MTB Kočevski Rog
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
20. oktobra 2017

Nič več osemdeset finalistov med moškimi, izjeme za prepoved kamer v finalu in polfinalu in še kaj.

Pol leta pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v spustu, ki se bo pričel s prvo dirko na Lošinju, je Mednarodna kolesarska zveza UCI postregla z nekaterimi novimi pravili.

V moški kategoriji se bo v svetovnem pokalu, tako kot v pretekli sezoni pri dekletih in mladincih, zmanjšalo število tekmovalcev v finalu. Z dosedanjih 80 se je meja premaknila na 60 finalistov.

Zaščitenih tekmovalcev ne bo več 20, kot je veljalo do sedaj, temveč samo deset. Le-ti bodo, če se jim v kvalifikacijah ne bo izšlo, nastopili za zadnjim – najhitrejšim iz kvalifikacij. Doslej so zaščitene, ki se po času niso uvrstili v finale, na štartno listo finala stlačili pred najhitrejšo deseterico. Pri dekletih bo zaščitenih le še pet tekmovalk.

Razlag, kako natančno bo to videti, je kar nekaj, saj je besedilo lahko dvoumno. Glej v izvirniku, povezava je na dnu.

Izjema bo edino prva dirka prihodnje sezone, kjer bodo zaščitenih tekmovalcev in tekmovalk enako število kot v pretekli sezoni. Se pravi najboljših 20 moških in najboljših 10 deklet skupnega seštevka svetovnega pokala 2017.

Elektronika, takšna in drugačna

Prav tako bodo na vseh dirkah pod okriljem UCI še naprej prepovedane kamere pri tekmovalcih med kvalifikacijami in v finalnih vožnjah. Prepoved velja tudi za dirke v krosu. Izjema, ki jo je mednarodna zveza dovolila za prihodnje leto, je ta, da lahko UCI dovoli namestitev kamere določenemu tekmovalcu le, če bo ta koristila zgolj in samo televizijski ekipi za prenos ali posnetek dirke.

In za konec še eno novo pravilo za vse gorskokolesarske dirke. Na progi tako med treningom kot tudi med tekmovanjem ne bodo dovoljena e-kolesa!

Mnenje iz UTT

Za komentar glede novih sprememb in določil smo prosili tudi Grega Stoparja, športnega direktorja ekipe Unior Tools Team.

Grega: ”Z vidika naše ekipe ta sprememba ne sme pomeniti nič tragičnega. Imamo srečo in privilegij, da se borimo za visoka mesta v svetovnem pokalu in ne več za uvrstitve v finale. Nekaj let nazaj bi se to veliko bolj poznalo. Zagotovo pa se bo zgodilo, da bo imel kateri izmed naših tekmovalcev slab dan na kvalifikacijah in bi se po starem sistemu uvrstil v finale, zdaj pa bo moral končati tekmovanje. In tisti dan bomo vsi slabe volje zaradi tega.

Kar se tiče zaščite … letos sta bila Jure in Rudy lep del sezone zaščitena in priznam, da to precej zmanjša nervozo in se tekmovalec lažje pripravlja na glavno vožnjo v finalu. Čeprav na nek način pljuvam v lastno skledo sem sam osebno še vedno mnenja, da bi morali zaščito povsem odpraviti. Vsi tekmovalci bi se morali izkazati že v kvalifikacijah.

Splošno gledano pa lahko še dodam, da so se te spremembe pripravljale že veliko časa (celo bolj radikalne), in dejstvo je, da bo šel svetovni pokal v neki točki v prihodnosti še bolj v smeri elitizma in manjšega števila tekmovalcev. ‘Velike’ ekipe stalno pritiskajo v tej smeri, kar po eni strani razumem, hkrati pa ne vidim prave alternative za tako imenovani drugi nivo tekmovanja, ki bi služil kot odskočna deska za svetovni pokal, brez tega pa se lahko ta šport čez nekaj časa znajde v težavah.”

Naslovna fotografija Klemen Humar

Ostale spremembe in obrazložitev le-teh si lahko prebereš na uci.ch.

Hervis serviser
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam