20. avgusta 2011

Pod sojem žarometov se je zaključil še svetovni pokal v 4krosu. Neža Knez do najboljše uvrstitve letos, fantje pa brez pravega odgovora proti močnim tujcem. Zmagovalca Tomaš Slavik in Anneke Beerten.

Dirka 4krosa nas ponovno ni pustila hladnih, saj smo videli kar veliko izjemnih potez, kar nekaj padcev in morda za odtenek premalo prehitevanj. Svoje so dodali še reflektorji in večerno vzdušje, ter pa seveda dejstvo, da je bila to zadnja dirka v sezoni svetovnega pokala. Žal komaj peta, saj sta kar dve “gravitacijski” prizorišči to disciplino izpustili.

Slovenija je imela v finalu skupaj kar 6 predstavnikov, od tega seveda kar pet iz Črnega trna. Fantje se niso prebili preko prvega kroga eliminacij, čeprav niso vozili slabo. Velik del gre zagotovo pripisati pomanjkanju izkušenj v tem zelo agresivnem dirkanju. Na koncu je bil najvišje uvrščen Kristjan Medvešček na 36. mesto, nato pa so se zvrstili Matija Stupar (41.), Tilen Jejčič (47.), Urban Rotnik (50.) in Jakob Malik (57.). Torej dober ekipni uspeh brez pike na i.

Bolj uspešno pa je nastopila Neža Knez, ki se je v prvem krogu od štarta do cilja peljala za kasnejšo zmagovalko Anneke Beerten. Članica ekipe Unior Tools Team je dobila v polfinalu zelo težko nalogo in tako želeni veliki finale se je še enkrat izmuznil. Je pa zato Neža suvereno dirkala v malem finalu in dosegla zelo dobro 7. mesto. Neža je po dirki povedala: “Prvi krog se je izšel po pričakovanjih, v drugem pa sem imela slabšo pozicijo na štartu in že v prvi bandi sem bila zadaj. V malem finalu pa mi je šlo znova bolje in sem pridobila mesto, zato sem zadovoljna.”

Ženska dirka sicer brez večjih presenečenj, Anneke Beerten je zmagala dirko in več kot prepričljivo osvojila pokal. Moška dirka je bila bolj napeta, vrhunec večera pa je bil prav odločilni veliki finale, v katerem je najbolje štartal Jared Graves. A od zadaj se mu je vedno bolj približeval Tomaš Slavik, na zadnji dolgi ravnini pa je Avstralca prisilil v napako in slednji je celo padel. Dirko je torej dobil Slavik pred Johannesom Fischbachom in Kamilom Tatarkovičem, Graves pa je tudi s četrtim mestom več kot suvereno osvojil pokal.

Jutri je na sporedu že zadnje dejanje letošnjega svetovnega pokala. Začetek ob 13:15 z dirko deklet.

Vsi rezultati in uvrstitve v svetovnem pokalu na strani UCI.

www.valdisoleevents.it

Na uvodni sliki Neža Knez pred tekmicama; foto Grega Stopar.

Sledite nam