luka tavčar
12. septembra 2023

Vzdržljivec, ki se najde in izkaže navkreber in na maratonskih preizkušnjah, pa tudi gorski tek mu gre, cesta in celo rekorder Red Bull Goni Pony je bil.

Luka, ki ima že dolg seznam zmag na vzponih, maratonih, tudi na kaki etapni dirki, je na verigo zvabila kolegica iz Calcit Bike Teama Tina Rimahazi.

Luka Tavčar

  • Vzdevek: Lukc
  • Kraj: Žiri
  • Starost: 31
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Calcit bike team
Pokrovitelj Na verigi

Tina: Jaz sem gledala na spuste kot nagrada po matranju v klanec. Ko sem bila v formi, sem uživala tudi v klance. Ti si bolj ljubitelj vzponov. Kako pa ti gledaš na spuste?

Luka: Čeprav nisem najhitrejši spustaš, sem gorsko kolo izbral prav zaradi užitkov in izzivov, ki jih ponuja spust. Najraje imam naravne enoslednice, ki so nastale brez graditeljskih posegov. Mislim, da je Miha Šalehar enkrat izjavil, da najboljše kolesarske poti delajo “pešaki”, in s to izjavo bi se kar strinjal.

Bi raje vozil trdaka s potopno sedežno ali polnovmetenega brez?

Absolutno bi raje izbral trdorepca s potopno, pa še investicija je mnogo nižja kot nabava novega kolesa. Nobeno vzmetenje ne more nadomestiti dela nog, ko umakneš sedež s poti. Dobro se spomnim prve ture s “fullyjem” s togo oporo in presenečenja na lokalnem trailu. Pričakoval sem, da bom z novim kolesom gladko odpeljal vse detajle, ki so mi prej povzročali težave, dejansko pa sem se zatikal na istih mestih kot prej. Kolo je zares zaživelo šele s potopno oporo.

Tudi krosa je bilo kar nekaj – XC Griči 2018, foto prijavim.se

Si kolesarstvo kdaj imel za kaj več kot hobi?

V resnici ne, in česa drugega niti nisem iskal. Kolesarstvo je moj ventil in na kolesu predelam veliko materiala v glavi. Zaradi tega sem boljši človek tudi, ko se vrnem domov. Sem pa vesel, da sem za svoj klub izbral Calcit. Čeprav nisem imel XC zgodovine, so me takoj sprejeli v A ekipo in dobil sem vso podporo, ki sem jo potreboval. Motiviranim, perspektivnim tekmovalcem klub tudi danes nudi vso podporo (vključno s tekmami svetovnega pokala) in verjamem, da se bo še kakšen Calcitovec kmalu razvil v vrhunskega tekmovalca.

Kateri bo naslednji (tekmovalni) izziv na kolesu?

Tekmovalno bi se želel še kdaj preizkusiti na kakšnem težjem maratonu v tujini. Hero, daljša različica Salzkammergut Trophy, Roc d’Azur, izbire je dovolj. Mogoče se enkrat v prihodnosti opogumim in tvojega moža vprašam za partnerstvo na kakšni etapni dirki 🙂 Netekmovalno pa kakšna lepa tura po Julijcih, tudi na račun kakšnega prehojenega kilometra več. Upam, da TNP-jevi rangerji ne berejo tega portala.

mtb.si: Kolesar, gorski tekač … vzdržljivec! Ampak se nam zdi, da se v kroženju po progah za olimpijski kros nisi našel, čeprav ti ni šlo slabo. Kaj ti ni ustrezalo?

Luka: Kot maratoncu je bil kros zame enostavno preveč intenziven. Za kratke vzpone nisem bil dovolj ekslpoziven, na spustih pa se ponavadi nisem zares spočil, kot so to znali narediti najboljši.

Pa maraton? Tudi tu imaš nekaj uspehov. Od drugega Loka MTB maratona, kjer si presenetil z zmago, bo devet let.

Maraton je moja najljubša disciplina, in mislim, da se tudi najbolj približa osnovni ideji gorskega kolesarstva. Kaj je lepšega kot narediti lep krog po hribih z zaporedjem zahtevnih vzponov in dobrih spustov? Želim si, da bi se tudi pri nas maraton vrnil na sceno v večji meri (vključno z DP-jem). Tisti, ki so organizirani, so praviloma dobro obiskani.

luka tavčar
Z lokalnih vzponov do maratonov in povabila v Calcit Bike Team – Loka MTB maraton 2014, foto AD.

Ker te vidimo na vrhu tudi v cestnih vzponih in v gorskem teku – celo na Goni Pony – očitno je res najpomembneje, da gre navzgor ter da noge in pumpa delajo na polno?

Ja, na takih terenih se počutim najbolje.

Očitno pa ti posebej ustreza Triatlon jeklenih! Kajak, MTB vzpon, gorski tek. Kaj ti pomeni tisti dan v letu? Koliko zmag si nanizal?

Jekleni so zame nekakšen vrhunec poletja, in tu ne govorim samo o tekmovanju. Med sotekmovalci na tej tekmi vlada spoštovanje in prijateljski odnos, atmosfera je že na štartu nekaj posebnega. Upam, da se bo triatlon vrnil na tirnice stare slave, ko so morali omejevati število prijavi zaradi gneče na jezeru. Za kaj takega pa bo treba na tekmo spraviti več mladih tekmovalcev, nekaj premikov v pravo smer je že zaznati. Letos mi je uspelo zmagati petič.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Luka: MTB tura po eni od številnih gorskih mulatjer s dobro družbo. Tista slika z Možica, ki sta jo objavila že Tina in Matija, je dober primer takega dogodka.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Nekam v gore z punco Moniko in hčerko Lučko (ki se zaenkrat še nosi v nahrbtniku), na koncu pa na dobro večerjo.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Ne bi mi bilo dolgčas, alternativ je dovolj. Pozimi turno smučanje, poleti pa bi več hodil v hribe in plezal, rad bi tudi preizkusil kajak na divjih vodah.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Trenutno je to Santa Cruz Blur. Polnovzmetena igrača, s katero se da tudi dobro plezati.

Tvoje prvo kolo?

Rog Kekec.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Tisti, s katerimi bi šel na turo, so kar na dosegu roke, še s temi se ponavadi ne uspemo zmeniti 🙂

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ta se me sicer še ni čisto prijel, pa vseeno: “Na blatnem spustu ne pipaj prednje bremze!”.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Na enem od lokalnih spustov se mi je zgodilo, da se priletel direktno na glavo. Zapomnil sem si ga zaradi težav z ravnotežjem, ki sem jih imel še nekaj ur po padcu.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Naslovna fotografija Siniša Kanižarj/Red Bull Content Pool, Red Bull Goni Pony 2019

Preberi še

Na verigi: Tina Rimahazi
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam