Olimpijske igre, Tokio
29. julija 2021

Izbrana vrsta, 24 moških in 24 deklet, se je v parku urbanih športov Ariake pomerila v izločitvenih vožnjah pred petkovimi finalnimi preizkusi. Napeto, na trenutke tudi taktično dirkanje in resnično predstave, vredne olimpijskih iger.

Disciplina BMX race se je na olimpijskih igrah prvič predstavila leta 2008 v Pekingu in zagotovo velja za pravo akcijsko poslastico med športi na dveh kolesih.

Na letošnje olimpijske igre se je uvrstilo 23 moških in 23 deklet, po enega kandidata pa je na start poslala država gostiteljica. Največ tekmovalcev sta imeli ZDA in Nizozemska pri dekletih – vsaka je lahko na igre poslala po tri. Pri moških pa so po tri tekmovalce na igre poslali Francozi in Nizozemci.

Četrtfinalne preizkušnje

Štiri skupine po šest tekmovalcev in po tri vožnje za vsako skupino. Tako pri moških kot pri dekletih. V bistvu so vozili mote in najboljši štirje v vsaki skupini (tisti, ki so zbrali najmanj točk) so se uvrstili v jutrišnji polfinale. Tako bodo jutri nekateri vozili le tri vožnje. Najboljši štirje iz vsake polfinalne skupine pa se bodo uvrstili v veliki finale in se podali v boj za olimpijska odličja.

V četrtfinalnih preizkušnjah sta najmanj točk in zmago v vsaki vožnji dosegla Francoza Joris Daudet in Sylvain Andre ter nakazala, da sta poleg branilca naslova iz Ria, Američana Connorja Fieldsa (mimogrede, Fields je na trenutke vozil izredno grobo) ter aktualnega svetovnega prvaka, Nizozemca Twana van Gendta, morda prva favorita za zmago.

Vrstni redi današnjih preizkušenj na olympic.com.

Olimpijska proga je tehnično zahtevna, ni ena najhitrejših, predvsem pa tretja in četrta linija nista čisto konvencionalni, saj je tako imenovana ritem sekcija zelo strmo oblikovana in ne dopušča napak. Pri moških sta v današnjih preizkušnjah samo dva tekmovalca prebila magično mejo 40 sekund. To sta bila Nizozemec Niek Kimmann (39,932 sekunde) in Joris Daudet (39,911 sekunde).

Dekleta

Zvezda današnjih preizkušenj je bila zagotovo Kolumbijka Mariana Pajon. Je ena najboljših BMX tekmovalk zadnjega desetletja in dvakratna olimpijska prvakinja (London 2012 in Rio 2016). Mariana Pajon je bila najboljša v vseh vožnjah.

V svoji skupini je bila nepremagljiva tudi aktualna svetovna prvakinja, Američanka Alise Willoughby, ki velja za eno glavnih kandidatk za olimpijski naslov. Izpostaviti velja še Britanko Bethany Shriever. Zmagovalka tretje skupine je bila ena redkih tekmovalk, ki je kar v dveh vožnjah progo prevozila hitreje od 45 sekund. Za jutrišnji finale in boj za odličja ne gre odpisati nizozemskih sester Laure in Merel Smulders.

Vrstni redi

Jutrišnje preizkušnje bodo potekale od tretje ure dalje po našem času. Prenos na TV Slovenija 2 in na Eurosport 2.

Naslovno fotografijo smo si sposodili pri UCI BMX Supercross

Preberi še

Tokio 2020: Olimpijska odličja so si razdelile Švicarke
Tokio 2020: Olimpijske sanje dosanjal 21-letnik!

Sledite nam