Jure Žabjek, Tanja Žakelj
24. junija 2020

Po objavi novega koledarja letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu sta si sezono na novo začrtala tudi Slovenca iz ekipe Unior Devinci Factory Racing.

Tanjo in Jureta druži članstvo v ekipi Unior Devinci Factory Racing in ambicije po uvrstitvah med deseterico najboljših na svetu, a vsak izmed njiju dirka v svoji disciplini.

Tanja Žakelj
Tanja Žakelj, foto Grega Stopar

Tanja tudi brez OI

Tanja se ni sprijaznila samo s spremenjenim programom svetovnega pokala in prvenstev, ampak tudi s prestavitvijo olimpijskih iger, za katere pa ima še vedno zagotovljeno vozovnico za dirko v olimpijskem krosu. Za razliko od velike večine kolesarjev je v letošnji sezoni tudi že okusila dirkaško vznemirjenje. Že pred epidemijo je dirkala na Cipru in v dvojicah s Čehinjo Jitko Čábelickovo v močni mednarodni konkurenci dosegla odlične rezultate in dve uvrstitvi na oder za zmagovalce.

Domov se je vrnila tik pred sprejemom prvih večjih ukrepov, Tanja pa tako opiše kaj je sledilo: “Predvsem sem bila v negotovosti, ker se je vse odpovedovalo. Trenirala sem ves čas, čeprav res z nekoliko nižjim tempom, ob tem pa se držala pravil in bila doma na Ledinah, na kolesu pa sem vozila sama. Veliko časa sem preživela v domači telovadnici, na treningih na kolesu sem bila previdna in nisem vozila po tehničnem terenu. Zdaj poteka vse skupaj bolj normalno, zopet imam konkreten načrt in se pripravljam na dirke.” Kljub karanteni so bili lahko kolesarji vsaj zunaj, v svojem “naravnem okolju”, kar je zagotovo imelo pozitiven učinek na splošno počutje.

Začetek svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu bo po novem programu v začetku septembra, Tanja je skupaj s svojim trenerjem seveda že povsem prilagodila svoje načrte do takrat: “Nekaj dirk pred tem bo, za začetek državno prvenstvo na Črnem vrhu, ki bo potekalo 5. julija. Upala sem še na več dirk v juliju in avgustu, a bo večina domačih na sporedu kasneje v jeseni, informacij o dirkah v bližini Slovenije pa še nimamo. Zato je najbolj pomembno, da zaupam zastavljenemu programu in se pripravljam na težko obdobje z veliko zaporednimi dirkami v septembru in oktobru.” V sklopu priprav je Tanja vozila tudi na dirki za državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, kar je bil zanjo dober trening v času brez dirk.

Jure Žabjek
Jure Žabjek, foto Anže Furlan

Jure se je zacelil in dobro trenira

Tudi Jure Žabjek je moral krepko prilagoditi svoj načrt, njegove priprave na jesenske dirke v spustu pa so zaradi novega časovnega razporeda celo nekoliko bolj enostavne. Jure razlaga: “Veliko več se bom lahko pripravljal v slovenskih in avstrijskih kolesarskih parkih, ki so že odprti, tako bom lahko veliko več na kolesu za spust v času do prvih velikih dirk. Razmere za trening so zdaj vsekakor boljše, kot so sicer pozimi.”

In kako je videti vsakdan Ljubljančana, ki je čas epidemije izkoristil tudi za popolno sanacijo poškodbe roke, do katere je prišlo v času zimskih priprav na Portugalskem? Jure odgovarja: “Vsako jutro imam v programu dve uri telovadnice, kjer delam vaje za moč in motoriko. Nato pa skušam biti čim več na kolesu za spust, vsaj trikrat ali štirikrat na teden. V kolikor je vreme v redu, pa sem dnevno še na enduro kolesu, največkrat na domačih stezicah na Golovcu.”

Nekaj dirkanja pa bo

Tanja in Jure bosta v poletni program vpeljala tudi veliko testiranj opreme, saj se pri nastavitvah vedno najde še nekaj rezerve. Opravila bosta tudi še kakšno snemanje s sponzorji, za katerega v “normalni” sezoni ni časa. Oba pa imata jasno usmerjen pogled v bližnjo prihodnost – v skrajšan, a še vedno zelo napet program svetovnega pokala! Zaradi okoliščin in odpovedi drugih prizorišč bo program bodo na kar treh prizoriščih v istem koncu tedna izvedli po dve dirki, kar bo predstavljajo čisto nov izziv za vse tekmovalke in tekmovalce. Jure bo imel tudi čast nastopati pred domačim občinstvom – in to kar dvakrat, saj je Maribor eno izmed prizorišč z dvojnim programom.

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu

4.-6. september – Lenzerheide, Švica (XCO/XCC #1, DH #1)
18.-20. september – Les Gets, Francija (XCO/XCC #2, DH #2)
29. september-4. oktober – Nove Mesto na Morave, Češka (XCO/XCC #2 & #3)
15.-18. oktober – Maribor, Slovenija (DH #3 & #4)
29. oktober-1. november – Lousa, Portugalska (DH #5 & #6)

Svetovno prvenstvo (XCO, DH)

5.-11. oktober – Leogang, Avstrija

Unior Devinci Factory Racing
Mehaniki so se razveselili kombija z orodjem in drugo opremo, ki je med korono obtičal na Portugalskem. Anže, Jure in Miha, foto Klemen Humar

Uradna spletna stran ekipe Unior Devinci Factory Racing: www.uniordevinci.com
Instagram, FaceBook in Twitter: @UniorDevinci

Preberi še

Dirke svetovnega pokala v Val di Sole odpovedane!
Novi koledar svetovnega pokala: V oktobru na Pohorju dve dirki!

Sledite nam