savskih 50
20. decembra 2021

Kaj se gremo kolesarji okoli božiča? Predbožične, božične in pobožične kolesarske ture so pogosto bolj druženje kot resne kolesarske avanture. Takrat, ko si vsi poudarjajo, da so najraje doma, ker za božič smo pa doma.

Morda proslavljamo zimski solsticij oziroma sončev obrat? Tisti trenutek, ko sonce doseže najnižjo točko in se zopet začne vračati proti ekvatorju, da se naši dnevi lahko začno daljšati in lahko kolesarimo dlje. Letošnji bo jutri, v torek 21. decembra ob 16. uri in 58 minut po našem času.

Ali pa tako ali tako izkoristimo vsak trenutek za druženje in kolesarjenje in nam vsak izgovor pride prav? To bo.

Ture tu in tam

Klasična tradicionalna tablaška primorska MTB tura, ki jo prirejajo že od daljnega leta 2001 in je (tako kot forum Tabla) videla že bolj množične čase, je na včerajšnjo nedeljo minila zelo podtalno, brez objave na Tabli, z druženjem na Pomjanu.

Tudi na sobotno-nedeljski 5. gorički predbožični (nočni) turi niso pretiravali z vabljenjem.

Četa Božičkov se bo z Lisce že devetič spustila to soboto. FB dogodek.

Obalna pobožična enduro tura bo v nedeljo.

Savskih 50, četrtič

savskih 50
Foto Pina Wanders

mtb.si pa je bil skupaj z društvom Supersnurf najbolj vpleten v sobotno četrto ravninsko kolesarjenje ob Savi, poleg ozemlja ljubljanske občine tudi malo po občinah Medvode in Dol.

Po “rojstnodnevni” (2018), “podvodni” (2019) in “breztični” (2020) izvedbi smo letošnjo najprej nameravali v zgodovino zapisati kot “snežno”, a ji bomo raje rekli “hibridna” – ker je bila mešana snežno-blatna in ker smo tudi organizacijo izpeljali nekako hibridno, v slogu ukrepov proti širjenju sajveščesa. Opremljeni z gpx sledmi ter nekaj dobrimi poznavalci trase smo se raztreseno in v majhnih skupinicah zagnali na razgibane in kar dobro utrjene stezice med Pirničami in Brinjem, med Črnučami, Tomačevim in Brodom … Na različno dolge kroge, od najkrajših do najdaljšega, kjer nabereš nekaj manj kot 50 kilometrov. Kar v snegu, blatu, po singlih in ob ustavljanju mimogrede nanese več kot 4 ure.

Savskih 50 je iz pretežno makadamkarske ture z dodajanjem novih odsekov po obstoječih, a mestoma pozabljenih stezicah (hvala, mačete in motorka) postala pretežno mtb tura. Še zlasti v letošnjih razmerah. A tudi številni gravel piloti so bili nasmejani. Pa tisti, ki imajo radi Instagram izzive s slikanjem tega in onega (naj fotke na plaži, usranih riti, mostov …), tudi.

Zdaj dokončno potrjeno novo izhodišče za Savskih 50 so Črnuče! Tam so Ludus Beach Park Ljubljana, športni center z igrišči za odbojko na mivki, barom in še čim (za nas tudi s parkirišči in pranjem koles, hvala!), pa pivovarna in točilnica Loo-blah-nah ter nenazadnje Caminito, restavracija v prikolici, kjer za tvoj želodček poskrbita naša argentinska prijatelja Agostina in Damián. Vse pri roki tik ob trasi Savskih 50.

savskih 50
Foto Pina Wanders

Hvala vsem za udeležbo, zdaj pa le valjajte te stezice do pomladi!

FB dogodek Savskih 50 IV.

savskih 50 na Instagramu

Fotogalerija Savskih 50 IV.

Preberi še

Pretres: Pozimi je lahko ravnina čisto super
Brez(s)tičnih #savskih 50
Ture pred božičem in po njem

Sledite nam