SP Val di Sole
Freestyle luči
Freestyle logo Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails
28. avgusta 2021

Sobota je postregla s kar štirimi dirkami v olimpijskem krosu. Naslova pri mlajši članih in članicah v Čile in v Avstrijo, v elitni ženski kategoriji v Veliko Britanijo, pri moških pa v Švico.

Dirke v olimpijskem krosu v Val di Sole še niso bile tako zanimive. V elitni ženski kategoriji je briljirala nekdanja svetovna prvakinja v ciklokrosu v kategoriji do 23 let, pri moških pa je Švicar napovedal, da bo sezona svetovnega pokala še zelo napeta! Slovenci danes niso imeli svojega dne.

Moški: Kdo je kralj olimpijskega krosa?

Napeto, kot že dolgo ne. Dirka vseh dirk. Obračun rojakov in obračun osemkratnega svetovnega prvaka z letos skoraj serijskim zmagovalcem dirk svetovnega pokala. Nino Schurter proti Mathiasu Flueckigerju. Dva Švicarja, ki sta se v drugi polovici dirke odpeljala konkurentom in bila boj za šampionski prestol, za mavrično majico. Nino Schurter, letos mu na dirkah svetovnega pokala ni šlo. Triintrideseta zmaga v svetovnem pokalu, kjer bi se izenačil s Francozom Julienom Absalonom, se mu je odmikala. Na olimpijskih igrah je pogorel, ni postal niti švicarski prvak in vse je bilo narobe. Na drugi strani je Mathias Flueckiger doživljal svojo drugo pomlad, na dirkah svetovnega pokala je bil superioren, osvojil srebro na OI in čakal je edino na naslov svetovnega prvaka.

Boj za zmago je bil srdit in osmoljencu letošnje sezone se je dirka poklopila in v silovitem zaključku je Nino Schurter po uri, 22 minutah in 31 sekundah za pičli dve sekundi prehitel Flueckigerja in osvojil rekordni deveti naslov svetovnega prvaka! Flueckiger se je moral zadovoljiti s srebrom, bon pa je z več kot minuto zaostanka za zmagovalcem osvojil Francoz Victor Koretzky.

Rok Naglič, edini slovenski predstavnik v elitni moški kategoriji, se je po 53. mestu v startnem krogu v nadaljevanju vozil okoli sedemdesetega, na koncu pa je zasedel 67. mesto.

Vrstni redi

Ženske: Nekdanja svetovna prvakinja v ciklokrosu si podredi progo v Val di Sole!

V elitni kategoriji je naslov branila Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Povedla je že po startnem krogu in si privozila slabih 20 sekund prednosti. Najbližja zasledovalka je bila Britanka Evie Richards, takoj za njo pa Švicarka Sina Frei. Naslednjo zasledovalno skupino so je vodila Nizozemka Anne Terpstra, v njej so bile Švicarka Jolanda Neff, Poljakinja Maja Wloszczowska in Avstralka Rebecca McConnell. Zaostajale so skoraj minuto.

Hitri tempo Pauline Ferrand Prevot je nekoliko popuščal in tekmice so se ji začele približevati, najprej Evie Richards. Britanka je Francozinjo ujela na polovici drugega kroga in začela diktirati tempo, ki pa ga Ferrand Prevot ni mogla dolgo držati. Britanka se je “odlepila” od Francozinje in se odpeljala naprej. Iz ozadja je v četrtem krogu napadla Nizozemka Anne Terpstra, prehitela Francozinjo, slednja je popuščala še naprej, saj jo je komaj odbijala napade Švicark Sine Frei in Jolande Neff.

Prvi naslov v ženski kategoriji za Veliko Britanijo?

Evie Richards je nadaljevala s samostojno vožnjo in se bližala uspehu kariere, Anne Terpstra pa je varno vozila na drugem mestu. Tako je bilo vse do ciljne črte, ki jo je po uri, 23 minutah in 52 sekundah prva prečkala Evie Richards in si privozila naslov svetovne prvakinje. Minuto in 3 sekunde za njo je v cilj prišla Anne Terpstra. Dvoboj za tretje mesto pa je bil odprt vse do ciljne črte, preko katere je proti bronasti medalji zapeljala Sina Frei, aktualna svetovna prvakinja v kratkem krosu. Olimpijska prvakinja Jolanda Neff se je morala zadovoljiti s četrtim mestom. Trikratna svetovna in aktualna evropska prvakinja Pauline Ferrand Prevot je dirko zaključila na šestem mestu. Pred njo se je uvrstila še Maja Wloszczowska, ki se konec sezone poslavlja od dirk najvišjega razreda.

Tanja Žakelj je startni krog končala na tridesetem mestu, nato se vozila med štiridesetim in triinštiridesetim mestom, na koncu pa dirko z 10 minutami zaostanka zaključila na skromnem 38. mestu.

Vrstni redi

Fantje U23: Čilenec premočan za vse!

V tej kategoriji smo imeli Slovenci največ predstavnikov, kar pet! Najvišje se je uspelo uvrstiti Matjažu Lozarju, ki je dirko končal na 55. mestu (+9:49). Jan Jereb je bil šestdeseti (+10:34), Jakob Klemenčič in Matic Kranjec Žagar sta s krogom zaostanka osvojila 76. in 77. mesto, Mihael Štajnar pa je v tretjem krogu odstopil.

Boj za naslov svetovnega prvaka je bil odločen že v prvem krogu, ko je povedel Čilenec Martin Kossmann Vidaurre in si do cilja privozil minuto in 3 sekunde prednosti. Za pet krogov dolgo preizkušnjo je potreboval uro, 10 minut in 31 sekund. Njegova zmaga ni bila ogrožena niti za trenutek. Srebro si je z odlično vožnjo v drugi polovici dirke priboril Italijan Juri Zanotti. Bron je šel v Švico k Joelu Rothu. Slednji je zaostal minuto in 38 sekund.

Vrstni redi

Dekleta U23: Dvojno avstrijsko slavje!

Avstrijka Mona Mitterwallner se je na solo vožnjo odpravila že od starta in si do cilja privozila dve minuti in 4 sekunde prednosti pred rojakinjo Lauro Stigger. Tretje mesto je osvojila Danka Caroline Bohe (+3:26), četrta je bila Italijanka Marika Tovo, peta pa Madžarka Kata Blanka Vas.

Slovenska predstavnica v kategoriji je bila Vita Movrin, ki je po slabšem startu celo pot lovila tekmice, a na koncu zaključila na 41. mestu in v krogu zmagovalke zaostala za 14 minut in 49 sekund.

Vita Movrin: “Današnja dirka se ni izšla po mojih planih. Na startu nisem zadela pedala in sem ostala zadaj. V startnem krogu sem poizkušala čim več prehitevati, kar mi je dejansko uspelo. Sem pa zato v naslednjih krogih plačala davek in se težko prebijala iz kroga v krog. Na koncu mi je vseeno uspelo zaključiti v krogu zmagovalke Mone, ki je dobesedno letela po progi. Veselim se naslednjih dirk in upam, da bo na moji strani tudi kanček sreče.”

Vrstni redi

Avtor fotografij Tanje Žakelj je Grega Stopar. Fotografije svetovnih prvakov smo si sposodili pri UCI Mountain Bike, ostale fotografije Klavdij Blažko.

Preberi še

SP Val di Sole: V 4krosu naslova na Češko
SP Val di Sole: Na kvalifikacijah spusta Monika peta

Freestyle luči
Freestyle logo Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails
Sledite nam