Brasil Ride
12. novembra 2021

Za kolesarji je najdaljša etapa 11. izvedbe Santander Brasil Ride. Pet ur in pol za najhitrejše člane in dobrih sedem ur za slovensko-argentinsko dvojico, ki je še povečala prednost pred konkurenti v kategoriji grand masters.

S 141 kilometri (Pablov Garmin je pokazal nekaj kilometrov več) je bila najdaljša etapa letošnjega Brasil Ride. Med Guaratingo in Arraial d’Ajudo je bilo potrebno premagati 2336 višinskih metrov vzponov, najvišja točka je bila 303 metre nad morjem, kolesarji pa so zopet uzrli morje. Suho etapo je na trenutke prekinil dež, ki je nekoliko omilil visoke temperature.

Moški: Med prvim in tretjim parom razlika le 9 sekund

Etapa v moški kategoriji je bila zelo napeta, saj so vodilni trije pari: Malacarne / Xavier (Specialized Racing BR I), Resende / Galinski (Caloi Henrique Avancini Racing) in Becking / Dias (Buff Scott MTB) na vmesnih časih, tudi na zadnjem, na 123. kilometru vozili eden ob drugemu, šele na zadnjem spustu sta Xavier in Malacarne pospešila in si po 5 urah, 31 minutah in 37 sekundah zagotovili 4 sekunde prednosti pred Edsonom Resendejem in Ulanom Galinskim in dodatnih pet pred Hansom Beckingom in Josejem Diasom. Včeraj sta bila še trdno na drugem mestu, a sta danes z 19 minutami zaostanka zasedla šele četrto mesto in tako sta Sherman Trezza in Lukas Kaufmann (Ciclogiro Scott / Hoffmanpedal Sport) skoraj izpadla iz boja za najvišja mesta.

V skupnem seštevku s časom 18 uram, 14 minut in 31 sekund vodita Nizozemec Becking in Portugalec Dias, ki imata pred Galinskijem in Resendejem skoraj 19 minut prednosti. Na tretjem mestu sta Xavier in Malacarne, ki zaostajata 4 minute več. A nič še ni odločenega, saj sta do konca še dva dneva trdega dela.

Master: Neto in Firmino v zanesljivem vodstvu

Dvojec 3Z (Francesco Muller in Mateus Zandona) sta s časom 6 ur, 20 minut in 21 sekund za 3 minute in 16 sekund ugnala do včeraj zelo dominantno dvojico Specialized Racing BR II (Hugo Neto in Joao Firmino). Tretja sta ciljno črto prečkala Valerio Ferreira in Marco Macedo (Portugal Brazil Ride / Epic Bike Store), ki sta iz etape v etapo bolj kostantna in sta že zmagovalnemu odru.

Še vedno premočno vodita Neto in Firmino, ki imata skoraj uro prednosti pred Mullerjem in Zandonajem. Na tretjem mestu sta Ferreira in Macedo z zaostankom dveh ur in 11 minut. Do včeraj skupno tretja Souza in Cardoso (Unidas 4) sta zdrsnila na osmo mesto!

Grand master: Peter in Pablo pred današnjim krosom z veliko prednostjo

Dvojica Orphans Africa – Gilletas Trina (Peter Vesel in Pablo Rodriguez) je suvereno opravila tudi z najdaljšo etapo, ki je tekmovalce pripeljala nazaj k morju. Kar 7 ur, 11 minut in 57 sekund sta danes preživela na kolesi in nizozemsko-brazilsko dvojico 9TH Wave Sharks (Emiel Kunkeler in Ivan Mariosa) prehitela za 12 minut in 33 sekund. Na tretje mesto sta se z 42-minutnim zaostankom uvrstila Guenther Gehrke in Renato Baron (Ohya Endurance / Baron Bikes).

Peter in Pablo imata po 23 urah, 53 minutah in 33 sekundah dirkanja že uro in 5 minut prednosti pred Emielom in Ivanom. Guenter in Ivan zaostajata pol ure več.

Pablo po etapi:

“Danes sem jaz na vrsti za poročanje. Bil je dolg dan na kolesu in vrnili smo se nazaj v Arraial d’Ajudo. Nazaj k morju. Garmin mi je pokazal 144 prevoženih kilometrov. Bilo je vroče, padlo je tudi nekaj dežja, da smo se nekoliko ohladili, ha, ha. Makadamske ceste in kolovozi, proti koncu etape pa nekaj izredno lepih enoslednic. Slednje so predstavljale okoli 20 odstotkov celotne etape. Kot vedno je bil Peter zelo suveren, sam pa sem trpel na njegovem zadnjem obročniku. Okoli stotega kilometra sem začel izgubljati moč in sva nekoliko zmanjšala tempo. Vseeno sva naredila nekaj dodatne razlike do najinih največjih konkurentov, saj sva jima na zadostno razdaljo ušla že kmalu po startu.”

Za konec doda:

“Naslednja etapa je zanimiva, saj bo v obliki krosa, tako da bova s Petrom startala vsak zase. Bo kar težko, ampak etapa bo kratka in bova imela več časa za regeneracijo. To je to za danes, sedaj naju čaka dobra hrana in se slišimo jutri!”

Ženske: Nemka in Španka na vrhu

Naima Diesner in Annika Jordens (9TH Wave-Cycling) sta najdaljšo etapo prevozili v 7 urah, 5 minutah in 26 sekundah. Tako sta se še nekoliko bolj približali vodilnima v skupnem seštevku, Brazilkama Marcelli Toldi in Lutecei Azevedo (4Fun Bike Center), ki sta danes s časom 7 ur, 16 minut in 34 sekund osvojili drugo mesto. Tretji sta bili z zaostankom 36 minut in 20 sekund Aline Olmedo in Lucineia Brunetta (Ladies All Ride).

Toldi in Azevedo sta na kolesu prebili 24 ur, 20 minut in 56 sekund in imata le še 5 minut in 8 sekund prednosti pred Naimo Diesner in Anno Jordens. Olmedo in Brunetta zaostajata že več kot 4 ure!

Vrstni redi

Današnja etapa Brasil Ride

Posebnost brazilske etapne preizkušnje je tudi dirka v krosu. Tam vsak vozi sam. Tokrat je dirka dolga 4 kroge po 8 kilometrov. Vsak krog ima 147 višinskih metrov vponov. Etapa bo potekala v Arraial d’Ajudi, tam kjer se je letošnja dirka tudi začela. Vreme? Temperatura nekje do 30 stopinj in možnost kakšne popoldanske nevihte.

Naslovna fotografija @robelinky

Preberi še

Brasil Ride

Petra podpirajo

Sledite nam