pumpaj slovenija, filip flisar
25. avgusta 2021

Poleg so še spremljevalni dogodki Grbine so fine. Prvič že to nedeljo v Zagorju! Dogodki na pumptrackih zdaj z združenimi močmi Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, Kolesarske zveze Slovenije in Pumptrack Slovenija.

Časovno malo na horuk, a za letos veliko bolje kot nič. Predvsem se lahko veselimo dogodkov za mlade (in tudi za resne dirkače) pod okriljem močnih prirediteljev. Disciplina pumptrack raste tudi po svetu in tega vlaka nočemo zamuditi.

Projekt je zastavljen na široko – športno, izobraževalno in tudi dobrodelno. Vabljeni že to nedeljo v Zagorje!

Za uvod postrežemo še z datumi (Laško ga še dobi), več pa spodaj v besedilu Kolesarske zveze Slovenije in na www.pumptrack.si.

  • 29. avgust – Zagorje ob Savi, razpis in prijave, dogodek na FB
  • 18. september – Ljubljana – Fužine
  • 26. september – Škofja Loka
  • 2. oktober – Apače

Sporočilo za javnost Kolesarske zveze Slovenije

Ko moči združijo tri organizacije, ki imajo v svojem imenu besedo Slovenija, takrat vemo, da gre zares. Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ), Kolesarska zveza Slovenije (KZS) in Pumptrack Slovenija predstavljajo program Grbine so fine z državnim pokalom Pumpaj Slovenija. Za dobro vzdušje bo skrbel tudi pumptrack ambasador Filip Flisar.

Z dogodki nagovarjajo izkušene kolesarje in začetnike. Ponujajo spoznavanje s prvimi kolesarskimi zavoji najmlajših pod strokovnim vodstvom in tekmovalni del uradnih dirk za državni pokal Pumpaj Slovenija s spremljevalnim in dobrodelnim programom. V letošnjem letu bodo dogodki na petih prizoriščih po Sloveniji: Zagorje ob Savi, Škofja Loka, Ljubljana, Apače in Laško. Prvi je predviden že v nedeljo, 29. avgusta 2021, na pumptrack poligonu v Zagorju ob Savi. Dogajanje bo potekalo od 10. do 19. ure. Program dogajanja in ostale informacije lahko preberete na spletni strani www.pumptrack.si.

Pumptrack poligoni so v zadnjih letih preplavili Slovenijo. Trenutno jih imamo preko 50, če se bo dosedanji trend izgradnje poligonov nadaljevali, pa jih bomo imeli, po napovedih gibanja Pumptrack Slovenija, do leta 2030 že 212, kolikor je slovenskih občin.

Pozitivne učinke, ki jih prinašajo pumptrack poligoni, želi aktivneje podpreti tudi Kolesarska zveza Slovenije. Skupaj z OKS-ZŠZ menijo, da poligoni vzpodbujajo otroke in mladino h gibanju in s svojo inovativnostjo pomagajo ustvarjati stabilne temelje za nadaljnji razvoj športa tako na vrhunski kot rekreativni ravni. Obe instituciji sta združili moči z gibanjem Pumptrack Slovenija in pripravili projekt Grbine so fine, s katerim želijo prispevati k zagotavljanju temeljnih pogojev za bodoči razvoj
kolesarjenja.

“Mreža pumptrack poligonov predstavlja pomembno gonilo kolesarskega udejstvovanja mladih,” je prepričan predsednik Kolesarske zveze Slovenije, Pavel Marđonović.

Grbine so fine

Prvi sestavni element dogodka predstavlja animacijski program Grbine so fine, ki nagovarja naše najmlajše kolesarje in njihove starše. Na voljo bo brezplačna izposoja BMX koles.

Otroci se bodo lahko preizkušali na spretnostnih poligonih ter krepili svoje kolesarsko znanje. Spremljal jih bo lisjak Foksi, maskota OKS-ZŠZ, ki je za vse vztrajne pripravil posebno pozornost. Nekoliko starejši otroci se bodo lahko udeležili Foksijeve male pumptrack kolesarske šole, kjer bodo pod strokovnim vodstvom učiteljev Kolesarske zveze Slovenije spoznali, kako varno uporabljati pumptrack poligon in postati odličen kolesar.

Pumpaj Slovenija

Drugi element dogodka predstavlja tekmovalnost. Na pumptrack poligonu se bodo za točke državnega pokala, ki ga mnogi že poznate pod imenom Pumpaj Slovenija, borili registrirani tekmovalci, v kategoriji open 4fun pa se bodo s časom spopadli tudi rekreativni športniki. Naj zmaga najhitrejši. Tekmovanj Pumpaj Slovenija se vsako leto udeleži preko 100 športnikov na posameznem dogodku in predstavljajo vrhunec prikaza možnosti, ki jih pumptrack poligoni omogočajo.

En krog za razvoj

Organizatorji bodo spodbujali tudi k dobrodelnosti. Z akcijo, ki nosi naziv “En krog za razvoj”, bodo zbirali sredstva, namenjena lokalnemu društvu za uspešno nadaljnje delo in razvoj mladih kolesarjev v njihovem okolju.

Začetniki ali izkušeni kolesarji, ljubitelji ravnih cest ali zavitih prog z grbinami, kliknite na www.pumptrack.si, se prijavite in gremo pumpat.

Preberi še

Znani so prvi državni prvaki v disciplini pumptrack
Pumptrack dirkanje po spremenjenih pravilih

Sledite nam