Pumptrack, državno prvenstvo
Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
19. septembra 2020

Slovenija je ena prvih držav na svetu, ki je priredila uradno državno prvenstvo v disciplini pumptrack. Dirka se je odvila na ljubljanskih Fužinah in sicer v sklopu Ljubljana MTB vikenda.

Lani je Mednarodna kolesarska zveza UCI na svoj seznam uradnih kolesarskih disciplin uvrstila tudi tekmovanja v pumptracku. Prva uradna svetovna prvaka sta postala Američana Tommy Zula in Payton Ridenour.

Brez svetovnega, a s prvim državnim

Letos svetovno prvenstvo v Leogangu zaradi svetovne zdravstvene situacije odpade, združili ga bodo s svetovnim prvenstvom prihodnje leto in tako omogočili tekmovalcem in tekmovalkam s celega sveta pravičnejša kvalifikacijska tekmovanja.

Pojdimo v Slovenijo! V zadnjih petih letih je po vsej državi zraslo nekaj deset, po večini asfaltnih pumptrack poligonov, ki so privabili ogromno mladih in manj mladih kolesarjev.

Nastala je serija Pumpaj Slovenija, ki je postregla s tekmovalnim duhom in povezala tekmovalce v disciplinag BMX in MTB.

Letos so pri Kolesarski zvezi Slovenije disciplino pumptrack vzeli pod svoje okrilje in zdaj tudi podelili prve komplete medalj in majic državnih prvakov.

Ljubljana MTB vikend

V sklopu Ljubljana MTB vikenda, velikega kolesarskega dogodka v prestolnici, je bilo včeraj na ljubljanskih Fužinah na največjem asfaltnem poligonu pri nas prvo uradno državno prvenstvo.

Dirka se je odvila skupaj z zadnjo letošnjo dirko pokala B4X in tako postregla z dvojno “dozo” zabave in tekmovanja.

Za naslove državnih prvakov so se potegovali le tekmovalci in tekmovalke z licencami Kolesarske zveze, ostali so tekmovali v pokalu B4X (poročilo B4X sledi).

Preko 80 tekmovalcev in tekmovalk se je najprej pomerilo v kvalifikacijah, kjer smo v vsaki kategoriji dobili po osem (če je bilo v kategoriji toliko tekmovalcev) finalistov, ki so se pomerili v vožnjah na izpadanje. Vse do finala.

Nekaj težav z merjenjem časov na začetku, nato pa, kljub vmesnem nezadovoljstvu tekmovalcev, dirka speljana do konca, naslovi podeljeni in še ena vrhunska organizacija ljubljanskega KD Rajd.

Vrstni redi (le licencirani tekmovalci)

  • U9: Zmaga in naslov državnega prvaka v roke aktualnemu prvaku v disciplini race Maxu Slišku (BSX Racing Team). Drugo mesto je osvojil Jaka Sever (KK Črn trn), tretje pa Oto Heinrih (BSX Racing Team).
  • U11: Državni prvak je postal Jošt Ložar (KD Rajd), ki je naslovu prvaka v disciplini race dodal še prvega v disciplini pumptrack. Drugo mesto je osvojil Rene Gabor (BSX Racing Team), tretje mesto je pripadlo Tinetu Dovžaku (KK Črn trn).
  • U13: Tretjemu mestu na državnem prvenstvu v disciplini race je prvi naslov najhitrejšega v državi dodal Mak Breznik Falk (KD Rajd). Na drugo mesto se je uvrstila Katja Stupar (BSX Racing Team), tretje mesto je pripadlo Niku Preku (KK Črn trn).
  • U15: Še drugi letošnji naslov! Tim Rovtar (KK Črn trn) je po mariborskem uspehu v svojo zbirko naslovov dodal še enega. Na drugo mesto se je uvrstil Val Trinle Lampič (KD Rajd). Tretje mesto je osvojil Gaj Palčnik (BSX Racing Team).
  • U17: Z resnično hitro vožnjo v finalu je naslov osvojil Nejc Heric (KD Rajd). Na drugo mesto se je uvrstil eden izmed najhitrejših mladincev v olimpijskem krosu Žan Pahor (Energijateam.com). Bron je pripadel državnemu prvaku v disciplini race Benu Batiču (KK Črn trn).
  • Ženske (U19 in elite): Ena najhitrejših slovenskih spustašic Špela Horvat (ŠD Supersnurf) je morala za stotinko naslov prepustiti mladi Evi Pešak (KD Rajd).
  • Elite: Še en naslov za večkratnega državnega prvaka v BMXu Tilna Franka (BSX Racing Team). Drugo mesto za Matica Berginca (ŠD Supersnurf). Tretje mesto je osvojil Jakob Kovšca (KD Rajd).
  • Master: Med hitrimi veterani je bil najhitrejši Gašper Hren (KK Ribnčan), na drugo mesto se je uvrstil Janez Praček (Kamplc Racing Team), tretje mesto je pripadlo veteranu slovenske BMX scene Urošu Klaužu (KD Lignit).

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Ljubljana MTB vikend

Video vrhunci petkovega dogajanja

VRHUNCI PRVEGA DNE (18. 9.) – LJUBLJANA MTB VIKEND

VIDEO VRHUNCI 1: Prvo državno prvenstvo v pump tracku + B4X Pokal Slovenije 🤩Članska naslova za Evo Majo Pešak in Tilna Franka, noro dobro furanje pa smo videli v vseh kategorijah – časi velikega kroga v KoloParku Nove Fužine pod 15 sek!!🎥: Klemen HumarMestna občina Ljubljana I Visit Ljubljana I Zavarovalnica Triglav I KD Rajd I Golovec trails I mtb.si I Sinter Brakes I Factory Store I Wheelbase Shop I Orodje Žabjek I Kolesarska zveza Slovenije#LjubljanaMTBVikend

Objavil/a Ljubljana MTB Vikend dne Petek, 18. september 2020
Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam