Svetovno prvenstvo Leogang
11. oktobra 2020

Drsalnica v gozdu, nizke temperature, dež in sneg ter eno najbolj dramatičnih svetovnih prvenstev zadnjega desetletja. Med slovenskimi predstavniki najvišje Jure Žabjek.

Svetovni prvak je postal nekdanji član ekipe Unior Tools, danes pa tovarniški dirkač Trek Factory Racing. Med mladinci najvišje Marko Niemiz, med mladinkami solidna Naja Stipanič, med elito pa Jure po odličnem zgornjem delu do 19. mesta na cilju.

Reece Wilson, Leogang
Reece Wilson, foto Moritz Ablinger

O dirki članic: SP Leogang: Monika je bronasta

Svetovno prvenstvo, kot ga ne pomnimo. Toliko padcev vrhunskih tekmovalcev ni bilo v zadnjih desetih letiih skupaj, res pa je, da tudi tako blatnega svetovnega prvenstva nismo imeli od Champeryja 2011. Sama dirka je bila boj z blatom, posledično slabšo vidljivostjo, nizkimi temperaturami in predvsem boj za preživetje.

Včasih tudi vrhunske predstave v posameznih sektorjih niso bile dovolj, saj je le en zdrs, le en majhen padec pomenil, da se je tekmovalec poslovil od vrhunske uvrstitve.

V vročem sedežu skoraj zmrznil

Dolgo časa je v vročem stolu sedel Nemec Johannes Fischbach. Prvi, ki je postavil nov časovni mejnik, pa je bil Jack Moir. Avstralec, letos je sezono posvetil dirkam v enduru, je postavil zelo hiter čas in zdelo se je, da bo mejnik zdržal kar nekaj tekmovalcev.

A ko se je s starta pognal Britanec Reece Wilson, je bilo videti, da bo tesno Vedelo se je, da bo odločal zadnji del v gozdu, tam, kjer bo dober le tisti, ki jo bo odnesel bodisi brez padca ali samo na rahlo zdrsnil. In Wilson je to izkoristil, brezhibno speljal skozi blatno drsalnico ter Moira prehitel za skoraj osem sekund.

Od takrat naprej je bil v vročem sedežu. Prvi, ki se mu je približal in skoraj ogrozil njegovo vodstvo, je bil Francoz Remi Thirion. A tudi on je imel v gozdu kar nekaj težav. Na koncu se mu je uspelo uvrstiti na trenutno drugo mesto.

Ko izkušnje in kilometrina ne štejejo nič

Mnogo hitrih tekmovalcev je delalo napake že v zgornjem delu, saj se je tudi tam podlaga hitro spreminjala in bila iz minute v minuto bolj spolzka.

Dobrega časa ni uspelo postaviti niti Južnoafričanu Gregu Minnaarju (svetovni prvak v Leogangu 2012), niti Američanu Aaronu Gwinu (štirikratni zmagovalec Leoganga).

Vedeli smo, da blato in dež zelo ustrezata dvakratnemu svetovnemu prvaku Britancu Dannyju Hartu, a tudi njemu se na drsalnici ni izšlo. Tudi njegov rojak Laurie Greenland ni zmogel proge, sploh po tem, ko si je na treningu poškodoval prst.

Presenetil je eden najboljših mladincev, letos prvič tekmovalec med elito. Francoz Thibaut Daprela je uspel nanizati najboljša časa v drugem in tretjem sektorju, a se je v zadnjem, gozdnem odseku dvakrat zapletel, zdrsnil in sanj o vrhunski uvrstitvi je bilo konec.

Še vedno na vrhu

Reece Wilson je ostal na vrhu tudi po nastopu Francoza Lorisa Vergierja, najhitrejšega v zgornjem delu, a Vergier z dvema oziroma tremi padci ni mogel priti na vrh. Vmes je vse presenetil Avstrijec David Trummer, ki je zgoraj nekoliko zaostajal, a prav na najtežjem delu pridobil nekaj prednosti. Ko je že kazalo, da bo lahko posegel po vrhu, je tudi njemu nekoliko spodletelo in končal je na trenutnem drugem mestu.

Kanadčan Finn Iles, tretji s petkovih kvalifikacij, je prvi padec doživel že v prvem sektorju, se nato vrnil v hiter ritem, a v gozdu popolnoma pogorel. Enako se je zgodilo s povratnikom po hudi poškodbi, Novozelandcem Brookom Macdonaldom, ki je doživel dva huda padca, a se vseeno pripeljal do cilja.

Wilsonovemu času ni mogel do živega niti branilec naslova Francoz Loic Bruni. Ko je prvič zdrsnil s kolesa, ni več našel ritma, in se je potem še nekajkrat skotalil po blatu.

Reece je svetovni prvak

Danes je bil na leoganški drsalnici za zmago dovolj čas 3 minute 51 sekund in 243 tisočink. To je čas novega svetovnega prvaka Reeca Wilsona. Srebro je z zaostankom treh sekund in 197 tisočink osvojil David Trummer, bron pa z 48 tisočinkami manj kot šest sekundami zaostanka Remi Thirion.

Jure najvišje med Slovenci

Med slovenskimi predstavniki je šel najprej na progo Aleš Virtič, ki je na koncu zasedel 54. mesto. Luka Berginc je bil na koncu 67., najbolje pa se je odrezal Jure Žabjek.

Jure je imel drugi najboljši vmesni čas na prvem in drugem odseku, ter šestega na tretjem. Zgornji del je odpeljal hitro in skoraj brez napake. Nato pa zdrs v prihodu v gozd in še nekaj napak v četrtem delu, kar je bilo dovolj za končno 19. mesto v elitni kategoriji.

Jure Žabjek, Leogang
Foto Andy Vathis/Unior Devinci Factory Racing (fotografija s kvalifikacij)

“Na jutranjem treningu so bile razmere najslabše doslej, za dirko pa se je spodnji del še poslabšal. Ko sem prišel v gozd, se kolesa sploh niso premikala, luknje so bile večje kot prej. Nehalo je deževati in blato se je zgostilo. Prvi na progi so imeli majčkeno prednost,” pravi Jure.

“Zgornji del sem šel v redu, nisem niti želel pretiravati. Že vhod v gozd pa je bil loterija, želel sem le ostati na kolesu, saj sem vedel, da je to rešitev za to dirko, a se ni izšlo. Imel sem dober občutek, vse dni mi je šlo dobro. Mislil sem, da slabše ne more biti na progi, a na koncu v tako slabih razmerah še nisem vozil.

Dosti tekmovalcev, ki so štartali za mano, me ni prehitelo, tako da sem še vedno zadovoljen z rezultatom. Kljub vsemu je to najboljša slovenska moška članska uvrstitev v spustu na svetovnih prvenstvih. Seveda bi bilo še boljše, če ne bi padel.”

Mladinci

Čisto drugačen razplet na vrhu, kot na petkovih kvalifikacijah. Petkov zmagovalec Američan Matthew Sterling je po solidnih časih v zgornjem nato v spodnjem delu naredil dve večji napaki in končal na skromnem 43. mesto.

Irec Christopher Cumming, petkov drugouvrščeni, je naredil dve večji napaki, padel v srednjem delu in na koncu osvojil 21. mesto. Zmage in naslova svetovnega prvaka se je s skoraj popolno vožnjo in še hitrejšim časom, kot je bil petkov najboljši, veselil Irec Oisin O’Calaghan. Njegov čas v cilju je znašal 4 minute, 2 sekundi in 142 tisočink.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Britanca Daniel Slack (+2,141) in James Elliot (+10,705). Najboljši slovenski predstavnik je bil s 23. mestom Marko Niemiz (+35,016). Žan Pirš, 24. po petkovih kvalifikacijah, je v finalu zasedel 33. mesto (+49,098).

Mladinke

Naja Stipanič je na jutranji drsalnici in na svojem prvem svetovnem prvenstvu in resnično prvi dirki na tako visokem nivoju dosegla 6. mesto.

Zaostanek je bil velik, a po progi, kakršna je bila po jutranjih treningih, se ni dalo voziti, temveč se je v spodnjem delu bolj kot ne le drsalo. Svetovna prvakinja je postala Francozinja Lauryne Chappaz, srebro je šlo v roke Avstrijki Sophie Gutöhrle, tretja je bila Italijanka Leona Pierrini.

Vrstni redi na tissottiming.com.

Posnetek moške in ženske dirke na Red Bull TV.

Fotografije

Preberi še

SP Leogang: Monika je bronasta
SP Leogang: Naslova med člani v Francijo, Tanja odlično, Rok prehiteval kot za stavo

Kratka izjava članskega svetovnega prvaka

« I believed in myself.. I believed in my process »🗣 Post-event interview with the new UCI Men Elite DHI World Champion!

Objavil/a UCI Mountain Bike dne Nedelja, 11. oktober 2020
Sledite nam