22. oktobra 2019

Majici uradnih svetovnih prvakov v dokaj novi kolesarski disciplini sta si privozila Američana! 2. Red Bull UCI Pumptrack Worlds je postregel z velikim šovom in s prek 130 tekmovalci.

Lanski veliki finale v sodelovanju graditeljev prog Velosolutions in Red Bulla je potekal v ameriški zvezni državi Arkansas. Tam sta svetovna prvaka postala Švicar David Graf (nekdanji evropski prvak v disciplini BMX race) in rojakinja Christa von Niederhäusern.

Letos se je karavana po 26 kvalifikacijskih tekmovanjih v 22 državah na veliki finale odpravila v ŠvicoPumptrack v Bernu, mojstrovina Claudia Caulorija in ekipe, je gostil preko 130 tekmovalcev in tekmovalk, ki so se uvrstili na veliki finale in se potegovali za ikonični dres svetovnega prvaka pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. Tik pred finalom, v petek popoldan, je potekalo še zadnje kvalifikacijsko dejanje in uvrstitev najboljših osmih tekmovalcev v zaključni krog.


Leteči Tommy Zula

Kljub vlažnim razmeram (deževno je bilo tudi na lanskem finalu) je bila dirka atraktivna in boji na izpadanje so šli dobesedno “na nož”. BMXarji in gorski kolesarji – eden proti drugemu, izbor orožja je osebna izbira – so se pomeril na tehnično in oblikovno zelo zahtevni progi, ki je bila vsaj z vidika gledalcev izredno dobra izbira.

Med moškimi si je konkurenco podredil Američan Tommy Zula. Na drugo mesto se je uvrstil švicarski BMX mladinec Tristan Borel. Tretje mesto je pripadlo še enemu BMX mladcu, z bronom je domov odšel Francoz Eddy Clerte.

Med ženskami se je morala lanska prvakinja Švicarka Christa von Niederhäusern zadovoljiti z bronom. Srebro je pripadlo njeni rojakinji Nadine Aeberhard. Svetovna prvakinja pa je postala mlada Američanka Payton Ridenour, letos četrta mladinka na svetovnem prvenstvu v disciplini BMX race v belgijskem Zolderju.


Payton Ridenour

Foto Dan Griffiths / Red Bull Content Pool

Takole je bilo lani
SP pumptrack: Naslova v Švico

Sledite nam