svetovno prvenstvo pumptrack, Eddy Clerte
18. oktobra 2021

V Lizboni se je na enem tehnično najbolj zahtevnih grbinastih poligonov končalo tretje svetovno prvenstvo v tej disciplini. A šele drugič so podelili mavrične majice!

Pumptrack oziroma tekmovanje na grbinastih poligonih je ena najmlajših disciplin pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. Gre za disciplino, kjer se srečata dva kolesarska svetova – gorski kolesarji in kolesarji na kolesih BMX. Čeprav po hitrosti prevladujejo BMX-i, so gorska kolesa skoraj enakovredna, kar potrjuje dejstvo, da je svetovni prvak iz leta 2019 naslov osvojil z gorskim kolesom.

Zgodovina svetovnih prvenstev na grbinastih poligonih

Leta 2018 je bilo v ameriškem Arkansasu prvo svetovno prvenstvo v disciplini pumptrack. A premierno svetovno prvenstvo, ki je bilo v organizaciji graditelja grbinastih poligonov podjetja Velosolutions, za njim stoji Claudio Caluori, in Red Bulla, še ni bilo uradno, saj disciplina še ni bila priznana pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI.

Tako sta neuradna svetovna prvaka postala Švicar David Graf, danes sveže upokojeni BMX virtuoz, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v nizozemskem Papendalu osvojil bron, in njegova rojakinja Christa von Niederhäusern.

Leto pozneje je bila disciplina pumptrack uradno priznana s strani UCI in prve mavrične majice so podelili v švicarskem Bernu. Uradna svetovna prvaka sta postala Američana Tommy Zula (na gorskem kolesu) in Payton Ridenour (na BMXu).

Letos na Portugalskem je bilo popolnoma drugače. Claudio Caluori je grbinasti poligon v Lizboni načrtoval z enim samim namenom – biti mora dovolj tehničen in težak, da bo lahko gostil svetovno prvenstvo. In res je bilo tako!

Svetovna prvaka sta postala:

V enotni ženski kategoriji je bila prva pretendentka za zmago branilka naslova Američanka Payton Ridenour, a je v kvalifikacijski vožnji zasedla šele peto mesto. Nato je stopnjevala ritem in zmagala v vseh naslednjih vožnjah, tudi v polfinalu. Nato ji je v finalu pot do drugega naslova svetovne prvakinje prekržala 17-letna Belgijka Aiko Gommers, ki je s časom 29,755 sekunde poskrbela tudi za drugi najhitrejši čas tekmovanja v ženski kategoriji.

Najhitrejši čas je pripadel Latvijki Vineti Petersone (29,084), a je izpadla že v osmini finala. Za tretje mesto sta se pomerili Švicarka Christa von Niederhäusern in Nizozemka Merel Smulders. Švicarka je bila v malem finalu le desetinko hitrejša od Nizozemke in si tako po letu 2019 privozila še eno bronasto odličje.

Med moškimi je branilec naslova Američan Tommy Zula v prvem krogu izločitvenih tekmovanj dosegel tretji čas, v osmini finala je bil prav tako tretji, nato je neoliko popustil v četrtini finala in na koncu osvojil peto mesto.

Med najhitrejše štiri so se uvrstil Nizozemec Niels Bensink, Francoza Eddy Clerte in Thibault du Pont ter Nemec Philip Schaub. V polfinalni vožnji je Clerte dosegel najhitrejši čas celotnega tekmovanja (26,920 sek.) in se uvrstil v veliki finale. Tam se je za naslov pomeril z Nemcem Schaubom. Clerte je v finalu vozil le tri desetinke slabše od svojega najhitrejšega časa, medtem ko je Schaub naredil dve napaki in grbinasti poligon prevozil kar dve sekundi počasneje od Francoza.

Boj za tretje mesto je potekal med du Pontom in Bensinkom. Tretje mesto je skoraj brez boja osvojil Thibault Dupont, saj Niels Bensink svojega hitrega kroga ni dokončal.

Vrstne rede najdeš na moto-sheets.com.

Clertejeva zmagovalna vožnja v videu

Eddy Clerte je bil leta 2018 drugi, zaostal je le za svojim starejšim BMX kolegom Davidom Grafom. Pred dvema letoma je osvojil tretje mesto. Letos je stopil na najvišjo stopničko!

Posnetek včerajšnjega svetovnega prvenstva si lahko ogledaš na Outside TV.

Naslovna fotografijo smo si sposodili na uradnem facebook profilu Red Bull UCI Pump Track World Championships.

Preberi še

V Bernu okronali svetovna prvaka v pumptracku

Sledite nam