18. septembra 2015

Figaro si prisluži prispevek v Svetu na Kanalu A, pa tudi prijavo Savskih elektrarn na policijo.

Spust Primoža Ravnika – Figara z jezu hidroelektrarne Moste še kar odmeva. Video je na YouTubu zbral že skoraj 5 milijonov ogledov in objave v vrsti svetovnih medijev. Kot smo omenili že v Tahitrih, je v izboru avgustovskih prijav natečaja GoPro in Pinkbike zasedel drugo mesto in se tako ne bo potegoval za prvo nagrado 20.000 dolarjev.

Doma si je pogumni Gorenjec med drugim prislužil lep triminutni prispevek v oddaji Svet na Kanalu A, ki si ga lahko ogledaš spodaj.

Vzporedno z vso medijsko pozornostjo pa si je prislužil tudi prijavo policiji. Savske elektrarne si gotovo ne želijo tovrstne publicitete in še kakšnega kaskaderja na isti lokaciji. Kot danes piše delo.si, naj bi razmišljali tudi o civilni tožbi.

“Odziv na video nas je šokiral,” glede števila ogledov in interesa medijev priznava Figaro, ki še ni bil na informativnem razgovoru s policijo. “Kot Slovenec po pravici povedano na zmago v natečaju nisem računal,” še doda in na očitke, da je podvig manj odvisen od obvladovanja kolesa in bolj od velikih jajc, odgovarja: “Pol leta sem si ogledoval lokacijo, res ni lahko in dolgo časa nisem bil prepričan, da je izvedljivo.”

Projekta se njegova ekipa takoli tako ni lotila zaradi natečaja temveč zaradi izziva samega. Figaro:”“Zamisel je stara leto dni, letos smo jo želeli uresničiti tudi zato, ker ima HE Moste stoletnico.”

O spustu in predvsem trku z vodno površino pri hitrosti okoli 70 km/h se poraja kup vprašanj. Naprimer zakaj napetosti vodne površine niso razbijali z vodnim curkom in tako zmanjševali pojemka ob ‘pristanku’. “Pred vodo se strmina že začne iztekati v radius,” razlaga Primož. “Želel sem vsaj malo zglisirati. Nisem računal, da me bo v kompresiji tako stisnilo, a sem pred trkom uspel dvigniti krmilo in za hipec ostati na površini. Vilico je zabilo do konca.”

Preberi še
S Figarom z jezu (video)
Figaro osvojil jez

Uvodna fotografija Nejc Puš 

Prispevek v oddaji Svet na Kanalu A

 

Od včeraj smo vam dolžni še daljši prispevek o kolesarju Primožu Ravniku, ki je s svojim podvigom osupnil svet.

Posted by Svet on 17. september 2015

Sledite nam