6. marca 2013

BMX + 4X = B4X. Serija preprostih tekmovanj na manjših in večjih kolesih s poudarkom na mladih. Začetek 23. marca na Črnem trnu.

23. marca se na povsem prenovljeni progi za dvoboj na Črnem trnu v Ajdovščini začenja novo slovensko kolesarsko gibanje. Združevanju preprostih tekmovanj z BMX in gorskimi kolesi, namenjenih predvsem mladim, se reče B4X. Ime je skovanka kratic BMX (bicycle motocross) in 4X (fourcross).

Pobudnik je v Slovenijo presajeni Američan Shannon Burnett, že od otroštva zaljubljen v dirkanje s kolesi BMX. Ob upadu prog, dirk in tekmovalcev v 4krosu in prepočasnem obujanju BMX dirkanja smo morda potrebovali prav njegovo vzpodbudo. Shannon je združil klube, ki upravljajo z najrazličnejšimi progami od Maribora do Plav, in jih navdušil za organizacijo serije tekmovanj s spreminjajočim se formatom.

14 tekmovanj na šestih lokacijah bo združilo tekmovanja na progah, ki so na strani b4x.si razdeljene na različne tipe – od pravih BMX do gorskokolesarskih za dvoboj. Progam so prilagojeni tudi načini tekmovanja: ponekod so 20- in 26-palčna med seboj pomešana, drugje so kategorije ločene. Nekje se bo dirkalo po BMX pravilih, drugje po pravilih za 4X ali dvoboj. Povsod pa so tekmovalci ločeni po starostnih kategorijah.

V projektu sodelujejo KK Črn Trn, KD Lignit, KK Ribnčan, BSX Team, 4xPlave in KD Rajd. Skupni cilj je širjenje podmladka, ki lahko pozneje okrepi gravitacijske discipline (4X, spust, enduro) in BMX dirkanje.

Za nastopanje je dovolj kolo in čelada, licence niso potrebne (le osebni dokument kot dokazilo o starosti), štartnine pa bodo simboličnih 10 evrov na dirko.

“Namen je širiti bazo otrok, ki se ukvarjajo s kolesarstvom. Tudi drugje, ne le v Mariboru, kjer to počnemo v našem klubu,” pravi Tilen Frank iz BSX Teama. “Za dvoboj ne potrebujemo velikih prog. Upajmo na dober odziv že v Ajdovščini, računamo tudi na Ljubljano, kjer je res škoda, da proga ni v uporabi. Shannonova vzpodbuda nam pride prav, je zagnan in neobremenjen. Prireditve seveda ne bodo dovolj, tudi ostali del leta bo treba delati z mladimi, organizirati treninge skupin …”

Spored v soboto 23. marca v Ajdovščini (zaradi popoldanskega eliminatorja bolj zgodaj):

8:00 Trening
9:30 Kvalifikacije
10:30 Dirka v dvoboju
12:00 Podelitev nagrad

Koledar lige B4X 2013

23. marec Črn trn, Ajdovščina
4. maj Plave
25./26. maj Maribor
8. junij Ribnica
29. junij Šoštanj
27./28. julij Plave
31. avgust/1. september Maribor
8. september Šoštanj
4. september Ribnica
15. september Ribnica “Grand Nationals”
28. september Ribnik, Ajdovščina

www.b4x.si

Sledite nam