Jolanda Neff, Tokyo
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
27. julija 2021

Zaradi nočnega deževja za krog skrajšana ženska preizkušnja v olimpijskem krosu in simultanka svetovne prvakinje iz leta 2017. Tanja Žakelj tik za dvajseterico.

Današnje razmere na progi so bile popolnoma drugačne kot na moški dirki včeraj. Prašno in spolzko podlago je zamenjalo nekaj blata, mastne korenine, par stopinj v zraku manj in visoka vlaga. Najbolj so se znašle Švicarke, pritisku olimpijskih iger pa je podleglo nekaj glavnih favoritinj za odličja.

Dirka sezone 2021

Po startnem krogu je povedla Švicarka Jolanda Neff, sledila ji je trikratna svetovna prvakinja Francozinja Pauline Ferrand Prevot, ki pa je kmalu padla, izgubila skoraj pol minute in mukoma iskala pravi ritem. Tako je prva zasledovalka Švicarke postala Britanka Evie Richards, ki je zaostajala že 18 sekund. Tretjo pozicijo je držala letos na dirkah svetovnega pokala nepremagljiva 21-letna Francozinja Loana Lecomte.

Jolanda Neff je vozila v svojem ritmu. Navzdol brez napak, navzgor pa v blatu nekajkrat skoraj sestopila s kolesa, a še vedno zanesljivo križarila med drevesi in skalami.

Jolanda Neff pospešuje

V tretji krog je Švicarka vstopila s kar minuto prednosti. Boj za trenutno drugo mesto je potekal med njenima rojakinjama Sino Frei in Lindo Indergand ter Francozinjo Ferrand Prevot. Pobudo je nato prevzela Sina Frei, ki je Francozinjo prehitela tik pred balvanskim skokom, ki je bil včeraj usoden za velikega pretendenta za zmago, Nizozemca Mathieuja van der Poela (pri dekletih so pod ta skok zaradi varnosti nazaj namestili leseno lestev). Tanja Žakelj je na vmesnem času tretjega kroga zaostajala skoraj pet minut za vodilno in se vozila na 23. mestu, tik za veteranko Poljakinjo Majo Włoszczowsko. Pauline Ferrand Prevot je počasi drsela po lestvici navzdol, navzgor pa se je pomikala Francozinja Loana Lecomte ter s seboj “potegnila” še Nizozemki Anne Tauber in Anne Terpstra. Iz ozadja se jim je počasi približevala Madžarka Kata Blanka Vas.

Ko ne gre vse po načrtih in je pritisk prevelik

Olimpijska prvakinja iz Ria 2016 Jenny Rissveds je dirko vozila tik za deseterico in ni kazalo, da bi lahko napredovala po lestvici.

Pauline Ferrand Prevot ni šlo vse po načrtih, napake so se vrstile ena za drugo in v četrtem krogu je Francozinja še bolj zdrsnila po lestvici. Težave so se vrstile tudi pri Jenny Rissveds, ki je tik pred zadnjim krogom predrla pnevmatiko, njen zaostanek pa je znašal skoraj pet minut.

Jolanda Neff stopnjuje ritem

V zadnji krog je Jolanda neff vstopila sprednostjo minute in 27 sekund predrojakinjama Lindo Indergand in Sino Frei. Loana Lecomte je na četrtem mestu zaostajala že 2 minuti in 15 sekund. Tik za njen obročnik je bila “pripeta” Anne Terpstra, na šesto mesto pa je napredovala Kata Blanka Vas, tretja s svetovnega prvenstva v ciklokrosu v kategoriji do 23 let.

Jolanda Neff je le še križarila zlati medalji naproti, Linda Indergand in Sina Frei pa sta se “udarili” za preostali dve. Na koncu je zlato osvojila Jolanda Neff in tako Švici po letu 2000 zopet priborila olimpijsko odličje (Barbara Blatter je bila v Sydneyu srebrna). Da bo bera švicarskih odličij popolna, sta poskrbeli Sina Frei, ki je zaostala minuto in 11 sekund, ter Linda Indergand z minuto in 16 sekundami za olimpijsko prvakinjo. In kje je skrivnost trojnega švicarskega zmagoslavja? Morda se skriva v tehničnem trenerju olimpijske reprezentance Oscarju Saizu Castaneju?

Tanji Žakelj ni uspelo izboljšati uvrstitev iz Londona (10. mesto) in Ria (13. mesto), saj se je danes na progi Izu uvrstila na 21. mesto.

Tanja Žakelj takoj po dirki

Tanja: “Tretje olimpijske igre so za menoj. Bilo je zelo zanimivo, saj so bile za vse nas čisto nove razmere. Prej smo trenirale v suhem, proga je bila prašna, iskale smo različne linije, bilo je vroče. No, vroče je bilo tudi danes. Dež je spremenil progo. Tik pred zdajci so dodajali linije in nekoliko spreminjali progo. Linijo čez prve skale, tiste ‘bolj na glavo’ so celo zaprli. Prvi krog je bil nepredvidljiv in tudi nisem upala iti na polno na spustih, vozila sem bolj kontrolirano, saj sem bila na ‘hardtailu’. Skušala sem delati čim manj napak, a so se mi vseeno pripetile.

Mogoče je bil prelomen trenutek na dirki, ko sem naredila napako, se znašla na tleh in izgubila stik s skupinico, ki sem se ji pred tem uspešno pridružila. Nato sem bila nekoliko nestrpna, kakšnih pet minut malo neumirjena. Ko sem prišla v normalen ritem, sem vozila tekoče, dala vse od sebe še v zadnjem krogu in nimam kaj. Izkupiček je tak, kot je. Tudi če je enaindvajseto mesto nekako moja najslabša uvrstitev na olimpijskih igrah. Vem, da se naš šport še vedno razvija in je vse težje in bolj ostro. Navsezadnje sem zadovoljna, ker mi je uspelo dokončati eno zelo dobro dirko v letošnji sezoni.”

tanja žakelj
Tanja na nedeljskem treningu na progi, foto Maksim Gavrilenko

Vrstni redi

Naslovna fotografija posnetek zaslona

Preberi še

Tokio 2020: Olimpijske sanje dosanjal 21-letnik!

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam