Svetovna prvaka v 4krosu
Casio G-Shock
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
28. avgusta 2021

Na tokratnem svetovnem prvenstvu Čehi pustil pečat in dokazali, da je 4kros resnično njihova paradna disciplina. Med Slovenci v 4krosu tokrat najvišje Luka Berginc.

Proga v kolesarskem parku Bikeland je resnično prava poslastica za ljubitelje 4krosa. Tehnično in fizično zahtevna, z mnogimi linijami, velikimi skoki in posejana s skalami je videti prav strašljivo. A to kolesarjev ne moti. Zapiranje na vsakem zavoju, iskanje nemogočih linij, pospeševanja, včasih tudi padci, ki jemljejo dih. Večerna dirka pod reflektorji množice navijačev tudi včeraj ni pustila ravnodušnih, sploh ker je bilo med tekmovalci tudi nekaj lokalnih matadorjev oziroma zvezdnikov iz discipline BMX race.

Ženske: Mlada tekmovalka v BMXu pokala zobe

Čehinja Michaela Hajkova, ki je bolj poznana v BMX in pumptrack krogih, je suvereno opravila s tekmicami in osvojila naslov najboljše v 4krosu. Na odru za zmagovalke sta se ji priružili Francozinja Mathilde Bernard (na tem prizorišču je bila leta 2019 tretja) in pa Bolivijka Sara Anna Rojas. Četrto mesto je osvojila Nemka Raphaela Richter.

Vrstni redi

Moški: Češki bombnik v 4krosu premočan za vse

Tomaš Slavik je ne samo veteran 4krosa, je tudi legenda te discipline. Za pasom ima že dva naslova svetovnega prvaka (2010 in 2014) ter drugo mesto s svetovnega prvenstva 2018. Včeraj je v Dolini sonca svoji bogati zbirki medalj dodal še eno zlato, postal je svetovni prvak! V velikem finalu je bil spretnejši od Francoza Adriena Lorona, Avstrijca Hannesa Slavika in Italijana Marttija Sciortina.

V malem finalu je bil najhitrejši Italijan Giacomo Fantoni, udeleženec letošnjih olimpijskih iger v disciplini BMX race. Za seboj je pustil Čeha Miklausa Nevrklo, Nemca Erika Emmricha in še enega BMXarja. Osmo mesto je namreč osvojil Francoz Sylvain Andre, srebrn z nedavno končanega svetovnega prvenstva v Papendalu.

Luka Berginc

Kako so se v 4krosu odrezali Slovenci?

Tim Jež je dirko v svoji skupini osmine finala končal kot četrti. Urban Rotnik je v osmini finala gladko napredoval z zmago, potem pa tekmovanje v četrtfinalu, ko se je boril s Tomašom Slavikom, Nemcem Erikom Emmrichom in Britancem Connorjem Hudsonom, s padcem zaključil na četrtem mestu. Tudi Luka Berginc je suvereno nastopil v osmini finala in zaostal le za Avstrijcem, legendo 4krosa Hannesom Slavikom. V četrtini finala je imel kar težko nalogo, saj je imel ob sebi zopet Slavika in hitrega Italijana, znanca letošnje dirke BMX Race Ljubljana, Marttija Sciortina. Berginc je v svoji četrtfinalni skupini zaključil na tretjem mestu in ni napredoval v polfinale. Na koncu se je uvrstil na 11. mesto, Rotnik je bil dve mesti slabši, Tim Jež pa 27.

Luka Berginc po dirki: “4x, nerealno, res! V prvem krogu sem bil zadnji iz startnih vrat, potem pa po notranji v prvi ovinek in na prvo mesto! Potem pa osmina finala, enako zadnji iz vrat, prvi ovinek vržem enga Francoza ven, nadaljujem tretji, po pro liniji začnem zapirati Hannesa Slavika, žal preveč ‘respecta’ do njega in nisem upal iti na moč.”

Vrstni redi

Naslovno fotografijo s Tomašom in Michaelo smo si sposodili pri UCI Mountain Bike, ostale fotografije Klavdij Blažko.

Preberi še

SP Val di Sole: Naslova v e-MTB krosu v Francijo in v Švico
SP Val di Sole: Na kvalifikacijah spusta Monika peta

Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam