4. septembra 2023

Pri ženskah še enkrat Tina, pri moških presenetljivi obisk z južne poloble na tehnično zahtevni predzadnji dirki za točke v letošnji sezoni.

Tretjič na Dolenjsko, nad Novo mesto, na Gorjance. Prvič v septembrskem terminu, v zadnjem delu sezone serije SloEnduro, po poletnem dirkaškem dopustu, ki v naši seriji morda še nikdar ni bil tako izrazit.

Prireditelji iz Kolesarskega društva Zverinice so med Trdinovim vrhom in priljubljenim prizoriščem pri lovskem domu Lovskega društva Gabrje pripravili štiri hitrostne preizkušnje, od teh dve novi. Zaradi zaprtih odsekov, na katerih kljub garanju ni bilo mogoče razviti hitrosti, sta bili pri nekaterih manj priljubljeni kot pri drugih. Tehnično, pa ne v smislu, da se ustrašiš za svoje življenje, ampak da hitro nastanejo razlike med tistimi, ki se znajdejo, in tistimi, ki se ne.

Dobrih tisoč “višincev” v dnevu na dolgi trasi in ne prevroče vreme.

Obisk presenečenja

keira duncan
Keira Duncan

22-letni Južnoafričan Keira Duncan (SOUT) je bil neznanka za vse, ki niso morda vsaj malo pobrskali po sletu za njegovimi dosežki. Drobni tekmovalec je že kot mladinec postal državni prvak v enduru, zadnji dve leti je bil na državnem prvenstvu drugi. Na Gorjancih je na kolesu južnoafriške znamke in izdelave dobil prve tri hitrostne preizkušnje in si pred zasledovalci pridirkal že lepo prednost. Tako si je lahko tudi v zadnji preizkušnji, Spar Online superetapi, dolgi kar dobrih 6 minut, privoščil, da ga je Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), vodilni v skupni razvrstitvi in dvakratni zmagovalec Gorjancev, prehitel za slabo sekundo.

Miha sicer še zdaleč ni imel svojega pravega dne, v prvih treh preizkušnjah je zasedel dve 4. in eno 3. mesto, zmaga v superetapi pa mu je zagotovila skupno drugo mesto.

V prvi preizkušnji dneva je bil recimo Duncanu najbliže hrvaški prvak v krosu Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), ki je za njim zaostal le dve sekundi, a ga je pozneje upočasnila okvara (zlomljeno zavorno ročico je nadomestil kar z žico … obešalnika?) in je dirko končal na 11. mestu. V drugi preizkušnji je na njegovi sploh prvi dirki SloEndura letos letelo Janu Markiču (ŠKTD Avče), dosegel je drugi čas, na koncu pa je bil peti. V tretji preizkušnji pa si je z drugim najboljšim časom končno tretje mesto zagotovil Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong), prvak SloEndura iz leta 2019. Med Fejerjem in Markičem si je 4. mesto zagotovil Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

Keira:

Težko opišem ta vikend, neverjeten je bil, spoznal sem veliko čudovitih ljudi. Proge so mi zelo všeč, takoj bi rad šel nazaj vozit.

Vesel sem, da mi je uspel dober rezultat. Ves dan nisem naredil večjih napak.

Miha:

Proge so bile zanimive, zelo tehnične. Tekmo sem odpeljal dobro, brez posebnosti. Zdi se mi, da sem malo prepočasi začel, a verjetno to rezultata ne bi nič spremenilo. Keira je res vozil odlično in si je pošteno zaslužil zmago. Tekma je bila super organizirana, vse je potekalo tako, kot mora.

Vrstni red moški skupno

  1. Keira Duncan (JAR, SOUT) 15:53,71
  2. Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) +14,93
  3. Max Fejer (AVT, Team Dorrong) +31,93
  4. Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh) +37,28
  5. Jan Markič (ŠKTD Avče) +40,71

Tina ne popušča

tina smrdel
Tina Smrdel

Če Mihu Smrdelu pri moških lahko kakovostno ponagajata le Vid Peršak ali kdo od tujcev (ali seveda sam sebi), potem njegovi sestri Tini Smrdel (MBK Črni Vrh) očitno lahko zmago na dirki domače serije prepreči le hud padec, okvara ali pa hitra gostja iz tujine, kot je bil primer na prvih dveh letošnjih dirkah.

Na Gorjancih je zmagala s skoraj dvominutno prednostjo pred drugouvrščeno Mašo Komel (KK Črn trn), tretja je bila Lucija Mlinar (KK Ravne). Vse tri so mladinke, ki so za seboj pustile le starejše tekmice, tako da se za prihodnost slovenskega endura ta trenutek ni bati.

Tina:

Vikend je bil kar super. Sicer s kako vožnjo nisem najbolj zadovoljna, ampak na koncu mislim, da je bilo kar v redu. Imam še namen iti na kako dirko v spustu, mislim da je samo še Sljeme, potem pa na finale SloEndura v Grožnjanu.

Razvrstitev pred finalom

Pred zadnjo dirko Tina Smrdel premočno vodi in zdaj tudi teoretično ne more več izgubiti skupnega naslova.

Pri moških Miha Smrdel ostaja v vodstvu. Nejc Huth (Energijateam.com), ki je Gorjance začuda izpustil, je z drugega zdrsnil na 4. mesto. Smrdelov klubski kolega Jernej Kavčič je s tretjega prišel na drugo mesto, tudi David Ivartnik (Golovec trails) je s 7. mestom zbral dovolj točk, da je prišel s četrtega na tretje pred Hutha.

V kategorijah dolge trase

Med starejšimi mladinci je bil drugič letos najhitrejši Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team), tokrat na 7. mestu v absolutni razvrstitvi dolge proge. Kar daleč zadaj, na 18. in 19. mestu, sta končala naslednja dva mladinca, Miha Jerkič (KK Črn trn) in domačin Tilen Zupan (KD Zverinice).

Med amaterji je zmagal Nejc Šikman (ŠD Grabit) na skupno 14. mestu, mesto pred najhitrejšim veteranom dneva, domačinom Markom Finkom (KD Zverinice), zmagovalcem v kategoriji master 1. V starejših veteranskih katergorijah sta še enkrat zmagala Grega Nagode (Energijateam.com) v master 2 in Martin Brus (Kamplc Racing Team) v master 3.

V kategoriji e-bike z dodatno preizkušnjo, kratkim vzponom, je bil najhitrejši domačin Aleš Padaršič. Po skoraj 20 minutah “neto” dirkanja je drugouvrščenega Anžeta Obolnarja (Golovec trails) prehitel za 71 stotink sekunde.

Na kratki trasi

Na tri preizkušnje dolgi dirki je bil napet spopad za zmago med mlajšimi mladinci do 17 let, prvič je zmagal Matej Osolin (Calcit Bike Team) pred Ažbetom Kalinškom (Wolf Racing by Wheelbase) in Tinetom Gračnerjem (Golovec trails). Pri mlajših mladinkah Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) ostaja nepremagana.

V kategoriji dečkov do 15 let je zmagal Aljaž Prosen (Kamplc Racing Team) pred Svitom Kunavrom Smolkovičem (MTB klub Kranj Scott Team) in klubskim kolegom Jakobom Pračkom, pri dekletih je bila brez konkurence Zala Krečič (Kamplc Racing Team).

V kategoriji 4fun je zmagal Mario Pintar (MTB Železniki).

Mlajši od 13 let

Najmlajši so se pomerili v seštevku dveh hitrostnih preizkušenj. Jure Berginc (Rajd Ljubljana) je zmagal med dečki, Eva Podvornik (MTB klub Kranj Scott team) pa brez konkurence med deklicami.

Vsi vrstni redi SloEndura Gorjanci na sloenduro.com

SloEnduro

Sledi …

V sezoni 2023 se le še enkrat pomerimo za točke: 1. oktobra na klasičnem finalu v Grožnjanu! Razpis in prijave kmalu.

Še prej pa je že pred vrati Enduro Golovec trails, promocijska dirka SloEndura in festivala Ljubljana MTB vikend. 16. in 17. septembra v Ljubljani, razpis in prijave tukaj.

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena

Preberi še

SloEnduro Krokar: Serijska zmagovalka in nov zmagovalec

Sledite nam