22. avgusta 2012

Ni prvoaprilska, čeprav se je treba malo uščipnit. Legalno visokogorsko furanje znotraj TNP ob podpori sedežnice Orlove glave. Za pokušino že od te sobote po promocijski ceni. Trudijo se tudi za traso do doline.

Kar nekako sramežljivo se na trg gorskega kolesarstva podaja drugo najvišje ležeče slovensko smučišče Vogel. V osrčju Triglavskega narodnega parka (TNP) to gotovo ne bo nikdar gorskokolesarski park z razvejanim sistemom prog in objektov, lahko postane lepa možnost za visokogorsko kolesarjenje ob podpori žičniških naprav. Nekako po zgledu proge X-Line v Saalbachu ali naše reportaže iz Kapruna.

1000 m nad kristalnim jezerom Bohinja so za začetek uredili kolesarsko progo na trasi sodobne in hitre štirisedežnice Orlove glave, ki je dobila tudi kljuke za kolesa. 1500 dolžinskih metrov zabavne proge na nekaj manj kot 200 višinskih metrih razlike ponuja precej objektov različnih težavnosti in okusov. Proga je v celi dolžini zgrajena in pripravljena za vožnjo tako, da na njej večjih težav ne bodo imeli niti popolni začetniki, vseeno pa ponuja kar nekaj izzivov tudi za tiste najbolj izkušene, trdijo graditelji.

Uradni štart proge Orlove glave predvidevajo v začetku septembra. Že od te sobote 25. avgusta in vse do otvoritve pa vabijo na ogled in preskus proge po posebni promocijski ceni 12 evrov, ki vključuje eno povratno vožnjo z nihajko in neomejeno voženj z štirisedežnico Orlove glave.

Spust v dolino zaenkrat uradno še ni mogoč. Obljubljajo pa, da aktivno delajo tudi na tej možnosti. O tem morda več že spomladi.

Zanesenjaki + podpora žičnic

Projekt gorskokolesarskih poti na Voglu ni kakšen velikopotezni projekt Žičnic Vogel. Je rezultat dolgoletnega truda lokalnih zanesenjakov, ki so si prislužili zaupanje in podporo Žičnic Vogel. Skupaj so staknili glave tudi s TNP in za poti pridobili potrebna soglasja.

Kolesarji, ki so vihteli lopate, pravijo, da so Žičnice Vogel pri gradnji zelo dobro sodelovale znotraj svojih zmožnosti in da je z novim direktorjem Boštjanom Mencingerjem na Voglu zavel nov veter. Zgrajena proga je po svoje eksperiment, za katerega še nihče ne ve, v katero smer se bo razvil. Od tod sramežljivost iz uvoda.

Delovanje

Na Voglu nihalka obratuje vsakodnevno med 7. in 19. uro.
Štirisedežnica Orlove glave obratuje med 7:30 in 16. uro.

www.vogel.si

Namig o gradnji smo dobili že julija v oddaji Na lepše TV Slovenije

Tudi uvodna fotografija je malo sramežljiva, kajneda? Sluti se flow ob levem robu smučarske proge. Žal v ta format nismo ujeli bistvenega dela, kulise gora v ozadju, ki te na Voglu ob lepem vremenu spremlja ves čas. Foto MTB Bohinj.

Sledite nam