monnika hrastnik
25. avgusta 2022

Kvalifikacije spusta na svetovnem prvenstvu so končane. V soboto bo šlo zares. Danes je v Les Getsu nastopilo pet slovenskih reprezentantov.

Proga v Les Getsu je v primerjavi z lansko progo svetovnega pokala nekoliko spremenjena. Na nekaterih delih je hitrejša, na drugih nekoliko bolj zaprta. Proga je suha in prašna. Kakšno bo stanje v soboto, ko bodo na sporedu finalne preizkušnje, še ne vemo. Tekmovalci in tekmovalke bodo imeli jutri še nekaj možnosti, da bolje spoznajo progo, saj bodo imeli na voljo še en trening.

Ženske: Branilka naslova najhitrejša

Francozinja Myriam Nicole se je najbolje znašla na progi v Les Getsu. Njen čas 3:56,654 je bil za 6,686 sekunde hitrejši kot čas drugouvrščene Nemke Nine Hoffmann. Na tretje mesto se je uvrstila Italijanka Eleonora Farina (+7,346), četrta je bila Avstrijka Valentina Höll (+7,681 ). Monika Hrastnik se je z zaostankom 13,783 sekunde uvrstila na peto mesto.

Monika po kvalifikacijah:

“Proga je zakon, razen zadnjih skokov, ki so veliki in je težko obdržati hitrost. Drugače je prašno, strmo in ‘looooose’. V primerjavi z včeraj je proga že zelo uničena, več je lukenj, več korenin, prahu, … Danes je bil v kvalifikacijah moj cilj odpeljati brez kakih neumnosti in ‘na smooth’. Mi je uspelo z nekaj napakami. Punce so hitre. Jutri mamo še trening, tako da bom natrenirala še par delov.”

Moški: Vive la France

V prvi deseterici najhitrejših kvalifikantov pred sobotno finalno vožnjo kar štirje Francozi. Najhitrejši čas je dosegel Benoit Coulanges (3:26,074), drugo mesto je z dobrima dvema desetinkama sekunde zasedel Amaury Pierron. Na tretje mesto se je uvrstil Španec Angel Suarez (+1,776), četrti je bil Thibaut Daprela (+2,459). Peto mesto je pripadlo Avstralcu Troyju Brosnanu (+2,823), šesti je bil Kanadčan Finn Iles (+2,857), sedmi Britanec Bernard Kerr (+2,979), osmi pa Loic Bruni (+4,181). Najboljšo deseterico sta zaključila branilec naslova iz Val di Sole, Južnoafričan Greg Minnaar (+4,187), in Američan Aaron Gwin (+4,397).

Slovenske barve so zastopali Jure Žabjek, Žak Gomilšček in Jan Cimperman. Najvišje se je zavihtel Jure Žabjek, ki je s 16 sekundami zaostanka osvojil 58. mesto. Jan Cimperman je bil 81. (+22,762), Žak Gomilšček pa 86. (+24,887).

Progo za spust ti predstavi Laurie Greenland

Mladinci: Britanec ugnal Kanadčana

Jordan Williams je prerpičljivo dobil kvalifikacije. Njegov čas 3:31,3621 je bil 3,739 sekunde hitrejši od bele majice z mavrico. Branilec naslova Jackson Goldstone je bil namteč drugi. Tretje mesto je z zaostankom 6,973 sekunde zaostanka pripadlo Kanadčanu Bodhiju Kuhnu.

Edini slovenski predstavnik v mladinski kategoriji Val Celestina se je uvrstil na 28. mesto (+18,929).

Mladinke: Najhitrejša je bila Bolgarka

Najboljši kvalifikacijski rezultat branilke mladinskega naslova svetovne prvakinje Izabele Jankove. Po letos dokaj neuspešni sezoni svetovnega pokala Bolgarka tik pred svetovnim prvenstvom jemlje stvari v svoje roke. S časom 4:14,165 je za več kot 4 sekunde in pol prehitela Novozelandko Jenno Hastings in za dobrih pet sekund Kanadčanko Gracey Hemstreet.

Vrstni redi na tissottiming.com.

Na naslovni fotografiji Monika Hrastnik, foto Dorval AM Commencal

Preberi še

Les Gets: Wyn TV kot uvod v svetovno prvenstvo

Sledite nam