Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
1. junija 2011

Tokrat vam na kratko predstavljamo: Avidov XX za leto 2012, repliko Athertonovega Commencala  V3 iz redne prodaje, nove obročnike in sedeže Crank Brothers, teleskopsko sedežno oporo X-Fusion Hilo, prototip flat pedal Specialized …

Avid
Skupina zavor pod oznako XX se po novem deli. In sicer na XX, ki bo od sedaj naprej na voljo kot trail verzija in bo malenkost bolj robustna in vzdržljiva. Ter na XX World Cup, ki bo namenjena tekmovalcem v krosu in bo še lažja kot doslej. Rotorji so deljeni na modele HSX in HS1. Tisti z oznako HSX bodo v velikostih 140, 160 in 180 milimetrov ter bodo imeli izboljšano zavorno površino, ki se pri velikih obremenitvah ne bo toliko segrevala, ter nove nosilce za pritrditev na pesto. O rotorjih HS1 smo že pisali in bodo na voljo v velikostih do 200 mm. Zavore obeh sistemov imajo tehnologijo TaperBore, ki prinaša boljšo modulacijo ter novim sistemom, ki ujame zračne mehurčke, da le ti ne vplivajo na delovanje zavor. Ohišje XX-a je aluminijasto, pri World Cupu pa so uporabili magnezij. Teža se pri prvemu ustavi pri 289 gramih (set prednje zavore s 160 milimetrskim rotorjem), teža slednjega je še za 19 gramov nižja. Kot novost so predstavili tudi MatchMaker X, objemko na katero lahko pričvrstimo prestavne ročice (od X7 do XX), ročico RockShoxovega Reverba ali X-Locka.
www.sram.com/avid

Commencal
V začetku junija bo za vse ljubitelje Commencalovih spustaških koles na voljo replika igrače, kakršno v letošnji sezoni vozijo Athertoni. Gre za Supreme DH V3 v enaki barvi in z enakimi komponentami, vključno s krmilom, sedežno in krmilno oporo PRO (Atherton signiture series) ter sedežem in seveda nepogrešljivimi vzmetenjem Fox in komponentami Shimano Saint.
www.commencal.com

Crank Brothers
Obročniki Iodine so po novem lažji, saj so obroče med naperami dodatno stanjšali. Prav tako so izboljšali  tudi pesta, ki naj bi bila bolj vzdržljiva. Obročnikom so dodali nove barvne odtenke. Iodine 3, ki so namenjeni uporabnikom vsegorskih koles, tehtajo 1.765 gramov, kar je za skoraj 140 gramov manj kot prej. Tudi spustaški obročniki Opium 3 so nekaj malega izgubili na teži, saj par po novem tehta nekaj manj kot dva kilograma. Sprednja os ostaja 20-milimetrska, zadnja pa je premera 15 milimetrov. Za vse kroskantrijaše bodo na voljo tudi karbonski obročniki Cobalt 11 s težo pod 1.400 gramov. Prednji obročnik bo na voljo z 9- ali 15-milimetrsko osjo. Skoraj vsi obročniki so združljivi s plašči brez zračnic. Nova linija sedežev Iodine za vsegorske kolesarje bo postregla z cenejšim, označenim s številko 3, in dražjim z oznako 11. Oba imata usnjeno prevleko ter zamenljive nosilce. Novost je tudi hidracijski nahrbtnik Ascender za krajše ture in s skupno prostornino 13 litrov.                                                                                          www.crankbrothers.com

Specialized
Sam Hill (Monster Energy Specialized) pospešeno testira prototip novih flat pedal. Pedala naj bi bila debela samo centimeter in imela usločeno (konkavno) obliko. Veliko število lukenj v pedalih bo omogočalo nastavitev poljubnega števila zatičev, ki bodo zamenljivi. Druga Specijeva novost je spustaška čelada, katere teža se bo ustavila pri 950 gramih. Glavni material je karbon, kot vezni člen za večjo trdnost pa je uporabljen tudi titan.
www.specialized.com

X-Fusion

V poplavi nastavljivih sedežnih opor je našel svoj prostor tudi na lanskem Eurobiku predstavljeni Hilo. Hilo nudi 100 milimetrov nastavljivega hoda. En vijak zadosti pritrditvi in nastavitvi sedeža. Opcijsko je na voljo tudi ročica na krmilu (remote). Dobrodošla novost pri upravljanju sededežne opore je tudi regulator napetosti žice, ki vodi do krmila. Opora je na voljo v treh najpogostejših  premerih: 27,2, 30,9 in 31,6 milimetrov, teža pa se ustavi pri 620 gramih.
www.x-fusion-shox.com

Na hitro iz dirkaških logov

Dalby Forest je bil prizorišče prve zmage z 29-palčnim kolesom v svetovnem pokalu. Jaroslav Kulhavy je zmagal na Specializedovem Epicu 29, ki je bil sestavljen z vilicami RockShox Reba XX 29. V Offenburgu je Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing) prvič dirkal s čisto novimi obročniki Mavic CrossMax SLR 2012. Seveda so bili v 29-palčni izvedbi, saj Mane v letošnji sezoni vozi ‘ta velikega’ Flasha. Gee Atherton je minulo nedeljo na treningu dirke ameriškega pokala vozil s prototipom spustaške vilice Fox. Očitno se Fox spogleduje z idejo vilice s konstrukcijo ‘upside-down’, torej z enako konstrukcijo, kot jo uporablja Manitou na modelu Dorado.

Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam