23. oktobra 2016

V petek smo prvič videli film Od Johannesburga do morja, Joberg2c. Na televiziji v novembru, potem še na splet.

Peter Vesel, ki ga neustavljivo privlačijo afriške enoslednice, nas je ob koncu sezone še enkrat več povabil v svoj domači kraj. Povod je bila petkova predstavitev novega filma iz serije “afriške dogodivščine”.

Letos se je z Ivonne Kraft namesto na Cape Epic odpravil v Johannesburg. Na še eno grandiozno etapno dirko v Južni Afriki, ki pa ima popolnoma drug karakter.

Film Od Johannesburga do morja 2016 je delo avtorja Tomaža Kovšce in snemalca Blaža Omana, ki je sodeloval tudi pri postprodukciji. Za cerkniško premiero je bil film dolg 55 minut, verzija za TV pa bo 50 minut z manj akcije in več pogovori z glavnima akterjema in domačini.

Televizijska premiera bo 17. novembra ob 20. uri na TV Slo 2, potem boste film kmalu videli tudi na mtb.si.

Odziv na Petrovo povabilo je bil velik, saj se je dvorana napolnila do zadnjega kotička. Po filmu je bilo tudi veliko vprašanj iz publike, kar je znak, da so ljudje film lepo sprejeli in pozorno spremljali. Željo in interes za podobno izkušnjo je bilo čutiti prav iz vsakega vprašanja.


Peter in Tomaž na premieri, foto AD

Peter

“O Joberg2c sem razmišljal že nekaj časa. Predstavljal sem si, da je to bolj avantura in popotovanje in ne, recimo temu, prava dirka. Zaradi tega sem vsako leto rinil na Cape Epic. Ko sem končno dosegel zmago in zadostil svoji tekmovalni ambiciji, je Cape Epic izgubil nekaj svojega čara. Še posebej, ker zadnja leta opažam, da je poslovni del prevladal nad športnim.

Tako je Joberg2c spet prišel v moje vidno polje. Po podrobnejšem pregledu dirke, njenih etap in udeležencev v preteklih letih sem bil spet presenečen. Imena, ki so se pojavljala pri vrhu, so bila namreč ista kot na Epicu. Torej le ni samo popotovanje ampak prava dirka. Poklical sem Ivonne, bila je za in projekt je startal.

Mogoče sem na tihem pričakoval višjo uvrstitev, a po prvih etapah je bilo jasno, da ta dirka ne bo lahka. Začetne etape z makadamkanjem, vetrom in visoko hitrostjo so nama že prinesle precej zaostanka. Domači tekmovalci, vajeni razmer in vožnje v ešalonu, so izkoristili trenutke zmanjšane koncentracije in domače favorite potegnili s seboj. Nekaj časa sva to lahko pokrivala, potem pa sama kolesarila do konca na večini etap. Torej peto mesto. A na koncu dirke ni bilo nikakršnega razočaranja ali obžalovanja. Joberg2c je pravo doživetje. V šestih letih Epica nisem videl toliko prave Južne Afrike kot tukaj v desetih dneh. In seveda toliko gostoljubnih ljudi, ki so vsako potrebo ali željo prebrali že v mojih očeh, nisem srečal še nikoli.

Če le imate možnost, se odpravite tja. Brez tekmovalnih ambicij, bolj na aktiven dopust in avanturo. Toliko pristne Afrike ni mogoče videti na noben drug način.”


… in Peter in Tomaž na dirki, foto Nejc Vesel

Tomaž

“Prah, temperaturne razlike, izjemni razgledi, čudovita narava, ljudje, ki ti na vsakem koraku kažejo, da si dobrodošel … Med številnimi izkušnjami (tudi ekstremnimi), ki sem jih kot novinar in snemalec že doživel, izkušnja z dirko Joberg2c kotira zelo visoko. Planjave, širjave, odprt prostor, ki ga v Evropi, vsaj v Alpskem delu le-te nismo vajeni, naredijo mogočen vtis. Južna Afrika, kot smo jo lahko spoznali na tokratnem potovanju, je groba, prav nič polikana, še neukročena. Tu in tam celo stereotipna. In vse to se pozna tudi na ljudeh. Naj si bodo beli ali črni.

Pa čeprav tujec takoj dobi občutek, da sožitja med rasama, bolje rečeno enakopravnosti, še dolgo ne bo. A tu imamo tujci prednost – smo nevtralni opazovalci, neobremenjeni s preteklostjo in tako nas domačini tudi dojemajo. Ob pogledu na tradicionalne vasi v idiličnem okolju z neobremenjenimi prebivalci se človek vpraša, kaj te ljudi žene v betonske džungle velemest, kjer v kartonastih škatlah životarijo pod mostovi. Država nasprotij, dežela, ki te posrka vase, ki te čustveno napolni in izprazni hkrati. Težko je strniti vtise, ko pa ne veš, kaj je za naslednjim hribom, v naslednji dolini, pa bi si to želel videti in doživeti!”

Uvodna fotografija Nejc Vesel


Foto Nejc Vesel

Sledite nam