26. oktobra 2012

Do roba napolnjen Urban Roof in dva vrhunska filma na platnu. Še enkrat domači Switch, prvič v Sloveniji pa epski, glomazni, visokoproračunski, znanstvenofantastični Where The Trail Ends.

Četrtkov večer je v ljubljanski center urbanih športov Urban Roof pripeljal že drugi gorskokolesarski filmski večer letos. Po majski premieri filma Skupaj smo močnejši (Strength in Numbers) sta šla tokrat na platno v skejtparku dva: kot predfilm drugič prikazani domači Switch (premiera je bila pred manj kot tremi tedni v Mariboru), nato pa pred mesecem v Las Vegasu prvič predvajani Kjer se steza konča … (Where The Trail Ends…).

Kombinacija dveh različnih novih filmov je učitno užgala, saj se je v Urban Roof nagnetlo kakšnih 170 glav. Najprej so pozdravile dolgo pričakovani Switch in prisluhnile avtorju Blažu Tomažinu ter edinemu prisotnemu jezdecu Miranu Vauhu, nato pa odsanjale v Azijo, Južno in Severno Ameriko z največjim “big mountain freeride” celovečercem vseh časov.

Čeprav prav tako tava po planetu, se film zagotovo zelo razlikuje od spomladi prikazanega Skupaj smo močnejši. In četudi naslov govori o poteh, po njih ne kolesarijo niti meter. Vse gre v veleslalomskih ali smukaških linijah čez nedotaknjene strmine in čez prepadne stene. Najhujše “big mountain” furanje, kar ga je, zabeleženo z najboljšo opremo v rokah največjih mojstrov obrti. Izbrani heroji, ki se več ali manj v isti postavi potikajo od celine do celine, pa ob tem poskrbijo tudi za zgodbo: iskanje pravih terenov po zemljevidih, satelitskih posnetkih in fotografijah, potovanja na odročne lokacije, kjer nimaš pojma, kaj te čaka, zmagoslavja in porazi, ranljivost in strahovi …

Vsekakor velik film za ogled na velikem platnu in ob bobnečem ozvočenju. Ne pa nujno film, ki te potegne na kolo, saj je furanje za normalnega bajkerja bližje znanstveni fantastiki kot njegovi predstavi o zabavi na dveh kolesih.

Se vidimo na naslednji premieri!

Vse foto Ana Jarc

Sledite nam