Bold Linkin 135 Ultimate
Pumpaj Slo Velenje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
30. aprila 2022

Prvi letošnji džojrajd test. Ne, testnih koles res ni obilo. Oblikovni posebnež majhne švicarske znamke, odlično opremljen in seveda ne poceni.

Kolo: Bold Linkin 135 Ultimate (2022), velikost L

Značilnosti

Polnovzmeteno trail kolo na 29-palčnih obročnikih, s 140 mm hoda spredaj in 135 zadaj. Okvir in nihajka sta iz karbona. Oblikovna posebnost je blažilec, skrit v okvir.

bold linkin 135 ultimate

Romantično razmerje

Švicarska znamka, o kateri sem doslej le bral, ko sem ga opazil zaradi zgoraj omenjene oblikovne posebnosti, nato pa jo je pred tremi leti kupil švicarski sosed Scott in rešitev uporabil na svojem Sparku modelnega leta 2020. Bold sicer ostaja razvojno in organizacijsko neodvisen, so pa uporabili tudi Scottovo distribucijo. Tako je v Slovenijo prišel s Proloco Trade, ki ga je ponudil izbranim trgovcem.

Priložnost za furanje

Otvoritveni vikend na Robidišču, kjer je med floto Specov požel precej zanimanja, ter na domačih stezicah.

Bold Linkin 135 Ultimate

Vtisi

  • Oblikovno zares edinstveno kolo. Z vsemi se moraš pogovarjati o obliki in kje zlomka je blažilec. Je integracija vsega prihodnost? Počakajmo in izvemo. Serviserji vem da ne vzklikajo od navdušenja ob pogledu na bovdne, ki vodijo v oporo krmila.
  • Ker je blažilec skrit, posedanje odčitaš s številčnice na zunanji strani okvirja ob gonilni osi. Deluje. Za nastavitev pritiska in dušenja pa moraš s prstki v notranjost okvirja, kjer je tudi orodje in tlačilka.
  • Na kolo sem se hitro navadil in na njem zelo zabaval. Navzdol je lahkotno, lepo vodljivo. Tudi vzpenja se solidno, a realno nekako tako, kot bi tehtalo toliko, kot sem natehtal sam (glej spodaj pod Na jetra).
  • Položaj blažilca pomeni tudi nizko težišče in ne bom rekel, da ga nima, ima pa tudi zelo nizek gonilni ležaj (od 334 do 342 mm, odvisno od nastavitve geometrije), tako da sem na Napoleonu na Robidišču na nizki nastavitvi precej pogosto tolkel po tleh s pedali.
  • Hkrati oblika omogoča zelo kratek link vpetja zadnje nihajke, ki je sicer tipa navideznega vrtišča. Togost zadnjega dela lahko potrdim.
  • Geometrija pa sicer takole (velikost L): kot krmilne cevi od 64,4 do 65,8 stopinje, medosna razdalja 1249 mm, cev ob verigi 434 mm, doseg 490 mm.
  • Nekdanji spustaš Tadej Humar, ki sem ga srečal, mi je v glavo vstavil pomislek, da bi se blažilec, ki ni izpostavljen pišu vetra in se tensta v okvirju, lahko segreval. Segrevanje je že tako težava zračnih blažilcev na dolgih spustih. Stari Boldi so imeli celo nekakšen zajem zraka pri glavi okvirja, da je piš hladil blažilec. Tu zračnikov ni videti. Ampak nimam odgovora, če lahko delovanje blažilca zato oslabi, saj nisem šel na kak dolg, zahteven spust.
  • Je bil pa zato blažilec edina stvar tam okoli, ki ni bila blatna. Beri spodaj, kako je s prostorom za blato.
  • Skrivanje blažilca v okvir je šlo torej z Bolda na Scotta, v nasprotno smer pa Scottova ročica za hkratno upravljanje z vilicami in blažilcem. Ker je na levi skupaj z ročico potopne opore, zahteva kar nekaj privajanja.
  • Kolo je zelo dobro opremljeno – Foxovo vzmetenje (vilice 36 Float Performance, blažilec Nude 5T EVOL Trunnion), 4-batne zavore XT, pogon Sram X01 Eagle z brezžičnim prestavljanjem AXS, obročniki DT Swiss XM 1850 in hišna Syncrosova “železnina” od integriranega karbonskega krmila/opore do potopne sedežne opore in naprej.

Na jetra

Res ni poceni, dobiš pa poleg tlačilko in orodje – takoimenovani Save the day kit. Ja, znamka je še vedno butična švicarska, ne glede na večinskega lastnika.

Pa opora krmila v enem kosu s krmilom, ob kateri se je zmrdoval prav vsakdo, s katerim sem govoril. S kupom plastike. Znižati je ne moreš brez rezanja toporišča vilic.

V nihajki veliko prostora za blato okoli plašča, le morda 5 milimetrov – prav zaradi položaja blažilca v okvirju. Morda se pa lastnik odloči za kaj manj balonastega od Maxxisa Dissectorja 2.6.

Proizvajalec navaja težo 14,3 kg s kitom Save the day. Sam sem natehtal neverjetnih 16 kilogramov! Moja tehtnica ni ravno visoko tehnološka in uradno umerjena, a tudi je pokazala kilogram preveč, je uradni podatek predaleč od resnice.

Za koga

Za ljubitelje integracije vsega živega, čeprav ima to lahko svojo ceno. S katerim koli Linkinom res dobiš nekaj posebnega. Ne le za gledanje, tudi za furanje.

Cena 8.759 €

Na voljo je še verzija Pro za več kot 2000 € manj, z malo manj nobel komponentami. Pa seveda bolj enduro Linkin 150 prav tako v inačicah Pro in Ultimate, slednji pa seže do veselih 11.839 €.

Džojrajd omogočil Wheelbase Shop.

Več o kolesu na boldcycles.com

Preberi še

Džojrajd: Conway WME 529
Džojrajd: Trek Slash 9.8 GX

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam