2. marca 2013

V drugi etapi tridnevne dirke Afxentia na Cipru vodstvo v skupni razvrstitvi prevzela Giantova Marianne Vos in Fabian Giger, Blaža Klemenčič tretja.

V drugi etapi tridnevne dirke Afxentia na Cipru sta v 41 km dolgi relacijski dirki za preobrat v skupni razvrstitvi poskrbela člana dveh Giantovih ekip: olimpijska in svetovna prvakinja na cesti Nizozemka Marianne Vos je zmagala s tremi minutami in pol prednosti pred drugouvrščeno Nemko Adelheid Morath, Blaža Klemenčič pa je bila v cilju kot tretja dobrih 20 sekund za svojo lansko ekipno kolegico Adel. Pri moških je bilo tesneje, prvi trije – Fabian Giger, Jaroslav Kulhavy in Jan Škartnitzl – so bili v ciju 42 sekund narazen, ob majhnih razlikah z včerajšnje vožnje na čas pa je bilo tudi to dovolj, da je Švicar Giger oblekel rumeno majico vodilnega.

V spomladanskih razmerah se je dirka članic začela razpletati približno na polovici, kjer je bilo nekaj strmin vzponov. Vosova in Morathova sta pobegnili manjši skupinici, v kateri je bila tudi Blaža. 15 km pred ciljem sta se vodilni ločili in Nizozemka, ki kar nekaj let ni tekmovala na gorskem kolesu, si je do cilja presenetljivo tudi v tehničnem spustu prikolesarila veliko prednost. Morathova je vendarle še ubranila nekaj prednosti pred Blažo, ki je nekaj časa kolesarila s Sabine Spitz, na koncu pa sama.

Z veliko prednostjo si je Vosova najverjetneje že zagotovila zmago v skupni razvrstitvi Afxentie, če ji le v nedeljskem krosu ne gre kaj narobe.

“Uspelo mi je narediti razliko. V spustu nisem tvegala, čeprav je po dolgem vzponu to težko,” je povedala Marianne Vos. “Že včeraj sem bila presenečena, danes pa je bilo res lepo zmagati. Seveda mi dolgi vzponi bolj ustrezajo kot spusti. Neverjetno, res sem vesela, da mi je uspelo.”

Danes je bil težak dan,” pa pravi Blaža. “Pred strmim vzponom sem najprej ujela Leumannovo, potem še Spitzovo in nadaljevala v svojem tempu. Moj cilj je bil ostati med prvimi tremi in to mi je uspelo. Moja ekipa je odlično opravila svoje delo. Jutri je še ena dirka, kros imam najraje.”

Gregor Krajnc je med mladinci znova zasedel tretje mesto.

www.cyclingcy.com

Na uvodni fotografiji današnja zmagovalca, foto EGO-Promotion/Armin M. Küstenbrück. Spodaj pa še ena Blažina v rumenem.


Video današnje etape na SHIMANOraceTV

Vrstni red druge etape dirke Afxentia – relacijska dirka 41 km

ženske elite
1. Marianne Vos (Rabobank-Liv/giant) 2;03:16
2. Adelheid Morath (Nem, Sabine Spitz – Haibike) +3:31
3. Blaža Klemenčič (Slo, Calcit bike team) +3:55
4. Katrin Leumann (Švi, Ghost) +4:13
5. Sabine Spitz (Nem, Sabine Spitz – Haibike) +5:33

moški elite
1. Fabian Giger (Švi, Giant) 1;55:54
2. Jaroslav Kulhavy (Češ, Specialized) +0:35
3. Jan Škartnitzl (Češ, Sram Rubena Trek) +0:42
4. Matthias Wengelin (Šve, Naten Sater/Specialized) +1:32
5. Emil Lindgren (Šve, Giant) +1:48

41. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team) +19:18

Razvrstitev po dveh etapah

ženske elite
1. Vos 2:22,04
2. Morath +3:43
3. Klemenčič +3:52
4. Leumann +4:32
5. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol) +6:24

moški elite
1. Giger 2;11:53
2. Kulhavy +0:31
3. Škarnitzl +0:58
4. Lindgren +1:36
5. Wengelin +1:43

41. Ferenčak +22:29

Sledite nam