Les Gets
26. avgusta 2022

Prvi kompleti odličij na svetovnem prvenstvu v Franciji so podeljeni. Medalje so si razdelili v dirki štafet in po dirkah olimpijskega krosa med mladinci.

V sredo so se na otvoritvi triintridesetega svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu pomerili v dirki štafet. Razburljiva dirka s po šestimi člani vsake ekipe je bila na kožo pisana Švicarjem. Na četrtkovi dirki olimpijskega krosa za mladinske kategorije smo imeli Slovenci tri predstavnike, a nihče izmed trojice ni posegel po visoki uvrstitvi. Naslova sta šla v Nemčijo in v Švico.

Les Gets: Dirka štafet

Brez slovenske reprezentance, a z atraktivnim dirkanjem ter z zmagoslavjem švicarske izbrane vrste. Otvoritvena preizkušnja na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu je bila štafetna dirka. Najhitreje so začeli Italijani, saj je selektor v prvi krog poslal zmagovalca dveh dirk za svetovni pokal Luco Braidota. A veselje ni trajalo dolgo, saj so v drugem in tretjem krogu pobudo prevzeli Francozi. Z Alexandrom Martinsom, Loano Lecomte in Line Borquier so vodili kar tri kroge. Nato so Švicarji v vodstvo prišli v petem krogu, ko je Ninu Schurterju štafeto predala Anina Hutter, devetkratni svetovni prvak pa je samo potrdil končno zmago.

Vrstni red prvih treh štafet:

  • Prvo mesto Švica: Dario Lillo, Khalid Sidahmed, Ramona Forchini, Ronja Blochlinger, Anina Hutter in Nino Schurter.
  • Drugo mesto Italija: Luca Braidot, Marco Betteo, Martina Berta, Valentina Corvi, Giada Specia in Simone Avondetto.
  • Tretje mesto ZDA: Christopher Blevins, Cayden Parker, Madigan Munro, Bailey Cioppa, Haley Batten in Riley Amos.

Kako so se odrezale ostale reprezentance, si oglej na tissottiming.com.

Les Gets: Olimpijski kros mladinskih kategorij

Mladinci: Paul je bil premočan, Slovenci v ozadju

Od starta so skupaj vozili Nemec Paul Schehl, Švicar Jan Christen in Francoz Paul Margier. Pobudo je v tretjem krogu prevzel še en Nemec, Emil Herzog, ki je bil nekaj časa na čelu vodilne skupine, a je nato popustil. V četrtem izmed petih krogov se je na čelo postavil Schehl, sledila sta mu le Magier in Christen. Trojica se je otresla zasledovalcev in vozila v svojem ritmu. Nato je na začetku petega kroga napadel Schehl, si privozil nekaj metrov prednosti, a to ni bil zadnji Nemčev napad, saj je v zadnji tretjini kroga napadel še enkrat in si po uri, dveh minutah in 48 sekundah privozil prvi naslov svetovnega prvaka. Na drugo mesto se je z zaostankom 18 sekund uvrstil Švicar Christen, tretje mesto je s še šestimi sekundami zaostanka več pripadlo Francozu Magnierju.

Najvišje izmed slovenske trojice, ki so jo sestavljali Žan Pahor, Blaž Kavčič in Marcel Gladek, se je najvišje uvrstil Pahor, ki je bil na začetku dirke uvrščen okoli petdesetega mesta, nato pa je večino dirke vozil okoli sedemdesetega in na koncu z zaostankom 10 minut in 11 sekund osvojil 71. mesto. Gladek in Kavčič sta zaostala en krog.

Slovenska reprezentanca skozi objektiv Grega Stoparja

Selektor Matjaž Budin po prvi dirki slovenskih reprezentantov:

“Od mladincev sem pričakoval več, še posebej od Pahorja. Na začetku mu je še šlo. S 50. startnega mesta je napredoval na okrog štiridesetega. Potem pa mu od drugega kroga ni šlo več in je nazadoval na 71. mesto. Kavčič in Gladek sta startala čisto zadaj, okrog 100. mesta. Kavčič je med dirko malo napredoval in zaključil na 81. mestu, a s krogom manj. Marcelu prav tako ni šlo. Zaključil je na 90. mestu.”

Foto UCI

Mladinke: Švicarka v vodstvu od starta do cilja

Nova svetovna prvakinja med mladinkami je Švicarka Monique Halter, ki je vodila od starta do cilja in štiri kroge prevozila v 58 minutah in 37 sekundah. Na drugo mesto se je potem, ko je v drugem krogu padla celo na peto, uvrstila njena rojakinja Lea Huber, ki je zaostala za minutp in 16 sekund. Tretje mesto je z zaostankom minute in 26 sekund pripadlo Poljakinji Nataliji Grzegorzewski.

Vrstni redi na tissottiming.com.

Po progi za olimpijski kros z Davidom Listom

Dvaindvajsetletni Nemec, drugače moštveni kolega svetovnega prvaka v kategoriji do 23 let Čilenca Martina Vidaurra Kossmanna, te popelje po dinamičnem krogu proge v Les Getsu.

Naslovna fotografija – podelitev najboljšim štafetam, foto UCI Mountain Bike.

Preberi še

Les Gets: Ta teden bo rezerviran za svetovno prvenstvo

Sledite nam