z biči po čiči
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
11. oktobra 2021

Uspešna prva izvedba gorskokolesarskega maratona po Čičariji s startom v Hrušici pri Podgradu in prireditelj na najvišji stopnički.

Četo udeležencev sobotnega prvega MTB maratona Z biči po Čiči je v soboto hladila burja. Naposled je v cilj 46-kilometrske trase prva peterica prikolesarila hitreje kot v dveh urah in le štiri minute narazen. Pa jih kar prilepimo:

  1. Robi Jenko (mebloJOGI Pro-Concrete) 1;55:36
  2. Peter Vesel (Proadventure) +22 sek
  3. Mitja Mori (Ganesha team) +1:46
  4. Michele Fabris (Ita) +3:58
  5. Iztok Kuret (KD Alpe SIS) +3:58

… in nekaj pozneje tudi zmagovalka med ženskami Federica Bazzocchi (MBC Trieste).

Medobčinski projekt

Organizatorji iz različnih vej kolesarskega športa so združili moči in hkrati povezali še dve občini – Ilirska Bistrica in Hrpelje-Kozina – ter po teritoriju obeh speljali zelo zanimivo in razgibano traso.

Traso so skrbno izbrali in izpeljali pod taktirko Denisa Dodiča, ki ima s tem delom veliko izkušenj že z maratona MTB Slavnik. Narediti traso dovolj zahtevno za vešče gorske kolesarje in ne prezahtevno za tiste z manj izkušnjami je velik izziv. 46 km dolga trasa je ustrezala vsem kriterijem in navdušila vse.

25 km trasa je bila nekoliko manj zahtevna, a nič manj zanimiva.

Štartno ciljni prostor je bil pri penzionu Patrik, ki s svojo infrastrukturo omogoča vrhunsko izhodišče tako za tovrstne prireditve kot kamp za priprave ali kolesarske počitnice.

Vse kaže, da se prireditev “prime”! Organizatorji že snujejo naslednjo izvedbo.

Peter in Robi na čelu

z biči po čiči, robi jenko, peter vesel
Robi Jenko pred Petrom Veselom

Od štarta je šlo “po gorskokolesarsko” na polno. V ospredju sta do vrha prvega vzpona vozila Robi Jenko, ki je bil tudi med prireditelji, in Peter Vesel. V strmem in tehničnem zaključku vzpona in spustu je Jenko izkoristil poznavanje terena, si nabral nekaj prednosti in je ohranjal vse do konca. Vesel mu z odlično pripravljenostjo pred Cape Epicom in dobrim tempo vseeno ni dal dihati vse do samega konca.

Peter Vesel, stari maratonski maček, je ne predolgo preizkušnjo le nekaj dni pred odhodom na Cape Epic izkoristil za preizkus forme:

“Pozitivno sem presenečen, dirko so zelo lepo pripravili. Trasa je zanimiva, bilo je vsega, tudi lepe stezice, pa lepo označeno iz dovolj redarji, vse je bilo na nivoju. Ko grem na takšno dirko, gledam prevsem na to, da generalno pridem čim višje, ni mi tako važno, kateri sem, več mi pomenijo številke na merilcu moči. Zlasti pred odhodom na Cape Epic, da vem, kam spadam, kakšne vate moram vrteti. Dober podatkek je pa že to, da pridem v cilj tik za Robijem, ki je vso sezono dirkal na cesti. Poznalo se je tudi, da je bil na domačem terenu, pobegnil je na spustu, ko je nekdo pred menoj stopil dol in sem izgubil stik. Na neznanem terenu pa se nisem mogel zaganjati, da bi ga spet ujel.”

Gostitelj Robi Jenko pa:

“Letošnja dirka oziroma širše gledano dogodek je bil prvi, testni. Moj pogled na športne prireditve, ki so namenjeni množičnosti, je širši. Treba je zadovoljiti tako tiste, ki si želijo dirkati, tiste, ki želijo zgolj preživeti lep dan na kolesu in se družiti, kot tudi lokalno okolje ter skupnost. Poleg same tekme je pomembno tudi vzdušje in obiskanost dogodka s strani domačinov. Če ob dirko dodaš še spremljevalni program, kot je bil v našem primeru druženja pod velikim šotorom ob glasbi v živo, se zgodi, da ljudje ostanejo še več ur po končani vožnji.

Mi si želimo, da dogodek iz enodnevnega zraste v etapno gorsko kolesarsko dirko, ki pa ne bo zgolj strogo tekmovalno usmerjena.
Ker je bila testna, smo želeli dobiti tudi čim več povratnih informacij o sami progi in organizaciji. Informacij in kritik, ki jih sprejemamo z odprtimi rokami, pozitivne za to, da stvari ohranimo, negativne, da jih izboljšamo.

Odzzivi so bili res pristni in izredno pozitivni, tako da smo dobili potrditev, da lahko izpeljemo tudi dogodek širšega formata in tako s tem naredimo nekaj za skupnost.

Sama dirka pa: Lepo je zmagati doma, je pa vedno izredno naporno. Vesel je pokazal, da je korenina in želim mu vse dobro na Cape Epicu!”

Vrstni redi

Fotografije Blaž Dodič, več jih je na FB strani dogodka

Preberi še

Čičarija vabi! 9. oktobra prvi maraton Z biči po Čiči
Peter Vesel na Cape Epic v paru z Bartom Brentjensom

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam