SP pumptrack
Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
20. novembra 2022

V Santiagu v Čilu, natančneje v parku Santa Fe, je na dobrih 260 metrov dolgi progi potekal veliki finale letošnjega svetovnega prvenstva.

Pumptrack oziroma tekmovanje na grbinastih poligonih je ena najmlajših disciplin pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. Gre za disciplino, kjer se srečata dva kolesarska svetova – gorski kolesarji in kolesarji na kolesih BMX. Čeprav po hitrosti prevladujejo kolesa BMX, so gorska kolesa skoraj enakovredna, kar potrjuje dejstvo, da je svetovni prvak iz leta 2019 naslov osvojil z gorskim kolesom.

Tokrat je bilo v Čilu nekoliko drugače. V moški kategoriji se je najhitrejši tekmovalec na gorskem kolesu prebil do 10. mesta. To je uspelo Avstralcu Ryanu Gilchristu. Pri dekletih je najvišje posegla legendarna Avstralka Caroline Buchanan, ki je s tekmovanji končala v četrtfinalu in na koncu osvojila osmo mesto.

Letošnja prevlada kolesarjev in kolesark na kolesih BMX ni nobeno presenečenje, saj je bilo na startu veliko znanih imen iz discipline race, tudi branilec naslova Francoz Eddy Clerte, ki je bil najbolj prepričljiv preko celotnega dirkaškega vikenda vse do …

Moški: Francoz ni ubranil naslova iz Lizbone

Francoz Eddy Clerte je bil najhitrejši na skoraj vseh merjenjih časov, vse do nastopov Nizozemca Nielsa Bensinka in Američana Aleca Boba. Slednja sta bila od Clerteja hitrejša v šestnajstini in osmini finala, a vsi in še Francoz Thibault Dupont so se prebili v polfinale, med najhitrejše štiri. Nato je v polfinalu po resnično hitrem prvem delu v drugem delu Clerteju v zavoju vzelo krmilo. Po grdem padcu je obležal v nezavesti in so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico (kakšno je zdravstveno stanje odličnega BMX tekmovalca, žal ne vemo). Tako so se na poligonu za uvrstitev v veliki finale pomerili le trije. Najslabše se je odrezal Clertejev rojak Dupont in Bobu ter Bensinku prepustil boj za mavrično majico.

Nizozemec je postavil izredno hiter čas in se za le nekaj tisočink sekunde približal najhitrejšemu petkovemu času Eddyja Clerteja. Na vrsti je bil Bob, ki je imel vmesni čas hitrejši od Nizozemca, a je z dvema majhnima napakama v drugi polovici proge s sedmimi zavoji zaostal 0,030 sekunde. Tako se je Niels Bensink veselil prvega naslova svetovnega prvaka. Kot zanimivost – Bensink je na svojem kolesu znamke Meybo vozil na 22-palčnih pnevmatikah!

Ženske: Drugič svetovna prvakinja, a prvič uradna

Zelo napeto je bilo v ženski kategoriji, saj je bila na posameznih treningih najhitrejša mlada BMX zvezdnica, Čehinja Sabina Košarkova. Na dan finala pa se je “prebudila” Švicarka Christa von Niederhäusern, tretjeuvrščena s SP 2019 in prva, a takrat neuradna prvakinja s SP 2018.

Veliki finale je tako potekal med Košarkovo in von Niederhäusern. Sabca, kot ljubitelji BMXa kličejo Sabino, je finalni krog odpeljala slabi dve desetinki počasneje kot v polfinalu, počasnejša je bila tudi Christa, a njen finalni čas je bil desetinko in pol hitrejši in tako se je Švicarka veselila prvega uradnega naslova svetovne prvakinje in drugega v svoji karieri! Čehinja, kljub svoji mladosti, šteje šele sedemnajst let, je bila druga, za tretje mesto pa sta se pomerili branilka naslova iz Lizbone, Belgijka Aiko Gommers in Latvijka Vinela Petersone. Z 0,006 sekunde hitrejšim krogom je bron pripadel Latvijki.

Vrstni redi na sportslists.eu.

Posnetek velikega finala v Čilu

Terenski komentator je bil kar nekdanji svetovni prvak Tommy Zula. Drugače pa veliko akcije, mnogo različnih linij, stilov, predvsem pa vožnje na “robu”.

Kako v prihodnje?

Tudi letošnje svetovno prvenstvo, prav tako več kot 20 kvalifikacijskih tekmovanj po vsem svetu, so potekali pod glavnim pokroviteljstvom Red Bulla in graditelja grbinastih poligonov Velosolutions Claudia Caluorija. Za prihodnje leto se obeta nekaj sprememb, Caluori pa je ob koncu letošnjega finala povedal, da bodo konfiguracijo bodočih grbinastih poligonov za največja tekmovanja nekoliko spremenili in skušali izenačiti gorska kolesa in BMXe, vse z namenom, da disciplina ne bi postala le “raj” za BMXarje.

Fotografije Alfred Jürgen Westermeyer / Red Bull Content Pool

Preberi še

SP pumptrack: Naslova v Švico
V Bernu okronali svetovna prvaka v pumptracku
SP na grbinastih poligonih: Naslova v Francijo in v Belgijo

Ride Loose Riders Wheelbase Furam zase Freestyle Giant
Sledite nam