9. decembra 2016

Nova in razširjena ekipa v svetovnem pokalu. Z vidnimi vlogami v ekipi tudi Slovenci.

Ekipa Möbel Märki MTB Pro Team je za 2017 povsem prenovljena in še večja. Na odgovornih položajih pa so Slovenci. Roger Märki, glavni sponzor in direktor ekipe, je še posebej zadovoljen, da je v ekipi zelo spreten in izkušen trio za vodenje in podporo. To so športni šef Jernej Sobočan, fizioterapevtka Ajda Hrastnik in mehanik Valter Bonča.

Jernej Sobočan:

“Konec junija je prišla informacija, da bo ekipa Haibike-Ötztal konec sezone zaprla svoja vrata. Takoj sem šel v akcijo in pogledal po sceni, kje se kaj dogaja za naslednje leto. Prišel sem do nekaj zanimivih priložnosti v Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Na žalost se moj najbolj ambiciozen projekt na Nizozemskem ni izšel in tako sem oktobra, takoj po končanem svetovnem prvenstvu na cesti, vzpostavil stik z ekipo Möbel Märki. Ker sem bil že kar nekaj časa na vrhu njihovega seznama, smo se hitro dogovorili. 19.10. (za rojstni dan) sem skupaj s fizioterapevtko Ajdo Hrastnik letel v Švico na sestanek in kmalu smo se dogovorili. Še isti dan sem se vrnil domov s podpisano pogodbo. Ker pod moje zadolžitve spada tudi organizacija tehničnega dela ekipe in mehanika, sem po dolgem premisleku (tudi kaki neprespani noči) prišel do Valterja Bonče. Tudi z njim sva hitro našla skupni jezik in tako imamo v švicarski MTB ekipi povsem slovensko osebje.”

Slovenski trio

Kot izkušen manager je Jernej sestavil ekipo, ki ji popolnoma zaupa in ve, da bo delovala uigrano.

Valter Bonča je nekdanji poklicni cestni kolesar z mnogo izkušnjami tudi na drugih dejavnostih kolesarstva. Tako mu ne bo samo v pomoč pri mehaničnih opravilih, ampak bodo njegove izkušnje kot tekmovalca in trenerja prišle do izraza tudi na drugih področjih. Ajda Hrastnik je cenjena fizioterapevtka in negovalka. Tudi ona ima veliko izkušenj z gorskimi kolesarji in je bila z Jernejem že v ekipi Haibike-Ötztal. Pomagala je tudi na evropskem prvenstvu na cesti, ko je imela na skrbi švicarsko ekipo, tako da večino tekmovalcev v ekipi že dobro pozna.


Fizioterapevtka Ajda (levo v roza puloverju) in športni direktor Jernej Sobočan.

Ekipa

Uspehi Matthiasa Stirnemanna v preteklih dveh sezonah – s 75. mesta na 5. na UCI lestvici – so letošnjo jesen spodbudili mnogo tekmovalcev, da so poslali svoje življenjepise direktorju ekipe Rogerju Märkiju.

Irina Kalentijeva, svetovna prvakinja iz let 2007 in 2009, bo že tretjo sezono v ekipi in želi si pozabiti nesreče in padce, ki so ji krojili sezono 2016.

Corina Gantenbein je iznajdljiva Švicarka, ki je z relativno malo dirkanja na 25. mestu lestvice UCI in že nestrpno čaka novo sezono.

19-letna Nicole Koller, mladinska svetovna prvakinja iz leta 2014, si bo prizadevala za stopničke v kategoriji U23 na tekmah svetovnega pokala in je najmlajša v ekipi.

Avstrijski prvak Karl Markt želi tudi kot 36-letnik spet mešati štrene v vrhu dirk svetovnega pokala. Trenutno je na 21. mestu lestvice UCI in njegov cilj je priti vsaj v drugo štartno vrsto.

V ekipi je tudi Karlov trening partner Gregor Raggl. Skupaj s 23-letnim Nemcem Christianom Pfäfflejem tvorita dvojec “mladi in divji”. Christian je svojo kvaliteto že potrdil s 15. mestom na letošnjem svetovnem prvenstvu v Novem Mestu. Začel je s startno številko 100, na koncu pa je bil najvišje uvrščen nemški tekmovalec.

Roger Märki:

“Ekipa 2017 se je postopoma povečala in v veliko zadovoljstvo mi je, da nas je sedaj 10. Visoko motiviranih z ambicioznimi cilji.“

Sezona 2017

V središču koledarja ekipe je 6 dirk svetovnega pokala. Potem pa so tu še tekme švicarskega Bike pokala, avstrijska liga in nemška Bundesliga.

Tako naši strokovnjaki na področju gorskega kolesarstva uspešno vodijo in podpirajo velike in kvalitetne svetovne ekipe. Dobro pa se dela tudi doma z mladimi. In če združimo oboje, se mogoče zopet vrnejo lepi časi našega krosa izpred dobrega desetletja.

Fotografije Möbel Märki

Sledite nam