Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
31. decembra 2018

Priročno orodje v velikosti kreditne kartice je plod slovenskega znanja in entuziazma. Za njim stojijo Bor, David in Jurij.

Večnamenska, priročna in predvsem žepna orodja so nepogrešljiv del kolesarjeve opreme. Naj si bo to komplet s ključi imbus ali torx, morda takšni z dodatkom za popravilo verige ali takšni z odpiračem, pa še kakšna izpeljanka se najde!

In ne, ni samo Unior iz Zreč tisti, ki izdeluje kolesarsko orodje. Letos je luč sveta ugledal tudi MultiCard, orodje, ki je plod slovenskega znanja. Za izdelkom v velikosti kreditne kartice in z nastavki za vijačenje delov na tvojem fiksiju, mestnem kolesu, včasih tudi na gorskem, stojijo Bor Čeh, David Krevs in Jurij Lozić.

Bor Čeh = Leti Vili, Gwozdna Senichka, Velika nagrada Sračje doline, tekmovalec v ciklokrosu …
David Krevs = Karussell, oblikovalec in izdelovalec koles, ljubitelj ukrivljanja jekla, oblikovanja in fotografije (karussellcycles.com)
Jurij Lozić = Musguard, montažni kolesarski blatnik, ki je obnorel planet (musguard.com

Bor Čeh o MultiCardu:

“Razvoj je potekal nekako takole. Oba s Krevsom sva kot mala otroka, predvsem kar se tiče orodja, sploh če si ga lahko sam narediš. Prav to je bila moja želja že od nekdaj, da bi si lahko sam naredil večnamensko orodje. In to takega, v poplavi milijon ostalih, ki prepreči točno to, česar se najbolj bojiš na brezpotju.

Vsega ne zmore nobeden, prav tako ne bo nikoli eden ustrezal vsem. Ideja je najverjetneje startala iz noža, ki ga je Chas Christiansen lansiral pod imenom Couriers United (v predelanem Campagnolo logotu). Nož kot nož. Je estetski črn izdelek, ima pa izjemno inovacijo – v šestkotniku ključa 15 so stični robovi pobrani za 1 mm. Ravno dovolj, da se ti material, ki se nabere na robu matice, ne zatakne, ko poskušaš natakniti ključ. In okoli te ideje se je začelo delati. 

Ali je mogoče združiti v današnjem svetu najbolj razširjen predmet – bančno kartico, ki bi sedla naravnost v denarnico – z vsem, kar rabiš na kolesu? Tako sem začel s testiranjem kartonskega modela. Naenkrat je bilo treba upoštevati kopico faktorjev – odmaknjenost ključev od roba, debelino materiala, pozicijo na ploskvi, da ima ploščati ključ za zategovanje konusov pesta in odpirač.

Ravno slednji je poseben. Odpirač namreč ob tem, da z dvema luknjama za MusStrap, ki drži kartice pri miru s svojo gumijasto površino, odpre steklenico hmeljnega napitka vsakič tako, da se ne zvije, in je zamašek znova uporaben. Kar se v poletnih mesecih izkaže za velik bonus.

No, ta kartonasti model sem na roke prerisal na papir in ga posredoval Krevsu, ki ga je zrisal v Avtocadu. Tukaj ne gre spregledati dodane vrednosti, ki jo doprinese Musguard. Ne samo, da se z uporabo njihovega gumiranega trakca možnosti uporabe razširijo v neskončnost, ampak se na Multicard lahko pripne tako Musguard sam, kot tudi zračnica in pumpica, bančne kartice, kar se vam zaljubi.

Tako nekako je potekalo. Jaz sem zasnoval in stestiral, Krevs ga je narisal in zoblikoval, Jurij pa mu je dodal tisti “street knowledge”, ki ga lahko samo Fixed gear strarešina njegovega kova. Popoln vzorec sodelovanja in to, kar jaz dojemam kot skupnost, ko vsak v kotel doda, kar res zna, in nastane tak odličen golaž, ki je naslednji dan še boljši.”

{gallery}2018/181231_multicard{/gallery}
Fotografije: David Krevs

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam