Cape Epic, Peter Vesel, Bart Brentjens
30. septembra 2021

Afriški lev se vrača na poti, makadame in enoslednice nad Cape Townom. Tokrat prvič v kategoriji grand masters in to s prvim olimpijskim zmagovalcem v zgodovini gorskokolesarskega krosa. Cape Epic med 17. in 24. oktobrom.

Lani opovedana, letos pa prestavljena na jesenski datum oziroma na začetek poletja v Republiki Južni Afriki. ABSA Cape Epic, najtežja in najbolj nepredvidljiva etapna gorskokolesarska preizkušnja, bo dolga 619 kilometrov, vmes bo potrebno premagati 15.250 višinskih metrov vzponov.

Cape Epic, Peter in Bart

Oba tekmovalca sta del elitne druščine tistih, ki so Cape Epic končali večkrat in so člani kluba Amabubesi. Bart Brentjens je južnoafriško preizkušnjo končal kar štrinajstkrat in je poleg Johana Bezuidenhouta, Henninga Blaauwa ter Johana Labuschagneja edini neafriški tekmovalec s toliko nastopi. Peter Vesel je dirko zaključil šestkrat in je v družbi še 95 kolesarjev z enakim izkupičkom, od tega jih je le 21, ki prihajajo do drugod in ne iz Republike Južne Afrike. Med vrhunskimi tekmovalci in večkratnimi zmagovalci je z največ, kar 15 nastopi, nemški “maraton” zvezdnik Karl Platt. Le štirje pa so zaključili vseh 16 dosedanjih preizkušenj. To so: Craig Beech, John Gale, Mike Nixon in Hannele Steyn. Organizatorji jih imenujejo The Last Lions.

Peter in Bart po končanem Swiss Epicu. Prestižni majici zmagovalcev sta končali na na njunih ramenih! Foto Aleš Boben.

Na jug Afrike že sedmič

Peter Vesel se po šestih dirkah v mešanih parih tokrat v Cape Town podaja v moških dvojicah in bo tekmoval v kategoriji grand masters. Prvič se je z etapno dirko Cape Epic spopadel v paru s Tanjo Žakelj in za las sta zgrešila stopničke, bila sta četrta. Potem je srečo poizkusil z Nemko Ivonne Kraft. Osvojila sta tretje mesto. Italijanka Michela Benzoni je bila njegova naslednja partnerica, ki pa zaradi zdravstvenih težav dirke ni končala, Peter je šel do cilja kot “osamljeni jezdec”.

Nato je dvakrat združil moči z Nemko Anni Hellstern. Prvega Epica Anni zaradi zdravstvenih težav ni končala, na drugi skupni dirki pa sta v cilj prišla kot osma. Nato je Peter leta 2015 še enkrat poizkusil srečo z Ivonne Kraft in v svojem šestem poizkusu okusil slast zmage na najprestižnejši etapni dirki dvojic na svetu.

Epska Švica. Bart Brentjens spredaj, Peter Vesel zadaj in vožnja prvi skupni zmagi naproti. Foto organizator.

Peter po uspešno sanirani poškodbi ključnice o dirki in o Bartu:

“Kar dolgo časa sem čakal klic, če povem po pravici. Nekaj časa sem se dogovarjal s Thorstnom, nekdanjim partnerjem na dirki po štirih otokih in na etapni dirki Trans Alp, a se na koncu nisva nič zmenila. Z Bartom Brentjensom sem prvič tekmoval na dirki Swiss Epic. Z njim sem drugače prvič stopil v kontakt na dirki Brasil Ride in od takrat naprej sva bila v rednih stikih, a nikdar nič resnega do dirke Swiss Epic, ki sva jo odpeljala vrhunsko in na koncu tudi slavila v najstarejši moški kategoriji. Takrat sva se tudi bolje spoznala in Bart je ugotovil, da sem dovolj konkurenčen, da znam biti pravi partner.”

Po dirki Swiss Epic je bilo vse drugače

“Ravno sem uspešno saniral poškodbo ključnice, ko je sledil klic. Bil je Bart, ki me je vprašal, če sem v formi. In sem ga vprašal nazaj: ‘Kaj misliš?’

Sledilo je povabilo: ‘Bi šel z menoj na Cape Epic?’ Razlog je bila odpoved njegovega partnerja Abraãa Azeveda. In sem rekel da. To je moja prava priložnost, da se po šestih letih zopet dokažem na afriški preizkušnji.

Vozila bova v dresih Bartove ekipe CST PostNL Bafang Mountain Bike Team. Imela pa bova vsak svoje kolo. Se pravi Bart American Eagle, jaz Cube. Prav tako bova vozila vsak s svojo znamko čelad in čevljev. Avtodom in logistika bosta v njegovi domeni. Mehanik bo Hrvat Matej Skuzin, ki je najnovejši član Bartove kolesarske ekipe.

Letošnja dirka zna biti ena najtežjih do sedaj. Kar veliko poti poznam, saj smo dirko v teh krajih že vozili. Zna biti tudi dež, saj se bo v Južni Afriki začelo poletje. Samega dežja se ne bojim toliko, bolj se bojim blata, ki zna marsikatero etapo narediti še težjo.”

Absa Cape Epic v videu

Naj te letnica v napovedniku ne zavede! Ker je bila lanska marčevska preizkušnja zaradi pandemije koronavirusa odpovedana, ostaja letošnja preizkušnja enaka, kot je bila predivdena pred letom in pol.

Cape Epic in profili letošnjih etap

S prologom se bo tako kot zadnjih nekaj let dirka pričela pred Univerzo v Cape Townu pod znamenitim Table Mountain. Prva etapa s startom in ciljem v Ceresu bo po letu 2013 prvič dolga manj kot 100 kilometrov, a bo zato toliko bolj zahtevna. Druga etapa bo letos veljala za kraljevsko, saj so tereni proti Saronsbergu neizprosni. Tako za kolesarja kot za kolo.

Sledi krožna etapa, zahtevna, in z dvema resnično “krutima” vzponoma. Na papirju najlažja, a po dveh dnevih trpljenja zagotovo prav tako težka etapa in s ciljem v Slanghoeku. Po transferju do Univerze v Wellingtonu kolesarje čaka še ena krožna etapa in z največ višinskimi metri vzponov. Tudi šesta etapa bo potekala v okolici Wellingtona in zagotovo ne bo lahka, saj bodo noge že konkretno utrujene. Zadnja etapa bo s startom pred Univerzo v Wellingtonu peljala do cilja, ki bo na posestvu Val de Vie, v enem najbolj prestižnih krajev Republike Južne Afrike.

Naslovna fotografija je iz Petrovega osebnega arhiva.

Preberi še

Swiss Epic

Sledite nam