Baptiste Pierron
17. decembra 2020

Udarna novica iz Bike parka Pohorje: v naslednjih treh sezonah bodo gostili evropsko prvenstvo v spustu. V 2021 skupaj z dirkama svetovnega in evropskega pokala tako kar trije vrhunci.

Datumi za sezono 2021 se počasi nabirajo, najbolj vroča novost za nas pa je objava evropskih prvenstev v gorskem kolesarstvu. Slovenija bo v letu 2021 namreč gostila evropsko prvenstvo v spustu. To bo med 27. julijem in 1. avgustom potekalo v Mariboru, v Bike parku Pohorje.

Prvič sploh se bodo takrat na pobudo mariborskih prirediteljev za evropske naslove potegovali tudi mladi tekmovalci v spustu v kategorijah do 15 in do 17 let – po zgledu evropskih prvenstev mladih v krosu, ki jih je vrsto let gostil Stattegg pri Gradcu.

Pa še veteranske kategorija master bodo poleg.

Monika Hrastnik, Maribor
Monika Hrastnik je postala evropska prvakinja leta 2018 v Lousi. Foto Klemen Humar, Maribor 2020.

In to ne le za eno leto!

“Kuhalo se je kaka dva meseca. Pogodbo še usklajujemo, v vsakem primeru pa bo triletna,” pravi Iztok Kvas, vodja gorskokolesarskih prireditev v Bike parku Pohorje.

“Obstajala je tudi možnost, da bi dobili tudi prvenstvo mladih v krosu, a so letošnjo prireditev v Pili v Italiji prestavili na prihodnje leto. Se bomo pa pogovarjali za naslednja leta, saj nam je to prvenstvo zelo zanimivo” še doda.

O zanimivem dodatku za kategorije mladih v spustu pa: “Tega prvenstva še ni bilo nikdar, za kategoriji do 15 in do 17 let pa bomo pripravili prilagojeno progo.”

Evropska prvenstva je že gostila Kranjska Gora. Prvič leta 2009 v spustu za mladince, člane in veterane, nato pa v letih 2011 in 2012 le za veterane, obakrat tudi v krosu. Na evropskih prvenstvih v mladinskih in članskih kategorijah tako kot na svetovnih prvenstvih nastopajo državne reprezentance, v veteranskih kategorijah pa posamezniki oziroma klubi/ekipe.

Jure Žabjek, Maribor
Jure Žabjek je postal evropski prvak leta 2015 v Wisli. Foto Klemen Humar, Maribor 2020.

Tudi svetovni in evropski pokal

V koledarju svetovnega pokala 2021 je Maribor zapisan za 24. in 25. april kot prva dirka v spustu. A pozor, predvsem zaradi varnejšega detuma glede na pandemijo pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI že tehtajo prestavitev na poznejši datum. Dokončno odločitev izvemo v februarju.

Od tega bo odvisen tudi koledar evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup – ali pride na Pohorje prva dirka serije v aprilu ali pa finale v avgustu.

V Bike parku Pohorje se nam torej obeta lepa sezona. Le tistega klasičnega “v vsakem primeru” zdajle še ne moremo dodati.

Evropska prvenstva v gorskem kolesarstvu 2021

Ja, kaj pa evropsko prvenstvo v krosu v Srbiji?! Tudi za veterane!

  • 20. junij – maraton elite/masters – Evolène, Švica
  • 26. junij – ultramaraton – Vielha – Val d’Aaran, Španija
  • 5.-10. julij – kros mladi – Pila (Italija)
  • 8.-11. julij – kros mladinci/u23/elite/master – Novi Sad (Srbija)
  • 27. julij – 1. avgust – spust mladi/mladinci/elite/master – Maribor (Slovenija)

Na naslovni fotografiji Baptiste Pierron, ki bo med člani prihodnje leto branil svoj naslov evropskega prvaka iz 2019 – letos evropskega prvenstva v spustu namreč ni bilo. Med ženskami ima naslov Camille Balanche. Foto Andras Oravecz, Maribor 2020.

Preberi še

Koledar svetovnega pokala 2021: Maribor DA, Lošinj NE
EP DH: Monika in Žak srebrna na Portugalskem

Sledite nam