Thomas Pidcock, Tokyo olympic
26. julija 2021

Sedme olimpijske igre, kjer nastopajo tudi gorski kolesarji, so že z dirko moških postregle z odlično predstavo tekmovalcev in z resnično zahtevno progo. V prvi deseterici skoraj brez presenečenj, edino smola dveh velikih favoritov za odličja.

Startni krog in sedemkrat po 4100 metrov s 150 višinskimi metri vzpona na krog. To je proga Izu v mestecu Izu City v prefekturi Šizuoka. Proga je resnično tehnična in izziv za še tako pripravljenega tekmovalca ter skriva dva glavna sovražnika: prašno podlago in skalnate odseke na spustu.

Dirka letošnje sezone!

Startni krog je pripadel Nizozemcu Milanu Vaderju. Za njim sta se na 1,3 kilometra dolgi uverturi v dirko leta razvrstila Francoz Victor Koretzky in Švicar Mathias Flueckiger.

Nato je v prvem pravem krogu pobudo prevzel Brazilec Henrique Avancini, ki se je najhitreje prebil preko prvega tehničnega vzpona. Do polovice prvega kroga se je vila strnjena vrsta petnajstih gorskih kolesarjev, iz ozadja, imel je startno številko 29, pa se je počasi prebijal Britanec Thomas Pidcock. Nato je sledil hiter skalnat spust ter konkreten “drop,” ki se ga ne bi sramovali niti tekmovalci v spustu. Ta je bil usoden za enega glavnih pretendentov za olimpijsko odličje, Nizozemca Mathieuja van der Poela, ki je grdo padel, za nekaj časa obsedel v travi, se držal za zapestje, a nato nadaljeval z lovom za najboljšimi.

V drugi krog brez taktiziranja

Po prvem krogu se je izoblikovala peterica vodilnih: Avancini, Vader, Flueckiger, Koretzky in branilec zlata iz Ria 2016, Švicar Nino Schurter. Nato sta Švicarja skočila, nekoliko povišala tempo ter naredila nekaj sekund razlike. Avancini ni zdržal tempa in je padel na sedmo mesto. Vodilnim se je pridružil Pidcock in se hitro, a le za kratek čas, pomaknil v vodstvo.

V tretji krog so skupaj vstopili Flueckiger, Pidcock in Schurter. Štiri sekunde za njimi sta bila Koretzky in Novozelandec Anton Cooper, deseterico so z 20-sekundnim zaostankom zaključili Čeh Ondrej Cink, Milan Vader in Južnoafričan Alan Hatherly. Mathieu van der Poel je zaostajal že več kot minuto.

Švicar še vedno na čelu

Dirko začne nadzorovati Flueckiger. Sledila sta mu Pidcock in Schurter. Nato skoči Schurter, Pidcock naredi manjšo napako in zaostane par sekund. Nato se Pidcock na spustu prebije v ospredje in pred delom, kjer je padel van der Poel, spusti zavore ter preide v vodstvo. Švicarja mu sledita, Cooper je na udobnem četrtem mestu, Ondrej Cink pa z roba deseterice pride do petega mesta.

Britanec pospešuje

Thomas Pidcock narekuje visok tempo in Mathiasu Flueckigerju pobegne za dobrih pet sekund, Schurter z nekaj težavami zaostaja 15 sekund. Tri kroge do konca ima Pidcock še sekundo več prednosti pred Flueckigerjem, trojica Schurter, Cooper in Koretzky pa zaostaja za skoraj 40 sekund. Pet sekund več zaostanka si pridela tudi Cink.

Švicarjev sestop s kolesa, Čehova smola in borbeni Španec

Prelomni trenutek, ko Flueckiger izgubi stik s Pidcockom, se zgodi v drugi tretjini petega kroga. Švicar na strmem vzponu sestopi s kolesa in izgubi ritem. V boju za bron je sedaj četverica: Cooper, Koretzky, Schurter in Cink, ki pa zaostaja skoraj 50 sekund. Mathieu van der Poel zapelje v bokse in konča olimpijske sanje. Bolečine na desnem boku so bile očitno prehude.

V predzadnjem krogu se v boj za bron vmeša Ondrej Cink in skuša razbiti skupinico s Schurterjem in Cooperjem. To mu skoraj uspe, a ga kmalu za tem čaka prekletstvo predrte pnevmatike. Ondrej Cink s sneto pnevmatiko razočaran konča dirko.

Še krog do konca, iz ozadja pa se s silovitim tempom prebije Španec David Valero Serrano. Serrano pritiska na vso moč in Schurterja sili v napake, v ospredju pa se Britanec Thomas Pidcock pripravlja na svoj največji uspeh, saj Flueckiger zaostaja že 21 sekund.

Thomas Pidcock!

Veliki zmagovalec in sedmi dobitnik zlatega olimpijskega odličja je enaindvajsetletnik, ki bo dvaindvajset let dopolnil 30. julija. To je Thomas Pidcock, fant, ki je nedavno izjavil, da je rojen, da tekmuje z gorskimi kolesi. Dvajset sekund zaostanka in srebrna medalja za 32-letnega Švicarja in letošnjo številko 1 v svetovnem pokalu Mathiasa Flueckigerja, bron pa za najbolj borbenega kolesarja današnje dirke in drugega Španca, ki je osvojiil bron na Igrah (2016 je bil to Carlos Coloma) Davida Valera Serrana. Serrano je zaostal za 34 sekund. Nehvaležno četrto mesto je s 43 sekundami zaostanka osvojil olimpijski prvak iz Ria, Švicar Nino Schurter, peto pa je s še tremi sekundami več pripadlo Francozu Victorju Koretzkyju.

Kot zanimivost: Veteran z največ nastopi na OI je Nemec Manuel Fumić, ki je danes nastopil na svojih petih igrah, dirko končal na 28. mestu (+7:14) in konec letošnje sezone zaključuje resnično bogato profesionalno kariero!

Jutri je na sporedu preizkušnja v olimpijskem krosu za ženske. Tam nastopa tudi naša najboljša tekmovalka v krosu Tanja Žakelj. Vključitev v prenos na TV Slovenija je zapisana za 8:30, na kanalu Eurosport pa je prenos gorskokolesarskega krosa označen od osme ure zjutraj dalje.

Vrstni redi

Na naslovni fotografiji novi olimpijski prvak Thomas Pidcock. Foto: Posnetek zaslona Eurosport TV.

Preberi še

OI Tokio 2020: Igre, zgodovina, prenosi in ostale informacije
Tanja Žakelj tretjič na olimpijskih igrah

Sledite nam