Tanja Žakelj
Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
22. julija 2021

Po Londonu 2012 in Riu 2016 je Tokio 2020 tretja olimpijska preizkušnja za našo najboljšo tekmovalko v olimpijskem krosu. Na Japonskem je že od začetka tega tedna, danes pa se je prvič podala peš po progi.

Prva Slovenka na olimpijskih igrah v gorskem kolesarstvu je bila Blaža Klemenčič (danes Pintarič), ki je nastopila že v Pekingu leta 2008 in tam osvojila 21. mesto. Nato smo imeli Slovenci na OI London 2012 kar dve predstavnici. Prekaljeni Blaži se je pridružila nekdanja svetovna prvakinja v kategoriji do 23 let Tanja Žakelj. Tanja je v Londonu osvojila 10. mesto, Blaža je bila 23. Nato je v Rio leta 2016 potovala le Tanja in tam zasedla 13. mesto.

V slovenski gorskokolesarski olimpijski zgodovini omenimo tudi edini moški nastop, ki pa je bil kar dvojni. Leta 2000 sta namreč v Sydneyu nastopila Primož Štrancar in Rok Drašler. Štrancar je zasedel 37. mesto, Drašler je odstopil.

Jutri se v Tokiu uradno začno OI Tokio 2020, pa čeprav smo leta 2021, a so zaradi lanske pandemije koronavirusa letnico pustili na lanskih številkah.

Tanja pred odhodom v Tokio

Tokio 2020

Tanja Žakelj je olimpijsko progo spoznala že na “test eventu” leta 2019. O takratni dirki smo pisali v članku Tokio 2020 “test event”, tudi s Tanjo. Proga je ostala takšna vse do danes. Nič spremenjena, tehnična, mestoma kar nevarna, a trend gradnje prog za olimpijski kros je pač tak.

Tanjo Žakelj v Tokiu tako kot v Riu spremlja Urban Ferenčak, ki skrbi za izbiro linij, jo pripravlja na vožnjo, je prva violina na tehničnih conah in še marsikaj. Urban je bil Tanjin spremljevalec že v Riu 2016, takrat tudi v vlogi selektorja reprezentance v olimpijskem krosu, že v Londonu pa je bil “iskalec linij” za obe Slovenki. Na prizorišču se jima bo pridružil tudi Anže Pečar, mojster nastavitve vzmetenja in prvi mehanik ekipe Unior – Sinter.

Tanja po lanskem svetovnem prvenstvu v Leogangu, ko je že imela zagotovljeno pot v Tokio. Za njo hodi močno otovorjen Urban Ferenčak, “deklica” za vse, a tudi odličen motivator.

Tanja in Urban po današnjem “peš” ogledu proge Tokio 2020

Tanja: “Sva na olimpijskih igrah. To je najpomembnejša dirka sezone, a se še ne čutim ravno najboljše pripravljena. Tudi dirke, na katerih sem letos nastopila, me ne postavljajo v kakšen krog favoritinj, tako da nimam kaj izgubiti, ampak preprosto grem in oddirkam tako dobro, kot v tem trenutku zmorem. Prej si še detajle na progi pogledam in preizkusim odpeljati kakšno dobro linijo. Danes sva bila na progi peš. Generalno progo sicer poznam in se od test eventa ni spremenila. Bolj podrobno pa bomo videli na prihajajočih treningih.”

Urban: “Danes sva bila peš na progi. Enaka je kot je bila na test eventu. Izgleda pa, da že nekaj časa ni bilo dežja in je zelo prašna. Na kakšnih delih ne bo za pretiravati, saj znajo biti drseči. Vročina zna tudi narediti selekcijo. Ostalo bomo videli, ko progo preizkusimo še s kolesi.”

Olimpijske igre Tokio 2020 na spletu: olympic.com.

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Rio: Tanja in Urban po olimpijski dirki
Tanja v deseterici, zlata je Julie Bresset!

Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam