Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
30. aprila 2016

Med 7107 otoki se jih pa ja najde kar nekaj, ki so odlični za furanje. Iztok že misli tako.

Tudi če razmišljaš o kakšnem eksotičnem mtb potovanju, verjetno še nisi pomislil na Filipine. A ker je naš šport globalen in ker ne potrebuje nujno visokogorja, se odlično fura tudi tam. Predvsem med novembrom in aprilom, ko je vreme najbolj stabilno, tako da se prav zdaj tam sezona zaključuje. Lahko pa planiraš za jesen …

Filipine sestavlja 7107 otokov. Skupno število prebivalcev je 100 milijonov, od teh jih 12 milijonov živi v glavnem mestu Manili. V večini mest vlada prometni kaos, tako da morda kolesarjenje tam ni najboljša ideja. Zato pa je toliko prijetnejše gorsko kolesarjenje, zlasti na otokih Luzon, Cebu, Dumaguete in Palawan.

Na slednjem, Palawanu, ima svojo bazo mlada agencija Ride-Philipines, ki zaključuje drugo sezono. Ustanovil jo je slovenska DH in enduro pojava Iztok Slapnik!


Druščina na kampu, ki so ga priredili Trippin Fellaz

Iztok o posebnostih Filipinov in tamkajšnje mtb scene:

Na Filipinih prevladuje revno prebivalstvo, kolesarstvo pa je domena bogatih. Tako je naprimer znamki Enve in DVO moč opaziti skoraj na vsakem drugem kolesu. Ljudje so zelo odprti in prijazni. Radi imajo videoke, kar zna biti zelo naporno za evropska ušesa. Kljub nižji rasti velike večine prebivalcev je njihov nacionalni šport košarka. Zelo radi se slikajo, Facebook pa je daleč najbolj razširjen socialni medij.

MTB scena je zelo razvita, veliko je tekmovanj, skozi vse leto je vsak teden nekje po državi kakšna. Nivo organizacije je večinoma na zavidljivi ravni. Tudi denarne nagrade so zelo visoke, glede na višino povprečne plače (250 eur). Glavna koordinatorja večine mtb dogodkov sta “azijski Steve Peat” Parabane Mendoza in njegova žena Athena. Izjemna človeka, ki vedno delujeta izključno v dobrobit razvoja kolesarstva v Aziji. Tudi sam jima dolgujem veliko. Kolesarskih destinacij je ogromno in lokalni kolesarji ves čas ustvarjajo nove kolesarske poti.  


Iztok v filipinskem elementu

Pri Ride-Philipines organiziramo turne, XC, AM, DH izlete, pa tudi vodene obiske tekmovanj, ter skrbimo za promocijo kolesarstva na Filipinih. Naša baza je na po splošnem mnenju najbolj zelenem otoku Filipinov, Palawanu. Otok je bil že dvakrat izbran za najlepši otok na svetu. V marcu smo na Filipinih gostili tudi produkcijsko ekipo Trippin Fellaz. Fantje so bili nad videnim in doživetim navdušeni.

Država je za naše razmere zelo velika in posejana z vulkani. Vegetacija je zelo različna: od tropske džungle, gozdov bananovcev in kokosovih palm, do odprtih, travnatih poljan in borovih gozdov, ki zelo spominjajo na ljubljanski Golovec.


Na turi

Najprimernejši čas za obisk Filipinov je od novembra do aprila. V tem obdobju je vreme najbolj stabilno, vlaga normalna, temperature pa med 30 in 35 stopinjami Celzija. Odsvetujem potovanje med julijem in septembrom, saj je takrat vrhunec deževnega obdobja in glavna sezona tajfunov, kar zna biti tudi nevarno. Prav tako odsvetujem potovanje na jug države (Mindanao), saj so politične razmere tam zelo nestabilne. Sever države je precej varen.

ride-philippines.com
www.facebook.com/Ride-Philippines

Fotografije so nastale v času obiska Trippin Fellaz na Filipinih; vse foto Trippin Fellaz


Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam