Leogang, svetovno prvenstvo, Tanja Žakelj
10. oktobra 2020

Solo vožnja do naslova v krosu v ženski in zelo podobno tudi v moški kategoriji. Ciklokros razmere, konstantna vožnja Žakljeve in zelo solidna predstava Nagliča.

Najpomembnejša dirka v svetu olimpijskega krosa je svetovno prvenstvo v elitnih oziroma članskih kategorijah. Boj za mavrično majico je neizprosen in ne glede na vreme, podlago in vse kar pritiče zraven, je to dirka, ki je vredna največ. In danes so se v Leogangu na Salzburškem potegovali za majice svetovnih prvakov, ki jih bodo zmagovalci nosili celo leto.

Težka proga, dirka z nekaj sončnimi intervali, a še vedno z blatom po skoraj celotnem krogu ter mučenje teles in materijala do skrajnih zmožnosti.

Dominacija Francozinje

Pauline Ferrand Prevot je povedla že v startnem krogu, si privozila skoraj pol minute prednosti in nato vseh pet krogov vozila konstantno in pridobivala na prednosti.

Vmes je naredila nekaj napak, enkrat zdrsnila in enkrat na najtežjem odseku skoraj padla, se ujela na roko in odpeljala naprej. Časovno ni niti enega kroga prepustila tekmicam. V cilj je prišla s časom ure, 27 minut in 33 sekund.

Tako ji je uspelo ubraniti lanski naslov, ki ga je osvojila v kanadskem Mont Sainte Anne. To je njen tretji naslov svetovne prvakinje, prvič ga je osvojila leta 2015, ko je postala še svetovna prvakinja v cestni vožnji in v ciklokrosu.

Številka 1 lani, številka 1 letos.

Drama za drugo mesto!

Najprej se je zdelo, da bo boj za srebro samo odlična vožnja Avstralke Rebecce McConnell, ki je s tekočo vožnjo nekako uspevala voziti minuto in pol za Prevotovo. Nato je v predzadnjem krogu začela popuščati.

Za njo sta se za tretje mesto borili Švicarka Sina Frei in Italijanka Eva Lechner. Lechnerjeva se je iz desetega mesta v startnem krogu, prebila najprej do petega in nato s Freievo nekaj časa vozila skupaj.

Kmalu jo je napadla, se je z odličnim in tekočim spustom otresla in začela loviti McConnellovo. V zadnjem krogu jo je že prehitela, a ji je Rebecca vrnila udarec, jo prehitela v ostrem zavoju, Eva je skoraj padla, nato pa borba na zadnji klanec pred tehničnim spustom. Tam so McConnellovi ponagajali živci in utrujenost je bila velika.

Vozila je iz napake v napako, nato padla, Lechnerjeva jo je skoraj ujela, a do cilja je bilo še kar nekaj metrov. Nato pa silovit zaključek, ciljna ravnina se namreč nekoliko vzpenja, in izza Rebeccinega kolesa je skočila Eva ter si priborila srebro. McCnonnellovi je pripadel bron, tako kot lani v MSA. Eva Lechner je za boj do srebra odlično izkoristila svoje izkušnje iz ciklokrosa.

Obe sta za Pauline Ferrand Prevot zaostali tri minute in sekundo!

Osmoljenke dneva

Ukrajinka Jana Belomojna je startala odlično in se na začetku vozila na tretjem mestu, nato pa imela težavo s potopno sedežno oporo, ki se ni več vračala v prvotni položaj. Ustaviti se je morala v tehnični coni in izgubila veliko dragocenega časa. Na koncu je z zaostankom 5 minut in 28 sekund osvojila sedmo mesto.

Svetovna prvakinja iz leta 2018 Američanka Kate Courtney je po padcu v polovici prvega kroga izgubila ogromno časa, se nato za popravilo kolesa ustavila v tehnični coni, nadaljevala še polovico kroga in nato odstopila.

Evie Richards. Britanka je silovito startala, se v startnem krogu vozila na drugem, šla v prvi krog na šestem, nato zdrsnila na štirinajsto in na koncu osvojila 13. mesto z zaostankom 8 minut in 11 sekund.

Švicarka Jolanda Nef tudi tokrat ni bila “ta prava”. Bolezen iz Novega Mesta na Moravskem je pustila nekaj posledic. A v drugem delu dirke je bila borbena in se na koncu uvrstila na šesto mesto.

Tanja suvereno

Tanja Žakelj je startala odlično, se z dvanajstega mesta podala v prvi krog in na tem mestu vozila vse do prve polovice tretjega kroga. Nato je napredovala na 11., v prvi tretjini zadnjega kroga na deseto. Potem pa z odločilnim napadom na Alessandro Keller v polovici zadnjega kroga uspela napredovati na deveto mesto, ki ga je zadržala do konca.

Zaostanek za prvim mestom pa 6 minut in 12 sekund. Zopet odličen rezultat za našo najboljšo tekmovalko v olimpijskem krosu in le mesto slabše kot lani v MSA.

Tanja se je po dirki razgovorila

“Vsako leto si želim imeti najboljšo dirko na svetovnem prvenstvu in največkrat mi to tudi uspe. Letošnja sezona je zelo strnjena, ampak sem nekako slutila, da bodo dirke za svetovni pokal na Češkem zame zelo dobre za tempiranje tekmovalnega ritma za prvenstvo.

Celotno sezono, kolikor jo je sploh bilo, sem imela v mislih današnjo dirko Glede na profil je to proga po mojem okusu. Danes sem začela z mislijo, da moram v visokem tempu odpeljati štartni krog in pet celih krogov, a doma vozim podobne profile prog, brez kakšnih ravnin in stalno na visokem tempu.

Izkazalo se je, da sem se dirke lotila pravilno, na začetku nisem pretiravala in se še vedno borila za pozicije. Bila pa sem tudi zelo pogumna na spustih. Sprva sem bila zelo sproščena, po prvem padcu pa sem se nekoliko zakrčila in morda kje kaj tudi izgubila, ampak mislim, da smo danes vse delale napake.

Nisem se ozirala na to in vozila v svojem ritmu ter v zadnjem krogu pridobila še dve mesti. Napredovala sem, ker so druge popuščale. Sem specifičen tip tekmovalke na tempo in mi ne odgovarjajo proge, kjer je treba pospeševati in prav ta je takšna. Tiste bolj eksplozivne so morda moč porabile v prvi polovici in so imele potem bolj zgolj boj za preživetje. Želela sem si zaključiti v deseterici, bila sem deveta in res se je vse krasno izteklo.”

Leogang, svetovno prvenstvo, Jordan Sarrou

Svetovni prvak je postal

…. Francoz Jordan Sarrou, ki se je po tretjem mestu v startnem že v prvem pravem pravem krogu izstrelil na prvo mesto in ga ni izpustil do cilja. Fenomenalna predstava odličnega tekmovalca, ki je še brez članske zmage v svetovnem pokalu. Skozi celotno dirko je konkurenco nadziral na minuti “varnostne” razdalje, v cilju pa je imel pred drugouvrščenim Švicarjem Mathiasom Flueckigerjem 45 sekund prednosti. Na tretje mesto se je uvrstil še en Francoz. Titouan Carod je zaostal 55 sekund.

Odlično se je odrezal tudi Italijan in dobri znanec naših dirk Luca Braidot, ki je osvojil četrto mesto. Peti je bil Čeh Ondrej Cink, ki je na ciljni črti ujel in prehitel osmoljenca zadnjih krogov Francoza Maxima Marotta. Slednji se je namreč zadnji del dirke vozil po prazni pnevmatiki.

Rok Naglič je po tem, ko je zaradi prerivanja tekmecev startal kot zadnji, skozi celotno dirko pridobival mesta, se boril s prehitevanji na najbolj nemogočih mestih, nizal zelo solidne čase krogov, na koncu z zaostankom devet minut in 16 sekund osvojil 50. mesto.

Leogang, svetovno prvenstvo, Rok Naglič
Rok Naglič vleče. Za njim Carlos Nicolas Coloma, tretji iz olimpijskih iger v Riu.

Rok Naglič z nekaj sarkazma, z veliko optimizma in malce grenkobe

“Startal sem zelo solidno, v desno ograjo in sem bil zadnji, zadnji. Tukaj je šla po zlu uvrstitev v top štirideset, mogoče celo top trideset. Moram še analizirati kroge. Borbal sem in dal vse od sebe, na koncu sem bil petdeseti. Še vedno sem zadovoljen z rezultatom, ampak, ko pomislim na to, kje bi lahko bil, pa boli.”

Leogang, svetovno prvenstvo, Simon Andreassen, Nino Schurter
Simon Andreassen in Nino Schurter.

Veliki favoriti danes brez moči

Danes ni bil dan osemkratnega svetovnega prvaka Švicarja Nina Schurterja. V lovu na deveti naslov mu je spodletelo in je končal na zanj skromnem 9. mestu z dvema minutama in 33 sekundami zaostanka. Tudi njegov rojak Lars Forster je osvojil 20. mesto. Nizozemec Milan Vader, ki je svoje kvalitete kazal v Novem Mestu na Moravskem, je osvojil skromno 23. mesto, Danec Simon Andreassen, zmagovalec uvodne dirke letošnjega svetovnega pokala, je bil z zaostankom 6 minut in 45 sekund šele 32., Brazilec Henrique Avancini, tudi zmagovalec na Češkem, ni imel svojega dne. Končal je na desetem mestu, 16 sekund za Schurterjem.

Leogang, svetovno prvenstvo, Titouan Carod
Tretjeuvrščeni Titouan Carod.

Julienu Absalonu se je danes smejalo

Partnerica Pauline Ferrand Prevot je postala svetovna prvakinja in ena redkih tekmovalk v olimpijskem krosu, ki ji je to uspelo. Njegova varovanca v ekipi Absolute – Absalon – BMC pa sta postala svetovni prvak in bronasti v elitni moški kategoriji.

Vsi vrstni redi na tissottiming.com.

Posnetek dirke najdeš na Red Bull TV.

Tanja po dirki. Za njo hodi Urban Ferenčak, pred njo za ograjo stoji Aleš Boben.

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

SP Leogang: Dobra predstava Vite Movrin
SP Leogang: Pidcocku še drugi naslov
SP Leogang: Danes XC naslova v Avstrijo in Nemčijo. Klemenčič najboljši Slovenec

Sledite nam