Flat Out Days
Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
18. avgusta 2020

Kočevje in Slovenija, Batt Crew in lokalci, se lahko pohvalijo z MTB festivalom, na katerem so glavni udeleženci. V 2021 bo gotovo drugačen.

Dame in gospodje, imamo freeride festival! Beseda “freeride” v tej trditvi ni nujno ustrezna. Imamo festival ljubezni do skakanja in letenja s kolesi. Čaščenja tistega občutka, ko se obe kolesi odlepita od podlage, ko si za trenutek ali dva svoboden kot ptica in imaš včasih celo čas (in po možnosti znanje) v tem času ušpičiti kakšen trik.

Flat Out Days v Kočevju je čisto nekaj drugega, kot je bil sicer izvrstni Flat Out Days v Podutiku. Tam je veliko ljudi prišlo gledat peščico. Tu so vsaj letos, ob omejitvah, skoraj vsi prišli furat, skakat, se spuščat po stezah MTB trail centra in frčat čez njihove objekte. Niti ni pomemno, da jih je bilo manj kot petsto. To je festival udeležencev, akterjev, ne gledalcev. “Participant event”, ne “spectator event”. Pomaga, da je tu res linija in skakalnica za čisto vsakega, od najmlajših in zelencev do najhujših profijev planeta. In marsikaj tudi za vse, ki so raje na tleh. Česar še niso imeli, so letos dobili s pomočjo BATT Crew.

Festival

Vsi večino dneva preživijo na kolesih, popoldan pa se oči usmerijo v veliko linijo, kjer letijo le izbrani.

Kot bi na rockovskem festivalu vsi prinesli s seboj glasbila in ojačevalce, le zvečer bi glavni oder zavzele zvezde. Si predstavljaš?

Festivalsko vzdrušje je čutiti tud med avtodomi, kombiji in šotori, v improviziranih taborih, med stoli za kampiranje, z raznobarvnimi zapestnicami za dostop, medtem ko nedaleč stran iz zvočnikov grmi glasba (in domači rap freestyle, a o tem kdaj drugič …). Da bomo lažje preživeli brez Metal Days in PRH. Le še kakšna rokoborba v blatu v slogu Rock Otočca je manjkala. Pa kakšen ležak na pipici poleg vseh teh z okusi citrusov in manga.

Flat Out Days
Foto Matevž Maček @matevz.macek.mmmedia

Še o gradnji

MTB trail center Kočevje je bil odličen že preden se je Batt odločil festival preseliti iz Ljubljane. Zdaj je neverjeten. Obiskovalci od blizu in daleč se le čudijo. Kdor ve kaj o gradnji, o kubičnih metrih in delovnih urah težke mehanizacije, mu je jasno, da je izgradnja takšnega centra tako samoumevna, kot če bi postavili dirkališče za moto GP in formulo ena.

Flat Out Days
Foto Matevž Maček @matevz.macek.mmmedia

FOD 2021

Nedvomno bo Flat Out Days 2021 drugačen, posebej če omejitev ne bo več. Morda vsaj na osrednji dan letenja bolj “spectator”, z enodnevnimi obiskovalci, ki bodo prišli gledat le glavno predstavo, ki mora seveda vključevati tudi koncert. Mogoče z vlakom iz Ljubljane – začne voziti oktobra (čeprav so ta vikend v trail centru že vozili drugačni vlaki). A “participant” vzdušje mora ostati. Da FOD iz Kočevja ne gre nikamor drugam, je pa tako ali tako jasno.

Organizatorji so letos finančno “pokadili”. A imajo denar v skokih, v imenu festivala, v zgodbah in slikah, ki so šle po svetu. Tako rekoč v banki ga imajo, le dvignejo ga lahko šele v letu 2021. Da bomo le precepljeni, čipirani ali nekaj, da se bomo lahko zbrali še v dosti večjem številu.

Naslovna fotografija Matevž Maček @matevz.macek.mmmedia

Preberi/oglej si še

Flat Out Days: Porsonov video
Nedelja na Flat Out Days: Veliko sonca, dež ob napačnem času

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam