Kolesarski kamp Vida Peršaka
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
4. avgusta 2020

Minuli teden so na Ravnah na Koroškem izvedli drugi Kolesarski kamp Vida Peršaka. Ime našega najhitrejšega enduro tekmovalca, dobra ekipa in organizacija, pa še dobri tereni … Kako ne bi bilo uspešno? Poroča naš koroški dopisnik Čana.

Pravijo, da je prav posebno zadovoljstvo predajati znanja in veščine na mlajše člane naše družbe. In prav za to je skrbel mojster kolesarskih veščin ta teden: predano predajal širok nabor svojih kolesarskih veščin naprej na prihodnjo generacijo.

Kljub temu, da je Vid Peršak (letnik 1996) še ne dolgo nazaj začel bolj redno uporabljati brivnik, je nadvse uveljavljen član gorsko kolesarske skupnosti z širokim naborom izkušenj, tehnik, skritih asov, marsikomu pa tudi idol. Kaj je lahko boljšega, kot to, da malim “šrederjem” prav njihov idol kaže linije, govori o kolesu, jih usmerja in spodbuja?

Vse to in še več je bilo del paketa Kolesarskega kampa Vida Peršaka prejšnji teden na Ravnah na Koroškem.

Vid in njegova ekipa v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM Ravne na Koroškem) so drugo leto zapored pripravili kvaliteten kolesarski kamp, ki je zajemal strokovne delavnice s področja gorskega kolesarstva (osnove tehnike vožnje, servisiranje koles, oprema gorskega kolesarja, načrtovanje kolesarskih tur, uporaba prve pomoči, tehnike voženj v gorskokolesarskem parku, itd …).

ZKŠTM je 2019 prisluhnil in odprtih rok sprejel Vida in ekipo ter nudil logistično in infrastrukturno podporo realizaciji prvega Kolesarskega kampa Vida Peršaka. Letos so zadevo nadgradili in poskrbeli za tri nepozabne dni na gorskem kolesu. Kamp je zasnovan tako, da je število udeležencev omejeno, saj je poudarek na razmerju števila inštruktorjev naproti otrokom, da je to čimbolj smotrno, s čimer se predaja znanja in veščin optimizira.

Kamp je namenjen otrokom od 10. do 18. leta starosti. Kolesarski del programa je potem izveden po manjših skupinah prilagojen znanju in pripravljenosti udeležencev. Osnovni predpogoj je le dobra fizična pripravljenost, tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in varnostna oprema (čelada, rokavice, kolesarska oblačila, itd).

Baza kolesarskega kampa je mladinski hotel Punkl na Ravnah na Koroškem, v neposredni bližini katerega se nahaja pumptrack, nedaleč stran pa tudi Bike park Poseka (o katerem smo pisali pred kratkim). Za poletno ohladitev so se udeleženci poslužili letnega bazena Ravne.

Tridnevnega kampa se je udeležilo 18 otrok iz cele Slovenije, med 17 fanti se je znašla tudi ena punca. Kamp se je začel v ponedeljek 27. julija, ko so se udeleženci zbrali, se spoznali z inštruktorji in med seboj ter se opremili z uradno majico ter bidonom Kolesarskega kampa Vida Peršaka. Že prvi dan je šlo zares z obiskom pumptracka, začetkom učenja posameznih tehnik, vzponom na BP Poseka in prvim spustom po še nezahtevnih terenih. Sledil je večerni kino, seveda gorskokolesarsko obarvan.

Kolesarski kamp Vida Peršaka, bike park Poseka
Vid razloži nekaj stvari pred spustom na flow progo.

Drugi dan so se otroci gibali na poligonu s stožci, nekateri prvič prepeljali leseni objekt in manjši skok. S preproste proge so prešli na flow trail z učenjem tehnik vožnje preko dvignjenih ovinkov, grbin, itd. Večerni kino ni zajemal le video klipov uveljavljenih gorskih kolesarjev, skozi video analizo so pregledali znanje vsakega posameznega udeleženca kampa.

Tretji dan pa so obnovili osvojena znanja, pilili tehnike, se spustili po progi Enduro Bavči. Za nagrado je ekipa ZKŠTMja organizirali shuttle, s katerim so lahko udeleženci naredili precej več voženj in s tem utrdili pridobljena znanja. Sledila je zaključna evalvacija, podelitev priznanj in piknik druženje. Veselje in zadovoljstvo otrok s kampom je bilo očitno.

Vidovo ekipo so sestavljali Matej Kodrin, Žiga Peršak in Tjaša Gorenc, logistično in organizacijsko podporo s strani ZKŠTMja pa še Tim Kolar-Erat. Kolesarsko je ekipo v času kampa opremila Orbea, namensko tiskane majice je priskrbelo podjetje Korado.

Vid pravi, da že komaj čaka naslednje leto in novo dogodivščino v okviru njegovega kolesarskega kampa.

Kolesarski kamp Vida Peršaka
In še gasilska za konec.

Fotografije Primož Cafuta

Preberi še

Po “dnevu kopanja” ima Poseka prenovljen flow

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam