29. maja 2017

Prvenstvo stare celine je končano. Slovenci so se iz Italije vrnili brez odličij, a vseeno z dobrimi uvrstitvami.

Sestola jugovzhodno od Bologne v Italiji je bila tokrat prizorišče evropskega prvenstva v spustu. Na prvenstvu smo imeli osem reprezentantov, ki so se v treh kategorijah trudili in lovili čim boljše rezultate. Odlični predstavi Monike Hrastnik in mladinca Rudija Pintarja.

Člani

Najhitrejši na progi in novi evropski prvak je postal Francoz Florent Payet, ki je za dobrih 6 desetink sekunde ugnal Poljaka Slawomirja Lukasika, le 6 tisočink sekunde je za Poljakom zaostal Italijan Loris Revelli. Najboljši Slovenc je bil Jure Žabjek na 17. mestu. Zaostal je za 4,8 sekunde. Jan Cimperman je bil 19. dobrih 5 in pol sekund. Žiga Pandur je dirko z zaostankom 8 in pol sekund končal na 30. mestu. Miran Vauh je dirko začinil s padcem in se na koncu uvrstil na 81. mesto.

Vrstni red


Novi evropski prvak Florent Payet, foto prireditelj

Članice

Evropski prvakinja in podprvakinja prihajata iz Italije. Zmagala je Eleonora Farina, ki je za seboj za skoraj 5 sekund pustila rojakinjo Alio Marcellini. Na tretje mesto se je uvrstila Francozinja Marine Cabirou, lanska prvakinja. Četrta je bila lanska podprvakinja Monika Hrastnik, ki je za tretjim mestom zaostala manj kot pol sekunde. Špela Horvat se je uvrstila na 11. mesto.

Monika je povedala: “Četrto mesto ni slabo. res pa ni dosti zmanjkalo do medalje … Konkurenca je bila približno enaka tisti v evropskem pokalu. Proga pa ni bila takšna, kot sem jih vajena. Bila je hitra in strma, brez tehničnih delov, kjer bi lahko pokazal, kaj znaš. Bolj je šlo za vožnjo na polno v ovinke. Hitro si storil kakšno napako, tudi podlaga je bila spolzka in še dobro, da je ostala suha. Italijanke so progo očitno kar dobro poznale.”

“V finalu sem v zgornjem delu naredila eno napako in izgubila veliko hitrosti, nižje pa šla dvakrat iz linije. Sicer pa je bila vožnja v redu,” je še dejala Monika, ki ne potuje na svetovni pokal na Škotsko. Z Miranom Vauhom bosta na prosti vikend – dirkala! V vzponu! Na Red Bull Goni ponyju na Vršič.

Vrstni red 


Rudi, foto Andrej Vrčon

Mladinci

Evropski prvak je postal Francoz Sylvain Cougoureux, ki je za dobro sekundo in pol ugnal Italijana Giacoma Masiera, tri desetinke sekunde več je zaostal še en Italijan Andrea Bianciotto. Rudi Pintar je bil z zaostankom 7,4 sekunde uvrščen na odlično 6. mesto. Drugi mladinec Matic Kokelj je bil na koncu z zaostankomdobrih 19 sekund uvrščen na 28. mesto.

Vrstni red 

Kratko poročilo vodje odprave Miha Jakopiča za Kolesarsko zvezo Slovenije

“Miran Vauh je padel, saj mu je pobralo prednjo gumo mu. Jan Cimperman pravi, da je zadovoljen z vožnjo. Žiga Pandur in Jure Žabjek se nista najbolj spoprijateljila s progo. Ni tehnična, je strma, zaostanki so bili nizki. Sekunda je lahko pomenila veliko mest. Monika Hrastnik je naredila par napak, a je bila blizu. Rudi Pintar je zelo zadovoljen, veliko je treniral je z Juretom in Žigom. Vse je dobro odpeljal. Od Matica Kokelja sem pričakoval malo več, glede na zadnje tekme in zaostanke. Bolj mu ležijo zahtevne proge. Ta je bila kratka in strma. V zgornjem delu je šlo kar naravnost navzdol, brez ovinkov, vmes so bile poličke. Smo zadovoljni, smo pa pričakovali malo več, tudi tekmovalci.”

Uvodna fotografija Andrej Vrčon, frči Monika

Sledite nam