dohodnina
27. maja 2021

Še nekaj dni je čas, da nameniš del svoje dohodnine za leto 2020 izbrani organizaciji, ki deluje v družbenem interesu. Do ponedeljka 31. maja, če prav beremo, pa po emailu do 10. junija.

Upravičenci so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativne sindikate ter cerkve in druge verske skupnosti, ki so pridobile status nevladne organizacije v javnem interesu

Tako organizaciji, ki jo podpiraš, lahko nameniš delček tistega, kar sicer odrineš v državni proračun. Doslej je šlo za donacijo pol odstotka od odmerjene dohodnine, pri dohodnini za 2020 pa gre v skladu s sedmim protikoronskim zakonom za cel odstotek. Oodstotek lahko razdeliš na več delov, največ desetim organizacijam, delež pa ne more biti manjši od 0,1 %.

Vlogo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko oddaš na naslednje načine:

  1. Elektronsko prek portala eDavki: tule na edavki.durs.si najdeš odstavek “Obrazci”. V vlogi je treba vpisati naziv organizacije, njeno davčno številko in višino odstotka, ki ga namenjaš.
  2. Po pošti ali osebno v nabiralnik na krajevno pristojnem Finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. V tem primeru mora biti vloga lastnoročno podpisana. Tudi te obrazce najdeš tukaj na edavki.durs.si pod “Obrazci”.
  3. Ker še vedno velja Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v upravnih zadevah, lahko davčni zavezanci vlogo (do 10. junija 2021) oddajo tudi po navadni elektronski pošti na krajevno pristojni Finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. Tudi v tem primeru mora biti vloga lastnoročno podpisana. Pod “Obrazci” na edavki.durs.si.
  4. Do nedelje (30. 5.) lahko doniraš tudi prek aplikacije Olimpijskega komiteja Slovenije www.olympic.si/podarim.

Najdi svojo organizacijo

Pravno-informacijski sistem RS (PISRS) je klonil pod varnostnim incidentom in lahko, da do 31. t.m. še ne bo dosegljiv. Tam je bil najboljši seznam upravičencev za brskanje. Zdaj se moramo zateči k temu na Uradnem listu. Iskanje pa je nerodno, saj je organizacij že nekaj tisoč.

Največ organizacij s področja kolesarstva seveda najdeš po pod KOLESARSKI, KOLESARSKO, kar nekaj jih je tudi pod ŠPORTNO DRUŠTVO in še kje.

So pa zaradi podaljšanja roka tudi dopolnili seznam upravičencev. Dodatni seznam najdeš tukaj. Med novimi upravičenci so tudi ŠD Golovec trails in ŠD BATT.

Sledite nam