4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
13. maja 2020

Karbonska gonilka in merilec moči, ki meri moč na levi nogi in seveda kadenco, brez dodatnega magneta. Meri tudi učinkovitost navora in obrata gonilke.

Podjetje, ki je razvilo elektroniko in program za več proizvajalcev merilcev moči v osi gonilke, na trg stopa s svojim izdelkom po dostopni ceniÿding je merilec moči, ki ima vso elektroniko v osi gonilke. Meri moč in kadenco na levi nogi in to brez dodatnega magneta. Meri tudi učinkovitost navora in obrata gonilke.

Njegova natančnost je v rangu bolj znanih znamk visokega cenovnega razreda. Prav natančnost in ponovljivost podatkov pa je največja odlika tega merilca. Ima notranjo baterijo, ki zdrži okoli 250 ur, polni pa se z običajnim kablom USB. Združljiv je s protokoloma ANT in Bluetooth, nadgrajuje pa se preko lastne aplikacije za iOS in Android. Seveda je ip67 vodoodporen, kar pomeni, da ga lahko namakate v meter globoki luži kake pol ure, če seveda želite.

Karbonske gonilke so toge in izredno dobro prenašajo moč s pedal. Če vemo, da je proizvajalec Samox, ki izdeluje tudi gonilke za večino visokocenovnih znamk, to seveda ni presenečenje. So tudi oblikovno dovršene in imajo kvalitetno obdelavo. Teža brez verižnika je okoli 450 gramov. 

Izkušnja

ÿding sem na preizkus dobil s posredovanjem naše bivše tekmovalke v krosu Nine Homovec, ki je po končani tekmovalni karieri svojo pot našla v tehnoloških vodah in pri podjetju Sensitivus, proizvajalcu elektronike in programa za merillce moči, skrbi za marketing.

Nekateri merilci za gorska kolesa prikazujejo nenormalne skoke v moči, ko poganjaš preko skal in skokov. ÿding pa ostaja natančen tudi v teh razmerah.

To mu omogoča edinstveno tipalo za moč in nov programski algoritem. Gonilni ležaj mora biti združljiv s 30-milimetrsko osjo, sama namestitev pa poteka brez težav. Distančniki sicer niso priloženi, a se doma vedno najdejo kakšni, ki so bili skupaj v škatli z gonilnim ležajem. Dodaš še verižnik po svoji izbiri (združljiv s Sram direct mount), v mojem primeru oval 34 zob, zategneš vijake na 7 Nm, nato pa zategneš še gonilko na 40 Nm in gremo!

Po dveh grobih in zahtevnih španskih etapnih dirkah po kamnitem terenu in ozkih prehodih med skalami ter po “počitnicah” v Južni Afriki je ÿding še vedno lep, pa čeprav se mu poznajo znaki uporabe.

Samo delovanje paPrijetno sem bil presenečen, kako nezahteven je za uporabo. Umerjanje je potrebno le po namestitvi ali po večjih servisnih posegih. Torej enostavno pozabiš nanj in poganjaš pedale. Namestiš aplikacijo in ga nastaviš po svojih željah. Zelo uporabna opcija je, da si lahko nastaviš razliko v moči leve in desne noge, ki jo seveda moraš poznati, tako da merilec realno kompenzira podatke.

Povezava z Garmini poteka brez težav. Kot rečeno, je njegova velika prednost prav na grobem terenu. Tam ostali, ki sem jih imel priložnost testirati, pokažejo nenormalne skoke v moči, ÿding pa ostane na nivoju in jih enostavno ignorira.

Povprečje moči in ostali pregledi v trening programih tako ostajajo na realnih številkah in so ponovljivi. XC kroge v raznih ponovitvah lahko primerjaš med seboj, ker merilec vedno enako reagira na podlago in konfiguracijo terena. Tudi absolutna moč je realna in če ti pokaže manjšo številko, kot si jo pričakoval, je težava v tebi in ne merilcu.

Face it

Tehnologija kaže v pravo smer. Nobenih težav pri merjenju in uporabi ÿdinga nisem imel v treh mesecih preizkusa. Všeč mi je, da je baterija vzdržljiva, kar pomeni dva do tri polnjenja na sezono za normalnega rekreativnega tekmovalca. Velika prednost je njegova preprosta uporaba, prav tako pa tudi cena, ki je za lahko karbonsko gonilko z merilcem moči 599 evrov.

Več informacij najdeš na teamzwatt.com.

Fotografije Aleš Boben

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam