Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
16. julija 2012

Najmlajši izmed slovenskih kolesarskih parkov ponuja tehnično manj zahtevne, a še vedno zelo zabavne in izredno lepo speljane linije. Park na Rogli lahko resnično obišče vsak gorski kolesar in najde nekaj zase.

Kvaliteta zgrajenih prog in objektov je bila že na dan otvoritve na veliki preizkušnji, saj je bil teren na sončno soboto zaradi obilice dežja v preteklih dneh dobro namočen. In park je bil izzivu več kot kos. Voda se ni nikjer zadržala, pa tudi sveže zgrajeni zemeljski objekti so bili kos lepemu številu kolesarjev, ki s svojimi širokimi plašči niso prizanašali terenu. Kakšen del bo treba zagotovo popraviti, a osnova je dobra in bo v naslednjih mesecih zabavala marsikaterega kolesarja.

O parku na Rogli smo že pisali, zato tehničnih podrobnosti ne bomo ponavljali, ampak se bomo osredotočili na vtise po prvem dnevu v parku. Naklon parka je skoraj idealen, večji del je speljan po gozdu, ena izmed linij pa tudi po smučišču. Kar pa je najbolj pomembno je to, da vse linije lepo sledijo naravnemu terenu in na tem mestu si konstruktorji zagotovo zaslužijo pohvalo. Vse gozdne proge so široke približno en meter, s številnimi naravnimi in umetnimi bandami ter lesenimi mostovi na močvirnatem ali drugače prezahtevnem terenu. Črna linija ima morda res kakšen objekt, ki je rezerviran za boljše kolesarje (bolj zaradi vtisa, kot prave zahtevnosti), sicer pa bo v parku užival vsak. Začetniki se bodo lahko navadili vožnje po objektih in se dobro spoznali s kolesom, izkušeni bodo lahko leteli na vso moč in še vedno dobro preživeli dan.
Ožja je le najlažja proga, ki je zavito speljana po smučišču, a je prav zaradi dobro načrtovanih ovinkov vredna obiska, hkrati pa  pripelje tudi najdlje do spodnje postaje sedežnice. Tam vas morda pozdravijo tudi lokalne krave, ki z začudenjem v očeh opazujejo, kaj se zdaj dogaja na “njihovem” terenu.

Park preseneča z urejenostjo, ki naj bo v zgled drugim parkom. Vse linije so jasno in zelo pregledno označene (tudi z znaki za prepoved uporabe drugim obiskovalcem Rogle), ob progi so tablice z oštevilčenimi reševalnimi mesti in telefonsko številko za primer nesreče, opozorilne table so na pravih mestih, dobro je označen prehod do začetka prog … Pa tudi sam park je zelo lepo urejen in le želimo si lahko, da bo tak nivo tudi obdržal in ga še izboljšal. Tudi s kakšno dodatno linijo.

Za obisk parka na Rogli ne rabiš kolesa za spust in vse zaščitne opreme, mirno preživiš z vsegorskim kolesom, mnogi pa so vsaj na dan otvoritve uživali tudi na kolesih brez zadnjega vzmetenja. Če je kolo in oprema težava, si lahko oboje izposodiš v parku.

Odločiš se lahko tudi za učne ure v družbi učiteljev gorskega kolesarstva, ki bodo tvoje znanje najprej preverili na učnem poligonu tik pod zgornjo postajo sedežnice Planja. Če si odvisnik od gravitacije, morda na Rogli nimaš kaj iskati, morda pa te vseeno preseneti. Seznam slabosti parka je izredno kratek, na prvem mestu pa je počasna sedežnica, zato si moraš vzeti dan na Rogli malce bolj sproščeno in uživati tudi v svežem zraku in lepi naravi.

Park obratuje ob petkih, sobotah in nedeljah od 9.00 do 17.00.

Članek “Rogla zaključuje gradnjo parka (4. julij 2012)”

www.rogla.eu

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam