Energija bikes
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
5. marca 2018

Desetega marca na novem prizorišču. Stellenbosch v Južni Afriki. Teden dni pred dirko Absa Cape Epic.

Svetovni pokal v olimpijskem krosu se začenja v Južni Afriki. Novo prizorišče je Stellenbosch v Južni Afriki (konec devetdesetih je že gostil spust), nedaleč stran od Cape Towna in zelo blizu prizorišča največje etapne gorskokolesarske dirke Absa Cape Epic. Karte se bodo mešale na novo, a vendar je krog favoritov za zmago dokaj majhen. No, morda se motimo.

Kdo bo koga?

Bo tudi letos Nino Schurter tako dominanten kot je bil v lanski sezoni, ko je zmagal na vseh dirkah svetovnega pokala? Mu bodo načrte prekrižali francoski mladci Maxime Marotte, Jordan Sarrou ali Stephane Tempier? Je Jaroslav Kulhavy pravilno tempiral svojo formo in bo prvo dirko svetovnega pokala izkoristil za pripravo za osvojitev Cape Epica, ki se bo začel le eden dni po dirki, ali bo tudi tam Nino Schurter pokazal svojo moč? Ima veteran Julien Absalon še kakšnega asa v rokavu in bo pripravil presenečenje?

Kako kaže pri damah?

Lani je sezono zaznamovala Jana Belomojna, nevarna bo tudi Jolanda Neff, ki se je po poškodbi v zelo kratkem času vrnila na zmagovalni oder in pretekli vikend dokazala, da je v odlični formi. Presenečenje lanske sezone Annie Last si nadvse želi še ene zmage v svetovnem pokalu. Nekdanja svetovna prvakinja in Jolandina moštvena kolegica Maja Wloszczowska je v odlični formi, prav tako se je na Cipru odlično odrezala tudi zimzelena Gunn Rita Dahle Flesja, rekorderka po ševilu zmag in zagotovo ji ne manjka motivacije, da osvoji še kakšno. Ne smemo pozabiti na Anniko Langvad, ki bo napadala zmago tudi na Cape Epicu kjer bo vozila v paru z mlado Cate Courtney.

Kako se bo odrezala Tanja Žakelj, ki se že nekaj dni pripravlja na prizorišču? Novo kolo in prva dirka v sezoni. Zagotovo bomo držali pesti!


Krog je speljan v bližini univerzitetnega središča v Stellenboschu.

Na kratko

Dolžina kroga je 4,4 kilometra in ima 180 višinskih metrov vzponov. Snovalec proge Nick Floros in tisti, ki je načrte spremenil v realnost – Corrie Muller, pravita, da je proga vredna svetovnega pokala in bo izziv tudi za največja imena tega športa. Oba v en glas zatrjujeta, da bodo tekmovalci in tekmovalke deležni pravega afriškega sprejema!

Dirka bo v soboto 10. marca, neposreden prenos pa si boš lahko ogledal na redbull.tv.

Po prvi dirki za tekmovalce in tekmovalke v krosu sledi dva meseca premora, saj bo druga dirka svetovnega pokala 20. maja na klasičnem prizorišču v Albstadtu. Vmes pa poslastica za ljubitelje spusta, saj bo prva dirka svetovnega pokala zelo blizu nas – na Lošinju od 20. do 22. aprila.

Naslovna fotografija Grega Stopar, montaža mtb.si

Preberi še, kaj se je dogajalo v lanski sezoni olimpijskega krosa:
Val di Sole XCO: Jolanda vrača udarec, Schurter ostal nepremagan
MSA: Tanja predzadnjo dirko v krosu končala na 7. mestu!
Lenzerheide: V krosu prvenec Annie Last, Tanja na 11. mestu
Andora: Dominantna Schurter in Belomojna, Tanja zelo dobra 11.
Svetovni pokal Albstadt: Izvrstna predstava Belomojne, Tanja 17.
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmaga Langvadove, 12. za Tanjo
Svetovni pokal Nove Mesto: Med elito zmaga Schurterja

Freestyle zaposli
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam