4 Islands
20. aprila 2022

Še drugi dan dirkanja na otoku Krk. Na 4 Islands Vesel in Tomat z odliko, Tancik in Fržop pa s smolo.

Etapa na otoku Krk nikdar ni bila lahka in vsaki dve leti so dodali še kakšen zavoj in obvoz. Tokrat je krška odisejada postala kar pentlja s startom in ciljem v Baški. Danes so kolesarji in kolesarke prevozili 71 kilometrov in premagali 1750 višinskih metrov vzponov. Dirka ne prizanaša nikomur. Danes sta jo izmed “domačih” parov najslabše odnesla Mitja Tancik in Hrvat Marko Fržop, ki sta z včerajšnjim prologom nakazala, da merita zelo visoko v kategoriji, a je sanje o vrhunski etapni uvrstitvi preprečil Mitjev zlomljeni obroč.

Zmagovalci po kategorijah po prvi etapi 4 Islands

V moški kategoriji sta slavila Nemca Martin Frey in Simon Stiebjahn (Singer Racing), Rok Naglič je bil z nemškim partnerjem Felixom Fritzschem (r2-bike.com MTN Crew) uvrščen na sedemnajsto mesto. Današnja zmagovalca vodita tudi v skupnem seštevku, za prolog in prvo etpo sta porabila 3 ure, 17 minut in 8 sekund. Naglič je s Fritzschem z zaostankom 18 minut in 48 sekund uvrščen na 17. mesto.

Pri ženskah sta etapo na Krku najhitreje odpeljali najboljša bosanska gorska kolesarka Lejla Tanović in partnerka, Nemka Stefanie Dohrn (Allebike Canyon Northwave). Po včerajšnjem drugem mestu sta danes prevzeli tudi vodstvo v skupnem seštevku. Njun čas po prologu in prvi etapi znaša 4 ure, 5 minut in 37 sekund.

V kategoriji mešanih parov sta bila na pentlji po Krku najspretnejša Nizozemec Hans Becking in Nemka Naima Madlen Diesner (Buff Megamo 2). Maruša Knap in Jasper Lefevre (Bikehigh Ciovita) sta bila peta. Interni dvoboj ekip mtb.si in mtb.hr pa sta s šestnajstim mestom dobila Aleš Boben in Irena Šubic Jeločnik, Dražen Oreščanin in Maja Marukić sta bila dvaindvajseta. V skupnem seštevku s časom 4 ure, 17 minut in 25 sekund vodita Becking in Diesner.

Lejla Tanović in Stefanie Dohrn

Starejši, a nič manj tekmovalno naravnani kategoriji

Med masterji (mlajša veteranska kategorija) sta bila najmočnejša Španca Tomi Misser in David Ruano (Mondraker Blue Force). Po odličnem začetku in zelo mahnem zaostanku na mesečevem platoju, je imel par Tancik – Fržop (Tancacoaching -Cres) na tehničnem spustu proti Punatu smolo, saj je Mitja Tancik poškodoval obroč in sta izgubila gromno časa ter na koncu osvojila 11. mesto. V skupnem seštevku prepričljivo vodita Misser in Ruano (3 ure, 52 minut, 10 sekund).

V kategoriji grand master sta slavila Peter Vesel in Loris Tomat (Keindl Sport). Iztok Kuret – Izo in Boris Basta (Cycling Team Lošinj) sta osvojila 5. mesto. V skupnem seštevku sta Vesel in Tomat še nekoliko povečala prednost pred zasledovalci in vodita s skupnim časom 4 ure, minuto in 46 sekund.

Z nasmehom proti mesečevem platoju. Kaj te čaka potem, bolje, da ne veš.

4 Islands 2022: Slovenski in tuji matadorji se razgovorijo po prvi etapi

Iztok Kuret – Izo (Cycling Team Lošinj)

Iztoka vsi dobro poznamo iz sveta ciklokrosa, ki se ga med našimi veterani zagotovo loteva na najbolj profesionalen način. Uspešen je tudi na gorskem kolesu, letos pa je združil moči s hrvaškim partnerjem Borisom Basto. Po včerajšnjem odlično odpeljanem prologu,danes malo manj odlična vožnja, a vseeno med najboljših pet v najstarejši kategoriji. Jutri prihaja na spored Iztokov “domači” teren na otoku Rab.

Izo pove:

“Začela sva zelo solidno, čeprav imava malo manjka na klanec, ker sva oba izvenserijsko velika. Danes Boris ni imel svojega dne. Nekako ni mogel dvigniti srčnega utripa na optimalno raven.V zaključku etape so ga izdali še krči in zadnjih dest metrov sem ga moral dobesedno vleči do cilja. Tako, da razpad sistema. Na tehnikalijah sva hitra, na klance pa se boriva. Jutri je nov dan.”

Peter Vesel (Keindl Sport)

Afriški lev, zmagovalec največjih gorskokolesarskih dirk Cape Epic in Brasil Ride, večkatni zmagovalec dirke 4 Islands, ki lani z Nizozemskim partnerjem ni imel največje sreče na dirki, letos tekmuje z novim partnerjem, italijanskim veteranom in zvestim udeležencem Zimske Lige Istre in Kvarnerja Lorisom Tomatom, je suvereno opravil tudi s prvo, tehnično morda najtežjo etapo na letošnji dirki.

Peter po prvi etapi 4 Islands:

“Danes je šlo že od začetka dobro in vse se je nekako poklopilo. Na spustih sva pazila, da ne bi prišlo do defektov. Spust proti Punatu je bil še psebej pereč, saj jje bilo ob poti polno tekmovalcev s predrtimi pnevmatikami, tudi tisti iz elitnih kategorij. Pred nama sta bila na spustu tudi Tancik in Fržop, saj je Tancik je razbil obroč in je izgubil precej časa. Midva sva zadovoljna, bo pa svoje dodal tudi Loris!”

Loris bolj na kratko: “Današnja etapa je bila težka, saj teren ne dopušča napak. Voziti v paru s Petrom je super in uspela nama je zelo dobra etapa.”

Štirje otoki niso samo kamenje in skale, so tudi lepe enoslednice v notranjosti.

Maruša Knap (Bikehigh Ciovita)

Maruša ne tekmuje v paru z zasebnim parnerjem Rokom Nagličem, temveč je v zadnjem trenutku vskočila v ekipo Bikehigh Ciovita in vozi z Belgijcem Jasperjem Lefevrejem. Na današnji etapi sta zasedla več kot solidno 5. mesto in z ne velikim zaostankom za zmagovalcema, Nizozemcom Hansom Beckingom in Nemko Naimo Madlen Diesner. Lefevre spada v tisto skupino nastopajočih, ki mu tako kot Petru Veselu pri rezultatih piše Epic Legends, to pomeni, da je bil na dirki ABSA Cape Epic večkratni udeleženec in je dirko tudi zaključil.

Maruša se razgovori:

“Prve etapne dirke ne pozabiš nikoli. Tudi današnja etapa je bila nepozabna. Zame je bilo vse novo in se učim sproti. Glede na to, da sem v ponedeljek ob enajstih izvedela, da bom dirkala na 4 Islands, sva z Jaspejem kar dober tim. Imela sem nekaj težav s krči, ampak bom jutri bolj previdna s pijačo, hrano in ostalim. Drugače je bilo super in sem uživala in to je kar rabiš za na ‘bajk’, biti nasmejan in povezan s partnerjem in mislim, da kar dobro klapava, glede na to, da sva se spoznala pred dvema dnevoma.

Marušin tekmovalni partner Jasper doda:

“Pozdravljeni in hvala za vaše zanimanje za dirko in moje občutke. Na štirih otokih sem drugič in zelo uživam, predvsem mi je všeč dirkaška atmosfera, sama dolžina dirke, letos pa tudi to, da je dirka 4 Islands postala del serije Epic. Sam spadam v kategroijo Epic Legends, kar pomeni, da imam za seboj vsaj tri tovrstne dirke. Pred kratkim sem končal z dirko ABSA Cape Epic in se zelo veselil nastopa na hrvaški preizkuššnji. Ni šlo vse po načrtih, saj sem mogel tik pred dirko iskati novega partnerja. Sedaj tekmujem z Marušo, s katero nama gre zaenkrat dobro. Maruša se hitro uči, sploh glede na to, da prihaja iz druge discipline. Odlično se razumeva, predvsem pa cenim njeno predanost. Ne bo lahko obdržati petega mesta v skupnem seštevku, saj so vzponi in padci sestavni del tega športa. Sva zelo dobra ekipa, če pa vas zanima kaj o meni, pa me najdete na Instagramu pod imenom @bikehigh!”

Vrstni redi

Jutri bo na sporedu otok Rab. Etapa na drugem otoku po vrsti ni več lahka, saj je tokrat po kilometrih najdaljša etapa na 4 Islands:

Dirka na družbenih omrežjih:

Facebook: @4IslandsMTB
Instagram: @4islandsmtb

Fotografije organizator

Preberi še

4 Islands

Sledite nam