desetletju samevanja v skladišču še vedno vse dela.

Zame je vedno 4 ali nič – pa naj gre za število ležajev pri “fulijih” ali število koles, ki grebe v deviške avtomobilske kolesnice. Bočno.

No, izjemo bi naredil le pri “tirnicah” yetija 303 DH in Hondini DH umetnini, ki sem jo imel priložnost večkrat videti (in se sliniti) v živo pri enem izmed tajvanskih izdelovalcev, ki je za nas (Studio moderna) izdeloval zložljiva kolesa bigfish. Še ena zares edinstvena kolesa, ki smo jih (v Sloveniji!) s pomočjo vizionarja/investitorja Sandija Češka in alfe-in-omege Marka Obida zasnovali in izpopolnjevali vse dokler – tako kot pri Rogu in Elanu – ni “nekaj (pri)šlo vmes”. No, po spletu naključij – zveni znano, Rog? – so taista kolesa kot feniks ponovno vstala iz skladišč in po 10 letih “ležanja” in temeljitem pregledu dobesedno potrebovala le brisanje in zamenjavo kakšne zračnice, ki je spustila dušo. Kar koli drugega pri bigfishu pač ni.

blaž kovšca
Testni laboratorij pri Elan Bikes, foto Marko Obid

Žal nama ni uspelo odfurat par rund na Robidišču. So sosedje in oblast v Bovcu kaj bolj tolerantni do prišlekov iz osrednje Slovenije? Lahko v prihodnosti pričakujemo kakšen Kovšca trail skozi rove in kaverne?

Jah, polno velikih bolečin je v tem (slovenskem) kolesarskem svetu … in to ne od padcev ali napetih zajl po gozdovih. No, jaz sem imel srečo in sem ga odfural in se takoj “družinsko” zaljubil v Mihijeve sanje, ki so kasneje nočna mora postale. ☹

Ah, posoška “ljubezen” gre še mnogo dlje kot čez Vršič (in Maca :-P). Upati je le, da ne bo šla po brzicah vodnih športov, kjer so čeri pogosto veliko večje in bolj gosto posejane za domačine kot tujce. Kot rečeno – bilo je že več kolesarskih “celostnih” poskusov, a so se vsi nekako izgubili v “poplavi” osrednje (soške) rekreacije. A morda je prav to priložnost za kakšno dobro zgodbo, ki bi sprva odfurala malce “pod radarjem” – za take je vedno možnost in volja. 😉

blaž kovšca, schwinn straight 8
Še eden, ki se ne mara slikat … Blaž in njegov Schwinn Straight 8

mtb.si: Lani je nekdo dobil nagrado za najmanj primerno kolo na Savskih 50, ker je šel z DH kolesom, pa niti ne cele trase. Ti si šel bojda z DH kolesom na morje?!

Blaž: Res je – pravzaprav iz Ljubljane domov. Ko je dan pred tem na Brnik prispel schwinn straight 8, ki mi ga je poslala nekdanja tekmovalka svetovnega pokala Elke Brutsaert, sva ga z očetom z odpeljala v Ljubljano, a naslednji dan je moral on v službo … jaz pa ne. 😊 In sem mu rekel, da ga ne bom čakal – in tako sem se naslednji dan ob 5. uri zjutraj zagonil proti domu v Lucijo: 23-kilogramsko kolo, DH plašči, 9 prestav, odrezana cev sedeža in brez luči (kar je bilo precej srhljivo pri Vrhniki, ko so jutranji dostavljalci še v temi tik pred zdajci odvijali svoje tovornjake – običajno niso utegnili niti stopiti na trobljo). Ob 14.00 sem bil že doma (s tem, da sem si za užitek zadnjega dela poti ob morju od Kopra naprej vzel kar 2,5 h) in počakal očeta, da sva Elke nakazala (moj) denar, ker sam nisem imel kreditne kartice. 😊

Več let kasneje sem z Markom Obidom ponovil nekaj podobnega, ko sva se odločila dokazati, da so naša kolesa bigfish lahko tudi “cestna” mestna zložljiva kolesa in sva z njima odpeljala isto traso – tokrat s števcem … in tako nehote dokazala, da so bigfishi lahko tudi “kronometrska” kolesa, saj je moj števec na Črnem kalu pokazal ±65 km/h (števec oz. krmilo se je na tistih 26″ kotačih preveč treslo, da bi lahko razbral točno hitrost).

blaž kovšca
Nekega dne na sejmu Eurobike, foto Marko Obid

Katera legendarna kolesa (oziroma kateri Schwinni …) so še pri hiši?

Legendarna? Verjetno gre bolj za edinstvena, saj imajo tudi ljubitelji včasih težavo s prepoznavo le-teh … Že omenjeni straight 8 je namreč edini na svetu (narejen le za Elke, s “PROTO A” in “PROTO B” namesto serijskih številk ter s flomastrom napisanimi oznakami Shimanove opreme). Morda med bolj znanimi je sting ray (grey ghost), ki mu dela družbo dokaj redek (2000 narejenih) spoiler – cca 225 cm dolg “čoper”, ki so ga izrisali pri znamenitem OCC (iz priljubljenega čoper resničnostnega šova). Potem sta tu še fiksi cutter (v zlato-črni različici) in (upam, da se kmalu vrne) frirajder freefall. Delil pa sem si tudi običajnega cruiserja, ki pa sem mu v ZDA dokupil vso “originalno” opremo (od luči do električne hupe v tanku), sting ray cruiserja in seveda tricikel za najmanjšo ljubiteljico schwinnov. 😊

Aja, pa v Mariboru so mi nekaj mesecev preden mi je Elke prijazno poslala svojega, na tekmi svetovnega pokala (skupaj z 22 kolesi ekipe B1 in enakih schwinnov bratov Misser) ukradli podobnega (s pull-shockom) schwinna straight 8, ki sem si ga kupil (tudi tako, da celo leto nisem malical v šoli – pa ne tastarim povedat) in po več kot pol leta dočakal 14 dni pred to dirko in mi ga je tisti dan podpisal legendarni Dave Cullinan. Folijo za zaščito avtograma, ki je nisem uspel namestiti, imam še vedno doma.

Nič od zgoraj ne bi bilo nikoli mogoče brez meni zelo drage osebe – najlepša hvala Maja! In A. Dekleve, ki je bil prvi kontakt med mano in globalno ekipo Schwinn (predvsem L. Donovan in Stikman), ki je “jamčila” zame, da je njihova sotekmovalka Elke Brutsaert med več kot sto kandidati izbrala prav mene kot tistega, ki mu je prodala svojega tekmovalnega straight 8. Big, big kudos, guys!!!

Tvoj najbolj vesel spomin iz časa Elan Bikes?

Ko mi je Marko Obid povedal, da je DH kolo, ki sva ga skupaj razvijala, p/ostalo del zbirke Tehničnega muzeja v Bistri – pa nisva bila še niti na 10 % tega, kar sva si zamislila in želela narediti, preden so ugasnili luči v Elan bikes. :-/

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

S komerkoli, kjer koli, a vedno z mojim trdim “bajsijem”, ki do skrajnega roba njegovih širokoprofilnih gum prodira v ravno prav mehko, vlažno in gladko povrhnjico gozdnih band.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Subaru. Sneg. Bočno. Z bajsijem v prtljažniku.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Izumil bi ga. Od A do B je dolgčas. Na dveh ali štirih kolesih. Ali življenju.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Schwinn straight 8. Ker je preprosto genialna MTB poezija z ravno prav sinhronije in hard core poudarki, da jo komot odkričiš čez mariborski rock’n’roll ali odžvižgaš do Obale.

Tvoje prvo kolo?

Schwinn homegrown – moj prvi in zadnji enoležajec (ki pravzaprav ni bil niti to), ki sem si ga kupil tik pred mojo prvo DH tekmo v Črni na Koroškem.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Z Elonom Muskom – ker bi mu želel prisluhniti na štiri oči, razumeti in potem upati, da ga tista fura dovolj pretrese, da neha (so)del(ov)ati škodo svetu in svoj (in še kakšen) nedvomno genialni um usmeri v dobro človeštva.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

UŽIVEJ!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Ko nam je bilo v menzi Elan bikes povedano, da nas je Elan “odrezal”. Še vedno boli.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Preberi še

Na verigi: Luka Verstovšek
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

GShock
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Devil's trails
Sledite nam