Les Gets, Urban Ferenčak
27. avgusta 2022

Ferenčak izboljšal svojo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, Naglič z nekaj smole. Francoski Les Gets prvič v nekoliko slabšem vremenu.

Po izredno suhem in toplem vremenu so se nad Les Gets prikradli temni oblaki in padlo je nekaj dežja. Suhe in prašne trase so postale blatne in spolzke. V opoldanskem času so se pomerili tekmovalci in tekmovalke v e-MTB krosu, petkovo pozno popoldne pa je bilo rezervirano za preizkušnji v kratkem krosu. V obeh disciplinah je imela Slovenija po enega predstavnika.

Les Gets: e-MTB

Tako v moški kot v ženski kategoriji e-MTB krosa sta naslova iz Val di Sole ubranila Francoz Jerome Gilloux in Švicarka Nicole Göldi. Oba sta vozila svoji dirki in bila vodilna od starta do cilja. Giloux je drugouvrščenega rojaka Huga Pigeona za seboj pustil za 29 sekund, tretji je bil Švicar Joris Ryf (+ 42 sekund). Göldi pa je Francozinjo Justine Tonso prehitela za minuto in 15 sekund. Švicarka Nathalie Schneitter je na tretjem mestu zaostala še 10 sekund več.

Najbolj znano ime dirke v e-MTB krosu je bil zagotovo nekdanji mladinski svetovni prvak in trikratni svetovni prvak v cestni vožnji Slovak Peter Sagan. Sagan, ki slovi kot zelo spreten kolesar, se ni najbolje znašel z e-pogonom, se tudi nekajkrat znašel na tleh in dirko končal na 16. mestu.

Po letu 2019, ko je na prvem uradnem svetovnem prvenstvu v e-gorskem kolesarstvu nastopil tudi Urban Ferenčak, je letos ta podvig tudi ponovil. V Mont Sainte Anne je bil uvrščen na 33. mesto (42 tekmovalcev), letos pa deset mest višje, pripadlo mu je 23. mesto med 36 tekmovalci.

Urban se je po dirki razgovoril:

“Evo, zborbali smo. Prvič sem vozil e-bike v mokrem in blatnem, tako da sem se moral naučiti nekaj novega. V začetku prvega kroga je bila gneča in po solidnem startu iz ozadja sem tako zabredel v težave, ko me je nekdo udaril v menjalnik in ga zvil. Nato mi je v začetku tehničnega vzpona začel preskakovati in moral sem preklopiti v ECO mode. Nato sem menjalnik za silo nastavil in borbal dalje ter pridobil nekaj pozicij. V tretjem in četrtem krogu sem plačal davek, ker sem šel nekoliko čez sebe.”

“Konec četrtega kroga pa sem zopet vozil v normalnem ritmu in z manj napakami. Lovil sem manjšo skupino pred seboj, a žal prepozno, saj so me pred zaključkom šestega kroga zaradi zaostanka izločili z dirke. Žal mi je, ker sem peljal boljše in ni mi manjkalo veliko, da bi uspel speljati vse kroge. Tega ne morem šteti kot uspeh, saj sem se na treningu v suhem počutil mnogo boljše. Nimam kaj. Zadovoljen nisem, ampak vem, kaj mi je danes manjkalo. Hvala ekipi KTM in reprezentanci Slovenije, ki sta mi omogočili nastop, sedaj pa ‘oddelat’ ostale dirke, da bodo bolj uspešne! Za konec bi še povedal tistim, ki pravijo, da je vožnja z e-kolesom ‘easy’. Ni res! Ko dirkaš, je dirka z e-kolesom enako težka kot z navadnim!”

Les Gets: Kratki kros (XCC)

Ženske: Mavrica na beli podlagi bo leto dni krasila Francozinjo

Začetek dirke je potekal dokaj mirno. V četrtem krogu se je na čelo postavila Italijanka Greta Sewald. Tik za njo so vozile Švicarka Alessandra Keller, njena rojakinja Jolanda Neff, Francozinja Pauline Ferrand Prevot in še ena Švicarka Linda Indergand. Branilka naslova Švicarka Sina Frei je kolesarila na trinajstem mestu. Vodilni skupini pa se je pridružila Britanka Annie Last.

Podoben vrstni red je bil tudi v petem in šestem krogu, le da sta se vodilnim priključili Švicarka Linda Indergand in Američanka Gwendalyn Gibson. Prvi resen napad je v sedmem krogu izvedla Ferrand Prevot. Privozila si je nekaj prednosti in tudi v zadnji krog vstopila kot vodilna, in to s skoraj pol minute prednosti. V svojem slogu je s samostojno vožnjo nadaljevala do cilja in si po 21 minutah in 56 sekundah prislužila naslov svetovne prvakinje. Na drugo mesto se je uvrstila Alessandra Keller, ki je zaostala 18 sekund. 21 sekund zaostanka pa je bilo dovolj za bron, ki ga je dobila Gwendalyn Gibson.

Moški: Naslov svetovnega prvaka kot obliž na pretekle poškodbe

Prvi krog je kot vodilni zaključil Brazilec Henrique Avancini. Sledili so mu Švicar Thomas Litcher, Danec Sebastian Fini, Italijan Juri Zanotti in branilec naslova Američan Christopher Blevins. Rok Naglič, ki je startal čisto v ozadju, se je vozil na trenutnem 46. mestu. V drugem krogu se je formirala skupina 17 tekmovalcev, na čelu je bil še vedno Avancini, priključili so še Švicar Filippo Colombo, Južnoafričan Alan Hatherly, Novozelandec Sam Gaze …

V tretjem krogu je vodstvo prevzel Nemec Julian Schleb, prvih deset tekmovalcev je vozilo v razmaku treh sekund. Četrti krog je bil na čelu Sebastian Fini, tik za njim pa Avancini, Colombo, Blevins in Litcher. Nato se je na čelo postavil Litcher, tik ob njem je kolesaril Blevins, Avancini je padel na šesto mesto. Menjave v vodstvu so se nadaljevale tudi v šestem in sedmem krogu, a prvih 12 stekmovalcev je bilo še vedno čisto skupaj. Rok Naglič je po petem krogu dirko zaključil na 45. mestu.

V osmem krogu se je iz ozadja prebil Latvijec Martins Blums, sledili so mu Avancini, Litscher, Colombo, Blevins, Gaze in Švicar Albin Vital. A vodstvo Blumsa ni trajalo dolgo, saj se je na čelo postavil Colombo in skušal nadzorovati ritem dirke. Sledil je daljši sprint in najmočnejši je bil visokorasli Novozelandec Sam Gaze, ki si je po 22 minutah in 21 sekundah prislužil naslov svetovnega prvaka. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila švicarja Filippo Colombo in Thomas Litscher, ki sta zaostala 3 oziroma 7 sekund.

Rok na kratko po dirki:

“Glede na to, da sem startal z zadnjega mesta, sem v začetku pridobil nekaj pozicij. Kmalu za tem je tekmovalec pred menoj padel, jaz pa čez njega. Krog za tem se je enako zgodilo še enkrat. Na ‘short tracku’ vsaka napaka šteje … Noge so bile sicer dobre, tako da popravni izpit v nedeljo!”

Vrstni redi na uci.org in na tissottiming.com.

Fotografije Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

SP Les Gets: Štafetna preizkušnja in mladinski dirki v krosu

Sledite nam